Препоручујемо

Култура биљних ћелија и ткива V

1. децембра 2023.

Култура антера и полена

За разлику од соматских ткива виших биљака, полен се производи у релативно великом броју и у лако доступном облику. Полен садржи јединствен генетички материјал, а експлоатација овог јединственог генетичког потенцијала главна је сврха културе полена. Прве успешне културе полена довијене су средином ХХ века у експериментима у којима је показано да зрело поленово зрно може формирати калус уколико се гајење врши у одговарајућем медијуму (енг. pollen culture).

Цвет и поленова зрна на прашницима хибискуса (Фото: Sciencephoto)

Култура антера је поступак за добијање хаплоидних (половина броја хромозома) биљака од диплоидних биљака коришћењем прашника. Култура антера се користи у оплемењивању биљака за производњу хаплоидних биљака како би се омогућило укрштање врста са различитим бројем хромозома. Поступак је описан за многобројне економски значајне врсте укључујући дуван, датуру, кромпир, семе репице, житарице, траве и друге.

Илустрација културе антера и добијање хаплоидних биљака у култури ин витро (Фото: Prop G IFAS University of Florida)

Поступак индукције културе антера пшенице (Фото: Research Gate)

Поленово зрно као део репродуктивних органа биљке (прашника) представља мушку гаметофитну генерацију биљака и продукт је сложених развојних процеса. Ови процеси започињу формирањем ћелија полена у прашнику, а завршавају се ослобађањем поленових зрна из зрелих прашника. Међутим, чак и када се прашници користе у оптималној фази за индукцију културе полена, на одговор раста полена утичу многобројни фактори, укључујући и сезонске варијације код различитих биљних врста. Старост биљке донора је међу најкритичнијим факторима успешне културе полена, заједно са ендогеним нивоима хормона и других метаболита у спорогеним и соматским ткивима прашника. Зато се поновљени резултати могу очекивати само употребом биљака узгајаних у стандардним и контролисаним условима, као и употребом пупољака биљака исте старости.

Структура полена и јединствени генетички потенцијал, заједно са лаким руковањем, чине културу полена идеалним системом за проучавање. Иако је поленово зрно програмирано за формирање поленове цеви која настаје током клијања поленовог зрна, овај процес није неопозив и може се зауставити у култури, а зрно ”преусмерити” на потпуно нову улогу. Теоријски посматрано, култура полена има много предности – захваљујући тотипотентним биљним ћелијама, свака је потенцијално способна да се развије у хаплоидну ћелијску линију (којом се може манипулисати) или чисту биљну културу за размножавање. Фактор од примарне важности у култури полена је учесталост индукције и, иако се листа врста са успешно успостављеним културама полена прилично брзо увећава, фундаментални процеси који су у основи индукције културе полена захтевају додатна истраживања.

In vitro култура полена ражи (Фото: Semantic Scholar)

Аутор: др Драгана Јаковљевић
Обрадио: Дејан Милошевић

БОТАНИЧКА БАШТА САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМ

ПМФ КРАГУЈЕВАЦ САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМЈУТЈУБ
ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ ПОРТАЛФБ СТРАНАТВИТЕРИНСТАГРАМЈУТЈУБ

Добитници признања Зелени лист из Крагујевца, Ботаничка башта и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ јавности представљају заједничко стварање Еколумне на сајту Екологија Крагујевац и на порталу удружења.

Досадашње објаве:

УПОЗНАЈ ПРИРОДУ ДА БИ ЈЕ ВИШЕ ВОЛЕО

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram