Препоручујемо

Полен у форензици III

25. новембра 2023.

Завршна објава серијала од осам еколумни

Жена је спавала у својој спаваћој соби у приморском граду на северу Новог Зеланда, али је оставила задња врата откључана јер је чекала да се врати њен дечко са којим је живела у кући. Била је узнемирена у сну и, мислећи да јој је дечко дошао кући, пробудила се и затекла странца у њеном кревету и још једну особу која је то посматрала. Када је вриснула, нападачи су побегли, али је она успела да зграби једног нападача и отргне му тексас јакну. Јакна је остала на поду у кухињи.

У међувремену, дечко је стигао кући, а један од починилаца се вратио и покуцао на врата. Видевши капут на поду, затражио је да му га врате, рекавши да га је оставио приликом раније посете. Дечко, не знајући шта се догодило, није спречио човека да узме јакну. Док је журно одлазио, починилац је окрзнуо јакну о цветајући жбун Hupericum који је растао испред кухињских врата. Тада је откривено да недостају новчаник и торбица са кухињског стола. Човека који је узео јакну убрзо је пронашла и ухапсила полиција. Он је негирао да је знао за инцидент иако су га жртва и њен дечко идентификовали.

Полен врста из рода Hupericum се ретко појављује у форензичким узорцима на Новом Зеланду, али никада у количинама које су веће од трагова (1% или мање). Ово је био случај у којем се очекивала већа количина трагова полена Hupericum на одећи осумњиченог, посебно на јакни, која је била у директном контакту са цветовима на врхунцу производње полена. Тексас јакна је садржала 24% полена Hupericum, док су његове панталоне садржале 14% полена, а мајица 27%. Ови налази су указивали да су сви испотани предмети били у директном контакту са грмом Hupericum. На његовим ципелама и чарапама пронађени су и трагови полена Hupericum. Ове количине у траговима је вероватно покупио када је прошао поред жбуња или преношењем са своје горње одеће. Полен је још увек имао сачуван садржај ћелије, а одређени број зрна је био у великим грудвицама које се нису могле распршити из ваздуха, што указује на недавни и директан контакт са жбуном. Осумњичени је оптужен за сексуални напад на жену и провалу, проглашен је кривим и осуђен на одговарајућу казну.

Извор: Coyle, H.M. (2005). Forensic botany: Principles and applications to criminal casework. CRC Press, New York, USA.

Аутор: Ненад Златић, асистент
Обрадио: Дејан Милошевић

БОТАНИЧКА БАШТА САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМ

ПМФ КРАГУЈЕВАЦ САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМЈУТЈУБ
ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ ПОРТАЛФБ СТРАНАТВИТЕРИНСТАГРАМЈУТЈУБ

Добитници признања Зелени лист из Крагујевца, Ботаничка башта и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ јавности представљају заједничко стварање Еколумне на сајту Екологија Крагујевац и на порталу удружења.

Досадашње објаве:

УПОЗНАЈ ПРИРОДУ ДА БИ ЈЕ ВИШЕ ВОЛЕО

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram