Препоручујемо

Четири предлога за другу доделу еколошког признања 'Крагујевачки слез'

9. маја 2024.

На Јавни позив удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ (ППНС) - иницијатора, и Природно-математичког факултета (ПМФ) Универзитета у Крагујевцу - партнера, за достављање предлога за другу доделу годишњег признања у области заштите животне средине "Крагујевачки слез", приспеле су четири кандидатуре: 1) ОШ Трећи крагујевачки батаљон; 2) УГ Екомар; 3) Никола Петковић; 4) Прва техничка школа.
Право предлагања кандидата за доделу "Крагујевачког слеза" имала су сва правна и физичка лица. Предлагачи ове године су: 1) Слободан Б. Живановић, магистар наставе биологије, директор ОШ Трећи крагујевачки батаљон; 2) Бојана Микарић, директорка Предшколске установе Врабац; 3) Никола Петковић, професор биологије у Другој крагујевачкој гимназији; 4) Велимир Дуканац, дипломирани мастер инжењер електротехнике, предметни наставник Прве техничке школе.

Фото: Додела првог Крагујевачког слеза
Извод из предлога

I

Ученици ОШ "Трећи крагујевачки батаљон", предвођени наставницима мр Сузаном Милошевић Добричић и Гораном Симовићем, имали су више еколошких активности током 2023. године.

Издвојене су: 1) Уређење Спомен-парка Шумарице; 2) Обележавање Светског дана хране; 3) Меморијална шетња Гледићким планинама "Николина Јанковић"; 4) Да нам плућа града буду чиста; 5) Да шума буде више, да се лепше дише; 6) Обележавање Дана планете земље; 7) Аква кутак за наш еко тренутак; 8) Ноћ истраживача: "Стварајмо заједно - еколошки одрживе куће”; 9) Одржи зелено стопало.

II

У току 2023. године удружење Екомар је реализовало више пројеката и иницијатива које су имале за циљ да унапреде стање животне средине у граду Крагујевцу и областима значајним за становнике Крагујевца, као и да ојачају знања јавности о значају очувања животне средине и природних ресурса на територији Крагујевца.

Део учинка из 2023: 1) Информисање јавности и подизање јавне свести о значају очувања акумулације Гружа као главног водоизворишта града Крагујевца; 2) Едукација деце и подизање јавне свести о значају очувања вода на територији града Крагујевца; 3) Иницијатива за унапређење учешћа јавности у процесима доношења одлука у области заштите животне средине града Крагујевца; 4) Учествовање у Радним групама за израду документа јавних политика.

III

Никола Петковић је средином првог полугодишта ове школске године, у октобру 2023. године, покренуо иницијативу за сакупљање пластичних затварача у Другој крагујевачкој гимназији како би се скренула пажња на вишак пластичног отпада у нашој околини и истражиле могућности његове рециклаже. Овај еколошки пројекат реализован је уз помоћ ученика и колега.

Акција прикупљања затаварача је симболично окончана на Дан планете Земље. Од прикупљених затварача је у холу школе сачињен мозаик по мотивима слике Винсента Ван Гога "Звездана ноћ". У изради "еко-мозаика" учествовали су матуранти и њихови наставници. Прикупљено је око пет хиљада затварача (око двадесетак килограма пластике).

IV

У Првој техничкој школи током 2023. године започет је пројекат "Није компот него компост" у оквиру којег су учествовале ученице са подручја рада Хемија, неметали и графичарство (техничар за заштиту животне средине) и ученици са подручја рада Електротехника (техничари администрирања рачунарских мрежа и техничар информационих технологија). Ментори су наставници Прве техничке школе: Ана Милинић Петровић, Александар Пантовић и Велимир Дуканац.

Циљ пројекта је решавање проблема био-отпада у домаћинствима, већим пољопривредним газдинствима и градским депонијама, као и олакшана производња компоста путем ротокомпостера, таквог да се његов рад надгледа преко апликације на мобилном телефону. Аутоматизовано праћење и контрола чине ово решење иновативним: дигитални сензори и ИТ технологија омогућавају аутоматизовано мерење и праћење параметара компоста, као што су температура, влажност и пХ вредност. Ово чини процес контроле и оптимизације компостирања значајно ефикаснијим.

Фото: Додела првог Крагујевачког слеза
Одлука жирија 18. маја, додела признања 25. маја

Одлука о добитнику "Крагујевачког слеза" биће објављена на порталу удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ, сајту Природно-математичког факултета и сајту Екологија Крагујевац 18. маја 2024. године.

Одлуку ће донети петочлани жири у саставу: 1) руководилац Ботаничке баште проф. др Маријана Косанић, председник жирија; 2) члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине Стефан Никезић, члан жирија; 3) начелник Одељења за заштиту животне средине Градске управе за развој и инвестиције мр Драган Маринковић, члан жирија; 4) представник крагујевачког удружења по позиву др Филип Грбовић (ЕИД "Младен Караман"), члан жирија; 5) представник иницијатора доделе признања Дејан Милошевић (УГ ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ), члан жирија.
Према правилнику, под достигнућем се подразумевају активности које: 1) отварају еколошке проблеме на територији Крагујевца и доносе њихова решења; 2) покрећу локалну заједницу да узме учешће у тим решењима и осталим еколошким акцијама, активно учествује у очувању и заштити животне средине; 3) развијају еколошку свест и одговорност кроз различите форме, као што су специјализовани садржаји за РТВ и интернет гласила, књиге, научни и стручни радови, као и вођење еколошких акција, спровођење пројеката, организовање предавања, културно-уметничких и спортских садржаја који афирмишу ЗЖС и др.
Признање се уручује у облику повеље, појединцу или групи за заједничко дело, за достигнуће у периоду од 1. јануара 2023. године до 31. децембра 2023. године.

Овогодишњи "Крагујевачки слез" биће уручен на свечаној додели у Ботаничкој башти у суботу 25. маја.

Добитници за допринос у 2022. години

Добитник првог признања "Крагујевачки слез", за најупечатљивији допринос заштити и унапређењу животне средине на територији Крагујевца у 2022. години била је ОШ "Јован Поповић" - за активности на пољу подизања еколошке свести спровођењем више од десет еколошких пројеката. Прошлогодишњу добитници захвалница за допринос заштити и унапређењу животне средине на територији града Крагујевца били су: Неформално удружење грађана "Виша сила", Предшколска установа "Врабац" и новинар Мирослав Јовановић.

ГАЛЕРИЈА ППНС 2023: ДОДЕЛА ПРИЗНАЊА "КРАГУЈЕВАЧКИ СЛЕЗ"

О Крагујевачком слезу

Крагујевачки слез (Althaea kragujevacensis Panč., Fl. Princ. Serb. 200, 1874) био је локално ендемична врста централног дела Србије. Сматра се да је била распрострањена на територији Крагујевца – на Метином брду и између Враћевшнице и Љуљака.

Врста је ишчезла из природе, заувек је нестала из светског генофонда и припада категорији глобалано ишчезлих таксона (ЕX) према Црвеној књизи флоре Србије. Претпоставља се да је главни узрок ишчезавања крагујевачког слеза ширење градског подручја Крагујевца.

Према подацима Биолошког факултета Универзитета у Београду, могућност реинтродукције не постоје јер је таксон заувек нестао из светског генофонда.

Врста је вероватно поседовала слична лековита својства као и обичан слез, међутим, фармаколошки није била испитивана.

Иако подаци указују да је крагујевачки слез некада гајен у ботаничкој башти у Копенхагену и Ботаничкој башти "Јевремовац" у Београду, после описивача, Јосифа Панчића, врста више никада није пронађена (место публиковања: Панчић, Ј. – "Флора Кнежевине Србије или васкуларне биљке, које у Србији дивље расту") у Србији. Најновија истраживања флоре околине Крагујевца потврђују да овај таксон више не расте на класичном налазишту.

Инспирисани овом јединственом појавом у заједници којој припадају, као и наградом "Зелени лист" из акције Радио Београда која постоји од 1983. године, чији су добитници удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ и Ботаничка башта Природно-математичког факултета, у садејству са суграђанима и жиријем, покретачи "Крагујевачког слеза" проналазиће "врсту" која својим достигнућима служи као узор у непрестаној борби за очување и унапређење животне средине, а тако и јавног здравља.

Фото: Марија Бранковић - Ботаничка башта/ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ
Аутор графичког решења: Никола Богдановић

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram