Препоручујемо

Култура биљних ћелија и ткива IV

7. октобра 2023.

Култура ембриона

Клица (ембрион) је део семена биљке и настаје после оплођења неједнаком деобом оплођене јајне ћелије. Тело ебмриона у почетку је лоптасто и има зрачну симетрију, а касније, услед спљоштавања, оно постаје билатерално симетрично. Код скривеносеменица делови ембриона се нарочито добро виде у периоду њеног клијања, при чему се деобом ћелија формирају делови новог изданка и корена.

Ембриогенеза (а, б) и формирање биљке из ебриона (ц, д)

Идеја о in vitro култури изолованих ембриона је међу најстаријим техникама културе биљног ткива. Још је 1754. године Чарлс Бонет покушао користити културу изолованих ембриона са циљем утврђивања улоге котиледона у клијању. Ханиг је 1904. године асептично узгајао ембрионе представинка родова Cochleria и Raphanus на минералној подлози уз додатак 10% шећера шећерне трске. Његов рад је показао да су неорганске соли, азот и угљени хидрати важни чиниоци за успешну културу ембриона. Данас култура ембриона налази велику примену код биљних врста код којих ембрион има способност сазревања, али је у томе, због различитих узорака, спречен.

У зависности од развојне фазе ембриона у тренутку изолације и преношења на хранљиву подлогу, као и у зависности од технике која се примењује, разликују се следеће културе:

1. култура незрелог и култура зрелог ембриона;
2. култура мегагаметофита;
3. култура семених заметака;
4. култура цветних делова.

Било која од наведених култура могу се применити за испитивање фактора који утичу на развој ебриона и последични раст примордијалних органа, као и за испитивање метаболичких и биохемијских процеса клијања. Посматрано из практичног угла, култура ембриона налази примену у савладавању дорманције и тестирању семена.

Успешност спасавања ембриона одређена је старошћу ембриона и временом његовог увођења у културу in vitro. Како ембрион сазрева, његове потребе постају све мање. Зато се здрави старији ембриони много лакше култивишу у поређењу са млађима. Култура млађих ембриона је тешка и због њихових малих димензија, па и веће могућности оштећења приликом манипулације.

Регенерација биљака из хибридних ембриона Brassica у in vitro културама – од изолованих ембриона до регенерисаних биљака (извор: Biotevhnologia Journal)

Аутор: др Драгана Јаковљевић
Обрадио: Дејан Милошевић

БОТАНИЧКА БАШТА САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМ

ПМФ КРАГУЈЕВАЦ САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМЈУТЈУБ
ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ ПОРТАЛФБ СТРАНАТВИТЕРИНСТАГРАМЈУТЈУБ

Добитници признања Зелени лист из Крагујевца, Ботаничка башта и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ јавности представљају заједничко стварање Еколумне на сајту Екологија Крагујевац и на порталу удружења.

Досадашње објаве:

УПОЗНАЈ ПРИРОДУ ДА БИ ЈЕ ВИШЕ ВОЛЕО

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram