Препоручујемо

Јавни позив за достављање предлога за доделу годишњег признања у области заштите животне средине – Крагујевачки слез

6. априла 2024.

На основу Правилника за доделу признања "Крагујевачки слез" од 31. марта 2023. године, удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ – као иницијатор, и Природно-математички факултет Универзитета у Крагујевцу – као званични партнер, расписали су 6. априла 2024. године

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ДОДЕЛУ ГОДИШЊЕГ ПРИЗНАЊА У ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ – "КРАГУЈЕВАЧКИ СЛЕЗ"

"Крагујевачки слез" је признање покренуто са циљем да се подстичу заштита и унапређење животне средине на територији града Крагујевца кроз истицање свих субјеката који активно учествују у очувању и заштити животне средине.

"Крагујевачки слез" се додељује за дело или активност која представља најупечатљивији допринос заштити и унапређењу животне средине на територији Крагујевца у протеклој години.

Кандидати за стицање признања могу да буду физичка или правна лица која имају пребивалиште односно седиште на територији града Крагујевца.

Признање се уручује у облику Повеље, појединцу или групи за заједничко дело, за достигнуће у периоду од 1. јануара 2023. године до 31. децембра 2023. године.

Под достигнућем се подразумевају активности које:

- отварају еколошке проблеме на територији Крагујевца и доносе њихова решења;
- покрећу локалну заједницу да узме учешће у тим решењима и осталим еколошким акцијама, активно учествује у очувању и заштити животне средине;
- развијају еколошку свест и одговорност кроз различите форме, као што су специјализовани садржаји за РТВ и интернет гласила, књиге, научни и стручни радови, као и вођење еколошких акција, спровођење пројеката, организовање предавања, културно-уметничких и спортских садржаја који афирмишу ЗЖС и др.

Право предлагања кандидата за доделу Награде имају сва правна и физичка лица.

Предлози се достављају у писаној форми са образложењем. Предлози садрже податке о кандидату, делу које се предлаже и резултатима рада кандидата.

Као прилог предлога доставља се:

- дело које се предлаже или одговарајућа документација;
- доказ о пребивалишту кандидата, фотокопија личне карте или извода електронског читача биометријске личне карте – за физичка лица;
- доказ о седишту кандидата, решење о регистрацији – за правна лица.

Листа кандидата предложених у року и на начин утврђен Правилником објавиће се на порталу удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ и сајту Екологија Крагујевац најкасније до 15. маја 2024. године.

Предлози се достављају у затвореној коверти на адресу:

1) Удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ, Чегарска 37, 34000 Крагујевац, или
2) Природно-математички факултет, Радоја Домановића 12, 34000 Крагујевац за проф. др Маријану Косанић
– са назнаком: Предлог кандидата за доделу награде "Крагујевачки слез".

Предлози се достављају путем поште као препоручена пошиљка, при чему ће се дан предаје пошти сматрати као дан предаје. Непосредна предаја предлога није предвиђена.

Предлози могу да се достављају и електронском поштом на мејл dejan.milosevic@prviprvinaskali.com или marijana.kosanic@pmf.kg.ac.rs, са темом мејла: Предлог кандидата за доделу награде "Крагујевачки слез", као и прилогом мејла, ако постоји дело у електронском формату или пратећа документација (за веће фајлове користити платформе попут wetransfer.comsendgb.commyairbridge.com…).

Предлози се достављају најкасније до 6. маја 2024. године.

Одлука о добитнику "Крагујевачког слеза" биће објављена на порталу удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ и сајту Екологија Крагујевац најкасније до 18. маја 2024. године.

Жири "Крагујевачког слеза" је петочлан, а чине га:

1) проф. др Маријана Косанић, руководилац Ботаничке баште, Природно-математичког факултета, председник Жирија
2) Стефан Никезић, члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине, члан Жирија
3) мр Драган Маринковић, начелник Одељења за заштиту животне средине Градске управе за развој и инвестиције, члан Жирија
4) др Филип Грбовић (ЕИД “Младен Караман”), представник крагујевачког удружења по позиву, члан Жирија
5) Дејан Милошевић, представник иницијатора - удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ, члан Жирија

Председник Жирија уручује признање добитнику на свечаној додели која ће бити организована у Ботаничкој башти у суботу 25. маја 2024. године.

Контакти за информације: dejan.milosevic@prviprvinaskali.com и marijana.kosanic@pmf.kg.ac.rs.

О КРАГУЈЕВАЧКОМ СЛЕЗУ

Крагујевачки слез (Althaea kragujevacensis Panč., Fl. Princ. Serb. 200, 1874) био је локално ендемична врста централног дела Србије. Сматра се да је била распрострањена на територији Крагујевца – на Метином брду и између Враћевшнице и Љуљака.

Врста је ишчезла из природе, заувек је нестала из светског генофонда и припада категорији глобалано ишчезлих таксона (ЕX) према Црвеној књизи флоре Србије. Претпоставља се да је главни узрок ишчезавања крагујевачког слеза ширење градског подручја Крагујевца.

Према подацима Биолошког факултета Универзитета у Београду, могућност реинтродукције не постоје јер је таксон заувек нестао из светског генофонда.

Врста је вероватно поседовала слична лековита својства као и обичан слез, међутим, фармаколошки није била испитивана.

Иако подаци указују да је крагујевачки слез некада гајен у ботаничкој башти у Копенхагену и Ботаничкој башти "Јевремовац" у Београду, после описивача, Јосифа Панчића, врста више никада није пронађена (место публиковања: Панчић, Ј. – "Флора Кнежевине Србије или васкуларне биљке, које у Србији дивље расту") у Србији. Најновија истраживања флоре околине Крагујевца потврђују да овај таксон више не расте на класичном налазишту.

Инспирисани овом јединственом појавом у заједници којој припадају, као и наградом "Зелени лист" из акције Радио Београда која постоји од 1983. године, чији су добитници удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ и Природно-математички факултет, у садејству са суграђанима и Жиријем, покретачи "Крагујевачког слеза" проналазиће "врсту" која својим достигнућима служи као узор у непрестаној борби за очување и унапређење животне средине, а тако и јавног здравља.

Природно-математички факултет
Проф. др Марија Станић, декан

Удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ
Дејан Милошевић, председник УО

АРХИВА ППНС, 2023.

Добитник признања "Крагујевачки слез" за најупечатљивији допринос заштити и унапређењу животне средине на територији Крагујевца у 2022. години била је ОШ "Јован Поповић" - за активности на пољу подизања еколошке свести спровођењем више од десет еколошких пројеката. Добитници захвалница за допринос заштити и унапређењу животне средине на територији града Крагујевца у 2022. години: неформално удружење грађана "Виша сила", Предшколска установа "Врабац" и новинар Мирослав Јовановић.

ГАЛЕРИЈА: ДОДЕЛА ПРИЗНАЊА "КРАГУЈЕВАЧКИ СЛЕЗ"

МОЗАИК РТК: КРАГУЈЕВАЧКИ СЛЕЗ 2024. (ВИДЕО, 17:13)

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram