Препоручујемо

Примена биљака у форензици

14. априла 2023.

Смрт услед случајног или намерног утапања?

У једном случају, млада мајка је тврдила да јој је син отет док је била у јавном парку у Калифорнији. Мајка је тврдила да је јурила осумњиченог кроз парк све док више није могла да настави да трчи. Неколико сати касније, дечак је пронађен мртав како плута у оближњем потоку. Узорци воде извађени из плућа дечака су упоређени са водом из фонтане у јавном парку, као и са водом из потока где је дечак пронађен. У води извађеној из плућа идентификовани су слатководни организми звани дијатомеје. Идентификоване врсте биле су у складу са онима пронађеним у узорцима воде у парку и са узорцима из потока, што указује на то да је дечак био потопљен у оба локалитета. Након што је мајка изнела доказе, она је признала да се њен син случајно утопио у фонтани у парку. Уплашена онога што се догодило, покушала је да то изгледа као отмица праћена смрћу у потоку.

ДНК профилисање у случају заплене дроге у Уједињеном Краљевству

Године 2001. откривено је складиште које је садржало коморе за узгој биљака марихуане (Cannabis sativa). Служба за форензичке науке Уједињеног Краљевства (ФСС) описала је операцију као „најсофистициранију икада виђену у Уједињеном Краљевству“. У приватном простору, недалеко од магацина, пронађена је и већа количина канабиса. Полиција Јужног Јоркшира запленила је узорке из куће и прикупила узорке из складишта. Тројица мушкараца ухапшена су под сумњом да узгајају канабис за продају и дистрибуцију. Хемијским тестом утврђено је присуство тетрахидроканабинола (ТХЦ) у свим биљкама пронађеним како у магацину, тако и из одвојене заплене у домаћинству.

ФСС није могла да повеже узорак пронађен у кући са узорком из складишта користећи традиционалне методе. Постојала је потреба да се докаже да је канабис узгајан у стану исти као канабис узгајан у оквиру складишта. Полиција Јужног Јоркшира обратила се ФСС-у, који им је предложио да контактирају Универзитет Стратклајд у Глазгову, који је био пионир у ДНК тестовима за ботаничке узорке. У августу 2001. године, девет биљака из складишта превезено је на Универзитет Стратклајд заједно са неким узорцима биљака узетим из куће. Полиција и ФСС су затражили коришћење ДНК профилисање како би се утврдило да ли постоји генетска веза између биљних узорака из складишних и биљних узорака узетих из куће.

СТР генотип је произведен од свих биљака канабиса и материјала пронађеног у приватној кући. Сви узорци су делили исти СТР тип (алели 14, 17) Ово је упоређено са базом података о марихуани која је претходно генерисана за овај појединачни СТР локус. Процењена учесталост посматрања алелних вредности 14, 17 је израчуната да се јавља на учесталости од приближно 0,06% у бази података о марихуани.

Суду је сачињен записник као изјава сведока који је тужилаштво користило као доказ. Ово је била прва позната употреба ДНК анализе на ботаничким узорцима у Уједињеном Краљевству. Порота је прихватила да су ДНК докази показали ван сумње да се у складишту производила марихуана, која је тада била пребачена у кућу за дистрибуцију.

Тројица мушкараца осуђена су на више од 28 година затвора због производње и дистрибуције марихуане.

Слика 1. Биљка марихуане заплењена у домаћинству која је коришћена за ДНК анализу

Насловне фото: Know Our Plants; MDPI
Извор: Coyle, H.M. (2005). Forensic botany: Principles and applications to criminal casework. CRC Press, New York, USA.

У наредној објави о форензичкој ботаници: Коришћење биљака у форензици…

Аутор: Ненад Златић, асистент
Обрадио: Дејан Милошевић

БОТАНИЧКА БАШТА САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМ

ПМФ КРАГУЈЕВАЦ САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМЈУТЈУБ
ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ ПОРТАЛФБ СТРАНАТВИТЕРИНСТАГРАМЈУТЈУБ

Добитници признања Зелени лист из Крагујевца, Ботаничка башта и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ јавности представљају заједничко стварање Еколумне на сајту Екологија Крагујевац и на порталу удружења.

Досадашње објаве:

УПОЗНАЈ ПРИРОДУ ДА БИ ЈЕ ВИШЕ ВОЛЕО

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram