Препоручујемо

Полен у форензици II

20. октобра 2023.

Полиција је сумњала да је иста особа починила пет сексуалних напада који су се догодили у периоду од пет година у метрополитанској области Перт, Западна Аустралија. Једини доказ који су имали био је ДНК силоватеља, и пар ципела за стазу за које су мислили да припадају силоватељу. Ципеле су остављене у аутомобилу који је силоватељ украо из северног предграђа, а којим је силоватељ отпутовао око 30 км до места где је извршио сексуални напад. Напуштајући лице места, преоштро је скренуо у кривину и доживео саобраћајну несрећу. Силоватељ је напустио аутомобил и побегао у околно грмље. Ципеле које су пронађене у аутомобилу нису припадале лицу које их је поседовало, нити било ком члану њихове породице и нису припадале жртви.

Овај конкретан напад догодио се почетком друге године активности силоватеља, а у то време, полицијска служба Западне Аустралије није имала сазнања о форензичкој палинологији и како би то могло помоћи њиховој истрази. Три године касније, мала и одабрана група полицајаца присуствовала је презентацији о форензичкој палинологији. Палинолог је упитан да ли полен може да остане на ципелама које су биле чуване у запечаћеној торби за експонате три године. Ако може, да ли би било могуће утврдити где је силоватељ живео или радио?

Због испрекиданог времена и широког географског спектра сексуалних напада, полиција је сумњала да би силоватељ могао бити лутајући радник који је радио у земљи и повремено долазио у град. Из других доказа, такође су знали да је пореклом из Аустралије. Периодичне посете затворима широм државе ради прикупљања ДНК од могућих осумњичених показале су се неуспешно у решавању случаја. Мале количине земље и прашине пронађене су са ђона патика за стазу, а уклоњени су фрагменти биљног материјала који су били чврсто залепљени на спољну ивицу ђона. Анализа полена овог доказног материјала открила је богат скуп полена у складу са шумском вегетацијом еукалиптуса. Скупином је доминирао полен са стабала еукалиптуса и трава. Присутан је и мали проценат полена са храстова и борова, а јавља се и већи број неидентификованих типова полена.

Шума еукалпита је најчешћа природна вегетација на југозападу Западне Аустралије. Могу се наћи и на подручјима удаљеним 100 км или више од града према северу и истоку, као и у градским парковима, на голф теренима и на подручју где је дошло до напада. Скуп полена сузио је подручје претраге на једну трећину државе, али и на подручје најгушће насељености. Полиција је позвала на идентификацију непознатих типова полена да би видела да ли би могли додатно да усаврше подручје претраге.

Даље су истражени крхки фрагменти биљног материјала који су дубоко залепљени у прорезе на ђону ципела. Један од већих неидентификованих типова полена који је чинио 1% скупа полена имао је изглед крупног полена траве (округла са једном пору) и показало се да потиче од житарица (пшеница, овас). Житарице су траве и клеистогамне су. Опрашивање се дешава унутар неотвореног цвета, тако да оне не производе много полена, а њихов полен се ретко налази у земљишту. Фрагменте налик на сламу било је тешко избацити из ципела јер су били потпуно исте дужине као и прорези. Разговори са пољопривредницима су потврдили да стрниште (кратка, усправна, врло ломљива слама која је остала на пољу након кошења сена) може да се одвоји од биљке и да остане у траговима ципела док је особа прешла преко ње.

Полен пшенице је сакупљен са огледних усева локалног Одељења за пољопривреду и од локалних фармера. Полен пшенице се визуелно поклапао са великим зрнцима полена налик трави пронађеним у скупу полена из ципела. Слама и полен пшенице сугеришу да је силоватељ ходао преко стрништа и да је можда био укључен у кошење сена. Иако многи фармери секу сено за сопствену употребу, сечење сена је најчешће у индустрији сечења плеве. Ова индустрија узгаја пшеницу посебно за сечење и продају као плеву за сточну храну.

Индустрија сечења плеве у Западној Аустралији запошљава тимове сезонских радника, који су претежно абориџинског порекла, да прерађују сено за сушење у новембру и децембру и секу сено на плеву током јануара и фебруара. Ципеле су сакупљене након напада почетком марта. Фарме за сечење плеве налазе се на малом подручју око 60 до 100 км од градског подручја Перта. Полиција је пришла фармеру са највећом фармом да прикупи имена радника које је запослио.

Мање од недељу дана касније, полиција је ухапсила мушкарца који је признао сексуалне нападе. Био је у сродству са особом запосленом код фармера, а радио је у фирми која је пружала услуге индустрији сечења плеве. Овај случај је пример како форензички палинологија може помоћи у профилисању личних ствари осумњиченог да би помогла полицијској истрази. Случај који је годинама збуњивао полицију решен је за неколико кратких недеља.

Фото: Bmi.gv.at
Извор: Coyle, H.M. (2005). Forensic botany: Principles and applications to criminal casework. CRC Press, New York, USA.

У завршној објави о форензичкој ботаници: Полен у форензици III…

Аутор: Ненад Златић, асистент
Обрадио: Дејан Милошевић

БОТАНИЧКА БАШТА САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМ

ПМФ КРАГУЈЕВАЦ САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМЈУТЈУБ
ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ ПОРТАЛФБ СТРАНАТВИТЕРИНСТАГРАМЈУТЈУБ

Добитници признања Зелени лист из Крагујевца, Ботаничка башта и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ јавности представљају заједничко стварање Еколумне на сајту Екологија Крагујевац и на порталу удружења.

Досадашње објаве:

УПОЗНАЈ ПРИРОДУ ДА БИ ЈЕ ВИШЕ ВОЛЕО

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram