Препоручујемо

ОШ Трећи крагујевачки батаљон - добитник Крагујевачког слеза за 2023.

18. маја 2024.

Основна школа "Трећи крагујевачки батаљон" добитник је повеље "Крагујевачки слез" за 2023, годишњег признања за најупечатљивији допринос заштити и унапређењу животне средине на територији Крагујевца.

Добитници захвалница "Крагујевачки слез" за допринос заштити и унапређењу животне средине на територији града у протеклој години су удружење Екомар, професор биологије Никола Петковић и Прва техничка школа.

Повеља и захвалнице биће уручене на свечаној додели заказаној у Ботаничкој башти за суботу 25. мај од 11 часова.

"Крагујевачки слез" додељују удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ - као иницијатор, и Природно-математички факултет Универзитета у Крагујевцу - као партнер.

Одлуку је већином гласова донео жири у саставу: руководилац Ботаничке баште проф. др Маријана Косанић, председник жирија, и чланови жирија: члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине Стефан Никезић; начелник Одељења за заштиту животне средине Градске управе за развој и инвестиције мр Драган Маринковић; представник крагујевачког удружења по позиву др Филип Грбовић (ЕИД "Младен Караман"); представник иницијатора доделе признања Дејан Милошевић (УГ ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ).

О постигнућима добитника

Ученици ОШ "Трећи крагујевачки батаљон", предвођени наставницима мр Сузаном Милошевић Добричић и Гораном Симовићем, имали су више еколошких активности током 2023. године.

У образложењу кандидатуре коју је доставио директор школе, магистар наставе биологије Слободан Б. Живановић, издвојене су следеће активности: 1) Уређење Спомен-парка Шумарице; 2) Обележавање Светског дана хране; 3) Меморијална шетња Гледићким планинама "Николина Јанковић"; 4) "Да нам плућа града буду чиста"; 5) "Да шума буде више, да се лепше дише"; 6) Обележавање Дана планете земље; 7) "Аква кутак за наш еко тренутак"; 8) Ноћ истраживача: "Стварајмо заједно - еколошки одрживе куће”; 9) "Одржи зелено стопало".

У току 2023. године удружење Екомар је реализовало више пројеката и иницијатива које су имале за циљ да унапреде стање животне средине у граду Крагујевцу и областима значајним за становнике Крагујевца, као и да ојачају знања јавности о значају очувања животне средине и природних ресурса на територији Крагујевца.

Део учинка из 2023, који је упутила предлагач Бојана Микарић, директорка Предшколске установе Врабац: 1) Информисање јавности и подизање јавне свести о значају очувања акумулације Гружа као главног водоизворишта града Крагујевца; 2) Едукација деце и подизање јавне свести о значају очувања вода на територији града Крагујевца; 3) Иницијатива за унапређење учешћа јавности у процесима доношења одлука у области заштите животне средине града Крагујевца; 4) Учествовање у Радним групама за израду документа јавних политика.

Никола Петковић, професор биологије у Другој крагујевачкој гимназији, у октобру 2023. године покренуо је иницијативу за сакупљање пластичних затварача у Другој крагујевачкој гимназији како би се скренула пажња на вишак пластичног отпада у нашој околини и истражиле могућности његове рециклаже. Овај еколошки пројекат реализован је уз помоћ ученика и колега.

Акција прикупљања затаварача је симболично окончана на Дан планете Земље. Од прикупљених затварача је у холу школе сачињен мозаик по мотивима слике Винсента Ван Гога "Звездана ноћ". У изради "еко-мозаика" учествовали су матуранти и њихови наставници. Прикупљено је око пет хиљада затварача (око двадесетак килограма пластике).

У Првој техничкој школи током 2023. године започет је пројекат "Није компот него компост" у оквиру којег су учествовале ученице са подручја рада Хемија, неметали и графичарство (техничар за заштиту животне средине) и ученици са подручја рада Електротехника (техничари администрирања рачунарских мрежа и техничар информационих технологија). Ментори су били наставници Прве техничке школе: Ана Милинић Петровић, Александар Пантовић и Велимир Дуканац, који је послао кандидатуру.

Циљ пројекта је решавање проблема био-отпада у домаћинствима, већим пољопривредним газдинствима и градским депонијама, као и олакшана производња компоста путем ротокомпостера, таквог да се његов рад надгледа преко апликације на мобилном телефону. Аутоматизовано праћење и контрола чине ово решење иновативним: дигитални сензори и ИТ технологија омогућавају аутоматизовано мерење и праћење параметара компоста, као што су температура, влажност и пХ вредност. Ово чини процес контроле и оптимизације компостирања значајно ефикаснијим.

Наредне недеље биће детаљније представљена достигнућа свих добитника.

"Крагујевачки слез" за 2022.

Прошле године повељу "Крагујевачки слез" добила је ОШ "Јован Поповић", а захвалнице: неформално удружење грађана "Виша сила", предшколска установа "Врабац" и новинар Мирослав Јовановић.

ГАЛЕРИЈА ППНС 2023 ДОДЕЛА "КРАГУЈЕВАЧКОГ СЛЕЗА"

О Крагујевачком слезу

Крагујевачки слез (Althaea kragujevacensis Panč., Fl. Princ. Serb. 200, 1874) био је локално ендемична врста централног дела Србије. Сматра се да је била распрострањена на територији Крагујевца – на Метином брду и између Враћевшнице и Љуљака.

Врста је ишчезла из природе, заувек је нестала из светског генофонда и припада категорији глобалано ишчезлих таксона (ЕX) према Црвеној књизи флоре Србије. Претпоставља се да је главни узрок ишчезавања крагујевачког слеза ширење градског подручја Крагујевца.

Према подацима Биолошког факултета Универзитета у Београду, могућност реинтродукције не постоје јер је таксон заувек нестао из светског генофонда.

Врста је вероватно поседовала слична лековита својства као и обичан слез, међутим, фармаколошки није била испитивана.

Иако подаци указују да је крагујевачки слез некада гајен у ботаничкој башти у Копенхагену и Ботаничкој башти "Јевремовац" у Београду, после описивача, Јосифа Панчића, врста више никада није пронађена (место публиковања: Панчић, Ј. – "Флора Кнежевине Србије или васкуларне биљке, које у Србији дивље расту") у Србији. Најновија истраживања флоре околине Крагујевца потврђују да овај таксон више не расте на класичном налазишту.

Инспирисани овом јединственом појавом у заједници којој припадају, као и наградом "Зелени лист" из акције Радио Београда која постоји од 1983. године, чији су добитници удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ и Ботаничка башта Природно-математичког факултета, у садејству са суграђанима и жиријем, покретачи "Крагујевачког слеза" проналазиће "врсту" која својим достигнућима служи као узор у непрестаној борби за очување и унапређење животне средине, а тако и јавног здравља.

Фото: ОШ Трећи крагујевачки батаљон; Екомар; Друга крагујевака гимназија; Прва техничка школа; Марија Бранковић - Ботаничка башта/ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ
Аутор графичког решења: Никола Богдановић

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram