Препоручујемо

Најпознатије лековите гљиве I

26. августа 2023.

Гљиве представљају једне од највреднијих природних благодети које нам, уколико их правилно користимо, могу помоћи да себи обезбедимо здравији, квалитетнији и дужи живот.

По употреби гљива за превенцију и лечење болести предњаче далекоисточни народи. Источњачка култура високо вреднује гљиве због њиховог одличног укуса, па су оне већ вековима део њихове традиционалне кухиње. Народна медицина Кине, Јапана и Кореје више од 5.000 година такође користи гљиве и као лек, тј. за одржавање и побољшање виталности и здравља, као и за лечење многих обољења.

Искуства и знања традиционалне медицине о лековитим својствима неких врста гљива потврђена су бројним научним и клиничким студијама. Током последњих неколико деценија, вршена су многа истраживања везана за превентивно и куративно дејство бројних лековитих врста гљива. Добијени резултати истраживања указују на драгоцена лековита својства гљива тако да је њихова примена све заступљенија и у конвенционалној медицини.

У наставку ће бити приказане неке лековите гљиве и њихова употреба у превенцији и лечењу различитих болести.

Ganoderma lucidum (храстова сјајница, реиши)

Ganoderma lucidum заузима престижно место у кинеској традиционалној медицини где је због својих бројних медицинских својстава називају чудом природе, дрветом живота, гљивом дуговечности. G. lucidum садржи високу концентрацију органског германијума, полисахариде и трипертене. Ове активне компоненте доказано јачају наше имунолошке ћелије и јачају наш имуни систем. Реиши гљива има веома широку примену, али у последње време је најинтересантнија због свог антитуморског дејства. Поред тога, препоручује се као допуна за време хемиотерапије и радиотерапије за смањење нежељених дејстава као што су замор, губитак апетита и ризик од инфекција. Одличном се показала за лечење бубрежних болести, акутног и хроничног хепатитиса, код проширених вена, реуматизма и ишијаса.

Фармаколошка истраживања су показала да Реиши гљива има посебно делотворно дејство у јачању нервног система, па се користи за третирање неуралгија, несаница, вртоглавице и за побољшање меморије. G. lucidum се такође примењује успешно код кардиоваскуларних обољења, код повишеног шећера, код различитих инфекција (гљивичне, вирусне, бактеријске и др), код алергија, бронхитиса, аутоимуних обољења (склероза мултиплекс, склеродермија, полиартритис, лупус, еритематодес, бронхијална астма, аутоимуни тиреоидит), хемороида, гојазности, фибромијалгије, зујања у ушима, малаксалости, обољења коже…

Најбољи терапеутски ефекат се постиже употребом различитих препарата у којима су садржане активне супстанце ове гљиве. Препарати се могу користити у различитим облицима (пилуле, таблете, капсуле, прашак, екстракат) и употребљавају се према приложеним упуствима за употребу. У кућној апотеци најчешће се користи као декокт, чај или уситњена и самлевена у меду. Када су у питању превентива или мање здравствене сметње, прави се декокт у размери 10г суве гљиве на 2дл воде дневно и користи током краћег периода. У случају акутних бактеријских или вирусних инфекција, доза се може за кратко повећати на 30г дневно, а код тумора се препоручују дневне дозе од 30-100г. Ове високе дозе треба веома опрезно примењивати јер брзо долази до пада крвног притиска, што је главна контраидикација код примене ове гљиве.

Cordyceps sinensis (Кордицепс)

Традиционална тибетанска и кинеска медицина користе Cordyceps sinensis већ више од 2.000 година. На западу се тек у последњих неколико година приступило научној провери њених својстава и бројним истраживањима је установљено да се ради о најпотентнијој до сада изучаваној гљиви, са веома широким спектром позитивних дејстава на човеково здравље. Данас је C. sinensis стекао популарност у читавом свету. Првенствено делује као јак антиоксиданс јер у себи садржи огромне количине β-каротина, витамина Е и Ц, минерала (селена и цинка), убихинона (коензим Q10), имуномоделирајућих полисахарида и других супстанци.

Научници из Америке успели су да из ове гљиве изолују уникатне супстанце као што су кордицепин, кордицепска киселина, аденозин, аденин, итд. који имају снажну моћ јачања имунитета људи. Посебно интересантан међу њима је кордицепин, антибиотик који се показао као веома делотворан против свих бактерија које су развиле или развијају, отпорност на друге, често коришћене антибиотике.

Клиничким испитивањима потврђено је да C. sinensis, већ од давнина познат као афродизијак, повећава либидо и код мушкараца и код жена. Побољшава биосинтезу хормона кортизола, тестостерона и естрогена чија се производња у организму иначе смањује са старењем те доводи до слабљења полне моћи и жеље. Притом нема штетних нуспојава које могу имати уобичајени лекови за импотенцију. C. sinensis се такође традиционално у Азији користио за побољшање женске и мушке плодности.

Ова гљива благотворно делује на широки спектар телесних и душевних проблема па је заслужено међу водећим тоницима за побољшање здравља. C. sinensis штити бубреге од оштећења, помаже у детоксикацији јетре, код фиброзе и цирозе и проблема узрокованих хепатитисом. Позитивно делује и на расположење, па се примењује код хроничног умора и различитих врста депресија. Регулише лучење инсулина, спречава хипергликемију и помаже у лечењу свих врста шећерне болести. Такође се користи као лек против кашља, против отежаног дисања, астме и у лечењу хроничне опструктивне плућне болести. C. sinensis има и антиупална својства (доказана је његова успешност код реуматоидног артритиса). Досадашња истраживања показују и ефикасност ове гљиве у третману против рака јер зауставља раст, деобу и размножавање злоћудних ћелија у телу. Све већи број онколога широм света препоручује и користи кордицепс као додатак хемиотерапији, радиотерапији и осталим конвенционалним и традиционалним методама лечења рака.

Ова гљива је снажно помоћно средство у спречавању имунолошког одбацивања трансплантираних органа и ткива (нарочито срца, бубрега и коже). Такође штити од кардиоваскуларних болести (регулише рад срца, побољшава проток крви, снижава високи крвни притисак, смањује ниво холестерола и триглицерида, спречава стварање крвних угрушака). Ефикасан је и против инфекција јер делује на вирусе, бактерије, гљивице и паразите.

Lentinula edodes (Шии-таке)

Због својих изузетних лековитих својстава шии-таке гљива је веома цењена у древној кинеској медицини. На Далеком истоку влада мишљење да шии-таке штити организам од разних дегенеративних болести, спречава низ органских поремећаја, уништава ћелије рака, прочишћава тело од штетних материја, даје енергију и подиже ниво виталности организма. Данас ова гљива стиче све већу популарност и у западним земљама. L. edodes садржи полисахариде, аминокиселине, беланчевине, витамине А, Б1, Б2, Б3, Б6, Б11, Б12, Ц, Д, Е, затим калцијум, калијум, натријум и приближно 30 ензима, те је захваљујући хемијском саставу изврстан природни лек. Лековитост ове гљиве потиче пре свега од садржаја полисахарида, међу којима је најделотворнији лентинан. За лентинан је доказано у испитивањима како на животињама, тако и на људима да помаже код тумора дебелог црева, јетре, дојке и плућа. Не делује директно на тумор, али у организму стимулише продукцију интерлеукина 1 и 2, који даље, сложеним хемијским процесима стимулишу стварање макрофага, природних ћелија - убица тумора.

Такође ублажава непријатне нуспојаве хемотерапије и зрачења. Шии-таке је велики имуномодулатор. Утиче на повећање имунитета тако што стимулише продукцију интерферона у нашем организму. Осим тога, стимулише стварање антитела на хепатитис Б. Има јак антибактеријски и антивирусни ефекат. Научне студије су показале да шии-таке печурка сузбија патогене микроорганизме у усној дупљи. Ово је нарочито приметно у случају гингивитиса. Делује и код проузроковача туберкулозе Mycobacterium tuberculosis. Повећава отпорност на бактерију Listeria monocitogenes коју преносе крпељи. Антивирусни ефекат је доказан у лечењу херпес симплекс-а, али и као помоћно средство код лечења ХИВ вируса, затим код вирусног енцефалитиса, аденовируса типа 12. Шии-таке је одличан извор витамина Б-групе, који су између осталог битни за нормално функционисање надбубрежних жлезда и претварање нутријената из хране у енергију.

Такође, балансирају хормоне и побољшавају когнитивне функције. L. edodes обнавља мијелински омотач нервних влакана, захваљујући чему је ефикасна код мултиплекс склерозе. Код психо-неуролошких обољења доводи до ремисије. Поред тога, садржи алкалоид еритаденин, који снижава ниво лошег холестерола у крви и спречава таложење плака на крвним судовима. На ниво масноћа у крви утиче и β-глукан, који при-том даје осећај ситости и убрзава топљење масних наслага. Управо би због тога ову гљиву требало чешће да конзумирају и гојазне особе. Ова гљива садржи и високи садржај провитамина Д2 (ергостерол) који је значајан за раст костију и спречавање рахитиса. Истраживања показују и да је шии-таке гљива најбољи хранљиви извор јаког антиоксиданта Л-ерготионеина, кога садржи у количини 40 пута већој него у пшеничној клици. Л. едодес ефективно смањује артеријски притисак, смањује способност тромбоцита за агрегацију, спречава стварање тромба и побољшава проток крви. Такође снижава ниво шећера у крви код дијабетеса. Делује и противупално, уклања последице ерозије и чиреве у дигестивном тракту. Шии-таке је веома значајна за јачање имунитета код особа које су исцрпљене послом и код хроничног замора.

Inonotus obliquus (чага)

Чага је најзаступљенија гљива у традиционалној руској и источноевропској медицини. Најстарији записи о лековитости ове гљиве потичу из XVI века. Претпоставка да ова гљива има антитуморска својства заснивала се на запажању да домородци у Русији који су због економских разлога припремали чај само од ове гљиве никада нису боловали од рака. Напитак ове гљиве користи се у Чешкој, Словачкој и Немачкој за лечење чирева на желуцу и хроничног гастристиса. Такође је моћан адаптоген (делује против стреса). Модерна истраживања показала су да је чага пуна драгоцених биолошки активних материја, од којих се неке налазе само у њој. У њеном саставу се налазе фенолна једињења, меланини терпеноиди и мали проценат бетулинске киселине. За најмоћнији састојак ове гљиве сматра се чагина киселина, која нормализује метаболизам и лековито делује на све органе људског организма.

Данас је у Русији екстракт ове гљиве одобрен здравственим установама у циљу лечења, а може се набавити и у апотекама под именом Чага или Бефунгин. Иначе, екстракт ове гљиве зауставља раст канцерогених ћелија, јача имунитет и побољшава опште стање организма. Чага која расте на брези узима високу концентрацију бетулинске киселине из коре дрвета за коју је доказано да изазива апоптозу митохондрија у малигним ћелијама. Чага је корисна и као додатак конвенционалним средствима за хемиотерапију јер ублажава њихове нуспојаве и јача имунитет. Осим тога она поседује антивирусна, антипаразитска и противупална својства. Руски научници су направили и различите креме од ове гљиве које ублажавају бол у зглобовима, заустављају грчење мишића, подстичу уклањање соли и токсина из зглобова и осетно успоравају њихово старење и разарање хрскавичног ткива. Познато је и да се чага користи за лечење срчаних обољења, дијабетеса, болести јетре. Чага је најјачи познати антиоксиданс. Она заузима прво место на лествици ОРАЦ, која мери ниво антиоксиданаса у намирницама. Извештаји из клинике у Владивостоку спомињу и стопостотно излечење од псоријазе овом гљивом, што се јако ретко постиже код те болести.

Fomes fomentarius (труд)

Fomes fomentarius има вековну примену у традиционалној медицини многих народа. Врло је вероватно да је F. fomentarius најстарији познати хемостиптик у медицини, односно средство које се користило у хирургији. Из плодоносног тела ове гљиве припремана је лековита материја под називом “Fungus chirurgorum”. У Кини ову гљиву користе против лошег варења, за лечење плућних болести, али и за лечење тумора једњака, желуца и материце. У древној индијској медицини користи се као диуретик. Такође је коришћена у многим народним медицинама као облог против реуматских болова и код упале зглобова.

У Европи, F. fomentarius се користи за лечење хемороида. Такође се користи као средство за лечење болести бешике и код дисменореје. Научно је доказано да ова гљива подиже имунитет, повољно утиче на циркулацију, регулише ниво шећера у крви и снижава крвни притисак. Данас је потврђено њено антивирусно и антибактеријско деловање.

Trametes versicolor (ћуранов реп)

Из плодоносног тела Trametes versicolor издвојене су биоактивне компоненте: β-глукани и два полисахарида крестин и ПСП. Ова гљива је прави имуностимулатор. За релативно кратко време подиже имунитет на максималан ниво. Научно је доказано да зауставља и успорава различите врсте канцера (дојке, јајника, матернице, дебелог црева, плућа, јетре, простате…), помаже након хемио и зрачне терапије (смањује нуспојаве), снижава висок крвни притисак, регулише ниво шећера у крви, смањује тегобе код кардиоваскуларних обољења, побољшава циркулацију крви, смањује ниво триглицерида и холестерола, умањује ризик од инфаркта. Регенерише ћелије коже и епителног ткива. Trametes versicolor показује врло интересантне ефекте у заштити јетре код пацијената са цирозом јетре и са хроничним хепатитисом. Ћуранов реп такође показује снажно антивирусно и антибактеријско дејство.

У наредној објави: Најпознатије лековите гљиве II

Фото: Википедија

Аутор: проф. др Маријана Косанић

Обрадио: Дејан Милошевић

БОТАНИЧКА БАШТА САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМ

ПМФ КРАГУЈЕВАЦ САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМЈУТЈУБ
ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ ПОРТАЛФБ СТРАНАТВИТЕРИНСТАГРАМЈУТЈУБ

Добитници признања Зелени лист из Крагујевца, Ботаничка башта и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ јавности представљају заједничко стварање Еколумне на сајту Екологија Крагујевац и на порталу удружења.

Досадашње објаве:

УПОЗНАЈ ПРИРОДУ ДА БИ ЈЕ ВИШЕ ВОЛЕО

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram