Препоручујемо

Лековито биље V

5. августа 2023.

Као СТОМАХИК – средство за боље варење хране користи се и бибер. Сматра се да је бибер симбол брзине и снаге.

Бибер (лат. Piper nigrum) је вишегодишња, дрвенаста зимзелена лијана. Достиже висину од 15 метара. Може да живи и до 60 година (оптимално 25-30). Листови ове врсте су наизменично распоређени, прости на дугим дршкама. Цветови су једнополни, беле боје груписани у класолику цваст. Цвета у јулу, зрење плодова је у јануару или фебруару када се врши брање. Плодоноси од треће године, а максимум плодоношења је од 7-8 године.

Помиње се у списима од пре 3.000 година.

Данас се гаји у Малезији, Индонезији, Тајланду, Бразилу и Мадагаскару.

У исхрани (као зачин) и у лековите сврхе користи се плод. У плоду се налазе алкалоиди пиперин (5-9%) и кавицин (0,8%) – који дају дају љутину плоду; етарско уље (око 2%), манган, гвожђе, калијум, витамин Ц, витамин К…

Пиперин је откривен 1819. године радом данског апотекара Ханс Кристијан Ерстед (Hans Christian Oestedt, 1777-1851). Пиперин повећава апсорпцију селена, витамина Б12, каротена, куркумина…

Постоји “више” врста бибера: црни, бели, зелени, црвени. Боја, арома и степен љутине плода зависи од обраде и времена бербе, а све потичу од једне врсте биљке.

Црни бибер – беру се зелене (незреле) бобице које се суше на сунцу до црносмеђе боје када им површина постане храпава и наборана. Најљући је од свих врста. Најраспрострањенији и најпознатији зачин на свету садржи и највеће количине етарског уља у односу на остале бибере. Да би се сачувало етарско уље потребно је бибер млети непосредно пре употребе. Подстиче лучење серотонина и тиме поправља расположење, али и повећава ниво бета-ендорфина у мозгу, који делују као природни антидепресив.
Зелени бибер – бере се пре зрења, а онда потапа у слану воду, суши на високој температури или се замрзне да би се сачувала зелена боја.
Црвени бибер се добија од потпуно зрелог плода. Да би сачувао боју суши се на високој температури или замрзава после потапања у слану воду – као код зеленог бибера.
Бели бибер се добија од зрелог зрна које се неколико дана држи у проточној води, затим се љушти и остаје само семе беле боје. Блажег је укуса од црног и зеленог.

Бибер:

  • има антимикробно дејство – некада су на бродовима готово труло месо зачињавали бибером након чега је оно било јестиво;
  • смањује бол у мишићима и коштано-зглобном систему;
  • појачава лучење стомачних сокова;
  • олакшава варење посебно тешке хране;
  • побољшава циркулацију због чега многи тврде да је и одличан афродизијак;
  • убрзава метаболизам;
  • подстиче лучење серотонина;
  • делују као природни антидепресиви јер повећава ниво бета-ендорфина у мозгу.

Облоге од бибера и свињске масти стављају се на убоде и болна места од реуме.

Литература: Перишић, М., Петковић, Б., Белојевић, Г., Христос, А (2011) Зачини – чаробна храна, Elit-Medica -Spelmen, K (2008) Флорографија -језик цвећа -митови и легенде из целог света, Editorial La Oveja Negra Lida, Bogota Colombia.

У наредној објави о лековитим биљкама: Јагорчевина

Аутор: проф. др Горица Ђелић
Обрадио: Дејан Милошевић

БОТАНИЧКА БАШТА САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМ

ПМФ КРАГУЈЕВАЦ САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМЈУТЈУБ
ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ ПОРТАЛФБ СТРАНАТВИТЕРИНСТАГРАМЈУТЈУБ

Добитници признања Зелени лист из Крагујевца, Ботаничка башта и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ јавности представљају заједничко стварање Еколумне на сајту Екологија Крагујевац и на порталу удружења.

Досадашње објаве:

УПОЗНАЈ ПРИРОДУ ДА БИ ЈЕ ВИШЕ ВОЛЕО

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram