Препоручујемо

Коришћење биљака у форензици

26. маја 2023.

Систематика биљака је широка дисциплина која укључује идентификација биљних врста. Идентификација врста представља први корак у анализи ботаничких доказа за рад на форензичким случајевима. Морфологија и анатомија биљака користе карактеристике као што су грађа биљних органа како би се помогло у идентификацији врста у извођењу физичких подударања доказа.

Киднаповање и смрт сина Чарлса Линдберга 1932. био је први случај модерне ере који је користио такве ботаничке доказе на суду. Приликом киднаповања Линдберговог сина, коришћене су дрвене мердевине како би се приступило другом спрату. Артхур Келер, стручњак за идентификацију дрвенастих врста из Лабораторије за шумске производе америчке Шумске службе у Висконсину, био је у могућности да пружи кључне доказе против Бруна Ричарда Хауптмана, који је касније осуђен за злочин. Његово сведочење је било вредно пажње јер су докази научних стручњака средином 1930-их углавном били ограничени на отиске прстију, рукопис, поређење метака и анализу садржаја желуца. Келер је први идентификовао четири врсте дрвета које су коришћене за конструкцију мердевина као жути бор, бор пондероса, дагласову јелу и брезу, путем микроскопске анализе ћелија дрвета. Келер је такође анализирао трагове алата остављене на дрвету из комерцијалног млина за рендисање и ручног длета које је Хауптман користио током изградње мердевина. Келер је користио осветљење под углом у замраченој просторији да би посматрао равне шаре остављене на дрвету. Успео је да уђе у траг дрвету по резовима длета и млина на жутом бору испорученом Националној компанији за производњу дрвне и млинарске грађе у Бронксу у Њујорку. Шаре ручног длета на мердевинама тачно су одговарале онима које је направило длето пронађено у Хауптмановом поседу. Келер је упоредио годишње прстенове раста и узорке чворова на шини 16 мердевина са делом дрвета у Хауптмановом поткровљу. Узорак чворова и прстенова раста на шини 16 тачно је одговарао изложеном крају дрвета у поткровљу, подржавајући став тужилаштва да је део уклоњен да би се изградиле мердевине.

Овај случај је пример употребе анатомије биљака и систематике биљака у обезбеђивању круцијалних доказа са Хауптмановом умешаношћу у отмицу Линдберговог сина.

Лево: прозор на другом спрату куће кроз који је киднапован Линдбергов син; десно: ручно направљене дрвене мердевине које су коришћене за приступ прозору

Извор: Coyle, H.M. (2005). Forensic botany: Principles and applications to criminal casework. CRC Press, New York, USA.

У наредној објави о форензичкој ботаници: Коришћење полена у форензици…

Аутор: Ненад Златић, асистент
Обрадио: Дејан Милошевић

БОТАНИЧКА БАШТА САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМ

ПМФ КРАГУЈЕВАЦ САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМЈУТЈУБ
ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ ПОРТАЛФБ СТРАНАТВИТЕРИНСТАГРАМЈУТЈУБ

Добитници признања Зелени лист из Крагујевца, Ботаничка башта и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ јавности представљају заједничко стварање Еколумне на сајту Екологија Крагујевац и на порталу удружења.

Досадашње објаве:

УПОЗНАЈ ПРИРОДУ ДА БИ ЈЕ ВИШЕ ВОЛЕО

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram