Препоручујемо

Коришћење полена у форензици

28. јула 2023.

Форензичка палинологија се односи на употребу полена у кривичним истрагама. Главне групе биљака идентификоване као извори полена укључују цветнице, четинаре и папрати. Папрати производе споре уместо полена, али су укључене у типове полена. Полен је микроскопски и није визуелно очигледан траг током сакупљања на месту злочина, али се задржава на одећи, теписима и налази се у земљишту. Морфологија зрна полена може да се користи за идентификацију рода биљака, а често и врсте. На местима злочина која су ограничена на неколико квадратних метара, као што је сцена силовања или улазна тачка провале, полен често може да се користи као доказ.

Локализована подручја имају специфичан образац дистрибуције полена који представља комбинацију биљних врста које се налазе у околној вегетацији. Уобичајени типови полена биљака које користе ветар за дистрибуцију су мање корисни доказ од полена неуобичајених, слабо распрострањених врста. Полен који дистрибуирају инсекти обично се депонује на неколико метара од изворне биљке. Анализа полена се састоји од идентификације врсте и процента полена који свака биљна врста представља у доказном узорку. Сличан састав полена са отисака ципела у земљишту и ципела које су дале отиске указује на јаку корелацију. Присуство исте врсте полена прикупљеног са улаза на месту провале и ципела осумњиченог, на пример, могу да обезбеде везу у случају.

Пример 1

У Окланду, Нови Зеланд, проститутка је навела да ју је оптужени силовао у уличици отприлике седам метара од његовог аутомобила након што јој није платио унапред за њене услуге. Оптужени је тврдио да никада није био удаљен више од једног метра од аутомобила и да није улазио у уличицу. Штавише, тврдио је да није имао сексуалне односе са жртвом и да је земља на његовој одећи била са прилаза. Преглед места злочина и докази нису показали никакве отиске стопала нити мрље од семене течности. Узорак земљишта је узет са одеће окривљеног, поремећене површине земљишта у уличици и са прилаза у близини аутомобила оптуженог.

Сви узорци земљишта су припремљени за анализу полена дефлокулацијом са калијум хидроксидом, ацетилацијом ради уклањања целулозе и органске материје. Узорци су избељени да би се уклонила додатна органска материја и анализирани под микроскопом за идентификацију и бројање полена. Типови полена су били слични између две локације, али су количине сваке врсте биле различите у сваком узорку. Уличица је садржала 76% полена Coprosma (зимзеленог жбуња), али узорак са прилаза је садржао само 8%. Одећа окривљеног је садржала око 80% Coprosma и само мале количине других врста полена. Ови резултати подржавају исказ жртве о сексуалном нападу који се догодио у уличици.

Дијатомеје у форензици

Лимнологија је проучавање слатководне екологије и може се применити на одређене форензичке случајева. Конкретно, водени организми (нпр. алге, дијатомеје) биле су корисне за повезивање осумњичених са местом злочина или за утврђивање да ли је дошло до утапања у слаткој води. Популације дијатомеја варирају сезонски у језерима, рекама и барама. У рано пролеће, популације дијатомеја се шири у слаткој води. Након ове експанзије, живе дијатомеје ће угинути, али ће велики број мртвих дијатомеја остати у летњој води. У јесен долази до друге експанзије бројности дијатомеја, а затим прогресивног изумирања током зимских месеци. Када се особа удави у слаткој води, дијатомеје се уносе заједно са водом у плућа. Свака врста има карактеристичан облик и рефракциони узорак од силицијум диоксида у ћелијском зиду који се може користити за идентификацију.

Године 1991. тинејџери су брутално напали два дечака док су пецали на језеру у предграђу Конектиката. Дечацима је прећено ножем, везани су селотејпом, физички малтретирани и одвучени у језеро да се удаве. Један дечак је успео да се ослободи, и спаси свог пријатеља. Након вишечасовне криминалистичке обраде, приведена су тројица осумњичених. Да би осумњичене повезали са местом злочина, истражитељи су запленили патике жртава и нападача, како би исте анализирали на присуство алги и дијатомеја. Микроскопска анализа муља са узорака патика показала је исту врсту и образац дистрибуције сваке врсте алги и дијатомеја. Ови резултати подржавају став да сви узорци потичу са заједничке слатководне локације.

Морфологија зрна полена различитих биљних врста

Извор: Coyle, H.M. (2005). Forensic botany: Principles and applications to criminal casework. CRC Press, New York, USA.

У наредној објави о форензичкој ботаници: Полен у форензици…

Аутор: Ненад Златић, асистент
Обрадио: Дејан Милошевић

БОТАНИЧКА БАШТА САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМ

ПМФ КРАГУЈЕВАЦ САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМЈУТЈУБ
ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ ПОРТАЛФБ СТРАНАТВИТЕРИНСТАГРАМЈУТЈУБ

Добитници признања Зелени лист из Крагујевца, Ботаничка башта и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ јавности представљају заједничко стварање Еколумне на сајту Екологија Крагујевац и на порталу удружења.

Досадашње објаве:

УПОЗНАЈ ПРИРОДУ ДА БИ ЈЕ ВИШЕ ВОЛЕО

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram