Препоручујемо

Лековито биље VII

28. октобра 2023.

Танини или штавске материје су полифенолна, безазотна, сложена и разноврсна једињења биљног порекла; нису токсични, опорог су укуса и у води растворљиви.

Танини имају ту способност да стежу површину слузокоже и повређене коже; делују антидијаројично – доприносе постепеном механичком одстрањењу клица из цревне слузокоже, због чега се ове опоре дроге вековима користе за ублажавање и лечење бациларне дизентерије; имају и слаба анестетична својства и тиме ублажавају болове у органима за варење: делују и хемостатично, јер изазивају сужавање крвних судова и стварају чеп од згрушане беланчевине крвног серума; такође имају и редукциона својства, због чега делују као антиоксиданси.

Једна од изузетно лековитих и корисних биљака која садржи танине

Urtica dioica L. (фам Urticaceae) – коприва

У германској митолигији, коприва је била симбол бога муње. Према народном веровању, муња ника неће ударити у коприву, и од тога полази и пословица „Неће гром у коприве“.

Коприва је вишегодишња зељаста биљка која може да нарасте до 2м висине. Подземно стабло (ризом) је дуго, гранато. Листови су, прости, јајасти, по ободу тестерасти. Стабло и листови су прекривени бројним жарним длакама чији се врх на додир ломи и из њих се излива сок на кожу, који жари. По томе је род добио име Уртица - од латинске речи urere што значи жарити. Цветне гранчице носе или мушке (на мушкој биљци) или женске цветове; по томе је врста добила име јер dioica значи дводома. Цвета од јуна до октобра. Плод је мален једносемени орашчић и наравно има га само на женској биљци.

Расте на земљишту које је богато азотом (нитрофилна биљка).

Коприва: у јануару; у априлу; у јулу

Женски цветови; мушки цветови; семе; жарне длаке

Лековити делови биљке су ризом, корен, лист и семе. Ризом се сакупља у јесен и рано пролеће, листови од маја до цветања, а семе у августу-септембру.

Садржи

Поред танина, коприва садржи велике количине: витамина Ц, А, К, минерала: гвожђа, натријума, калијума, магнезијума..: силицијумове киселине, галусову киселину, ензима секретина, кверцетин…

Употреба

Користи се најчешће као чај и тинктура:

  • код анемије и утиче на пораст црвених крвних зрнаца,
  • има диуретски ефекат, помаже код болести уринарног система (упала бубрега и мокраћних канала, камен у бубрегу, увећане простате),
  • омогућава појачано излучивање мокраћне киселине, па се користи код гихта,
  • помаже код заустављања крварења (чир на желудцу и дуоденуму, појачано менструално крварење, хемороиди),
  • делује аналгетски (против болова) па се саветује код болова у кичми и зглобовима,
  • због антибактеријског и антивирусног дејства користи се код различитих упалних процеса,
  • један је од најбољих чувара функције јетре,
  • својим утицајем на гуштерачу помаже у регулацији нивоа шећера у крви,
  • захваљујући присуству кверцетина, коприва стабилише мастоците (ћелије одговорне за алергијске симптоме) и спречава ослобађање хистамина код алергијских реакција.

Коприва се може користити током целе године. Млади листови могу се користити у исхрани - као салата или додатак чорбама, питама. Богати су витамином Ц (око 140 мг), каротином, гвожђем, фосфором, калцијумом.

Помаже опоравку организма после зиме када може да се јави пролећна исцрпљеност, замор. С обзиром да смањује алергијске реакције, такође је треба користити од јануара-фебруара јер у зависности од временских услова тада долази до цветања алергених биљака као што је нпр. леска.

Некада се стабло коприве користило за добијање канапа, грубих тканина, мрежа.

Литература

Сарић, М. (1989): Лековите биљке Србије, САНУ, Београд.
Јосифовић М. и сар. (1974): ФЛОРА СР СРБИЈЕ, I-IX, САНУ, Београд.

У наредној, завршној објави: Лековито биље VIII

Аутор: проф. др Горица Ђелић
Обрадио: Дејан Милошевић

БОТАНИЧКА БАШТА САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМ

ПМФ КРАГУЈЕВАЦ САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМЈУТЈУБ
ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ ПОРТАЛФБ СТРАНАТВИТЕРИНСТАГРАМЈУТЈУБ

Добитници признања Зелени лист из Крагујевца, Ботаничка башта и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ јавности представљају заједничко стварање Еколумне на сајту Екологија Крагујевац и на порталу удружења.

Досадашње објаве:

УПОЗНАЈ ПРИРОДУ ДА БИ ЈЕ ВИШЕ ВОЛЕО

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram