Препоручујемо

Додељене повеља и захвалнице Крагујевачки слез за 2023.

26. маја 2024.

У Ботаничкој башти Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу данас је додељена повеља "Крагујевачки слез" Основној школи "Трећи крагујевачки батаљон" за најупечатљивији допринос заштити и унапређењу животне средине на територији Крагујевца у 2023. години.

Захвалнице "Крагујевачки слез" припале су: Првој техничкој школи, професору биологије Николи Петковићу из Друге крагујевачке гимназије и удружењу Екомар.

ГАЛЕРИЈА ППНС

Одлуку о додели признања, већином гласова донео је жири у саставу: руководилац Ботаничке баште проф. др Маријана Косанић, председница жирија, и чланови жирија: члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине Стефан Никезић; начелник Одељења за заштиту животне средине Градске управе за развој и инвестиције магистар Драган Маринковић; представник крагујевачког удружења по позиву др Филип Грбовић (ЕИД „Младен Караман“); представник иницијатора Дејан Милошевић, заступник УГ ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ.

Кандидати за стицање признања "Крагујевачки слез" била су сва физичка и правна лица са пребивалиштем, односно седиштем на територији Крагујевца. Јавни позив је трајао од 6. априла до 6. маја.

Представник Природно-математичког факултета, продекан за науку, доктор Милан Ковачевић, редовни професор на Институту за физику, у поздравном обраћању послао је поруку свим грађанима Крагујевца:

- Да сви дамо допринос очувању животне средине и екологији, да живимо у што чистијем и здравијем граду. То нам је дуг према млађим генерацијама, а они треба да се угледају на све нас и овакве акције којих треба да буде што више.

У име Града Крагујевца, окупљене је поздравио члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине Стефан Никезић, истичући да је част што је већ две године члан Жирија и што суделује у додели.

- Радимо на подизању свести код најмлађих генерација. ЈКП Шумадија је тако оформило едукативни тим који предшколски узраст учи колико је битно водити рачуна о заштити животне средине како бисмо сви живели у лепшем окружењу. Надам се да је ова награда ветар у леђа наставницима и професорима, они су најважнија карика јер нашу децу како да се понашају и чувају наш град.

Испред Прве техничке школе захвалницу је преузео један од ментора-наставника Велимир Дуканац.

- Изузетна ми је част да имамо децу као што су у Првој техничкој школи. Ушли су у пројекат не знајући шта је то сензор, а дошли смо на крају до тога да нас из Скупштине Србије испрате речима: Наставите овако! Пуно ми је срце да видим да у Крагујевцу има оволико људи који брину о екологији. Наставите овако!

Другу крагујевачку гимназију на додели је представљао Никола Петковић, професор биологије.

- Пројекат није лично мој, то је дело ученика Друге крагујевачке гимназије, наших матураната и наших колега које су се укључиле, а цела школа је на крају била у пројекту. Био је леп подухват на крају. Овде су колегинице које су дале ту финалну ноту - Бојана, Невена и Маја, као и матуранткиња Тамара. Поносан сам на то што смо извели и наставићемо даље са новим пројектима.

Удружење Екомар данас је представљала Марија Симић Савић, са сином "Вулетом".

- Удружење Екомар ове године слави десет година постојања и рада на унапређењу заштите животне средине, пре свега у Крагујевцу, а затим и шире. Наставићемо да радимо своје, да постављамо пријатна и мање пријатна питања која се тичу заштите животне средине.

На мамино обраћање надовезао се син:

- На Гружанском језеру сам направио мали хотел за бубе.

У име добитника повеље "Крагујевачки слез" ОШ "Трећи крагујевачки батаљон" присутнима се обратио директор Слободан Живановић.

- Као биолог, и потомак биолошке породице (уз Карамане, мислим да смо ми Живановићи највише биолога дали у Крагујевцу), привремено на месту директора, својим коелгама биолозима, пре свега, трудио сам се да побољшам услове рада и да решавам проблеме са којима се сусрећу. Са друге стране, када имате срећу да сте направили тим са Сузаном и Гораном, и да имате овакве ђаке, уследе десетине еколошких активности. Децо, ова награда је ваша, уз наставнике који су вас предводили. Екологије и биологије се углавном сетимо тек када су пројекти, али ово окружење није такво. Ово је нада за све нас, бар за нашу "парохију" - Централну Радионицу, Палилуле и Багремар, да ће изгледати много лепше јер ће њени житељи бити пуно савеснији него што је сада ситуација, без увреде, и уз похвале оних који су већ сада такви - савесни. Хвала на препознавању наших активности.

Из образложења Жирија

Ученици ОШ "Трећи крагујевачки батаљон", предвођени наставницима мр Сузаном Милошевић Добричић и Гораном Симовићем, имали су више еколошких активности током 2023. године.

У образложењу кандидатуре коју је доставио директор школе, магистар наставе биологије Слободан Б. Живановић, издвојене су следеће активности: 1) Уређење Спомен-парка Шумарице; 2) Обележавање Светског дана хране; 3) Меморијална шетња Гледићким планинама "Николина Јанковић"; 4) "Да нам плућа града буду чиста"; 5) "Да шума буде више, да се лепше дише"; 6) Обележавање Дана планете земље; 7) "Аква кутак за наш еко тренутак"; 8) Ноћ истраживача: "Стварајмо заједно - еколошки одрживе куће”; 9) "Одржи зелено стопало".

У току 2023. године удружење Екомар је реализовало више пројеката и иницијатива које су имале за циљ да унапреде стање животне средине у граду Крагујевцу и областима значајним за становнике Крагујевца, као и да ојачају знања јавности о значају очувања животне средине и природних ресурса на територији Крагујевца.

Део учинка из 2023, који је упутила предлагач Бојана Микарић, директорка Предшколске установе Врабац: 1) Информисање јавности и подизање јавне свести о значају очувања акумулације Гружа као главног водоизворишта града Крагујевца; 2) Едукација деце и подизање јавне свести о значају очувања вода на територији града Крагујевца; 3) Иницијатива за унапређење учешћа јавности у процесима доношења одлука у области заштите животне средине града Крагујевца; 4) Учествовање у Радним групама за израду документа јавних политика.

Никола Петковић, професор биологије у Другој крагујевачкој гимназији, у октобру 2023. године покренуо је иницијативу за сакупљање пластичних затварача у Другој крагујевачкој гимназији како би се скренула пажња на вишак пластичног отпада у нашој околини и истражиле могућности његове рециклаже. Овај еколошки пројекат реализован је уз помоћ ученика и колега.

Акција прикупљања затаварача је симболично окончана на Дан планете Земље. Од прикупљених затварача је у холу школе сачињен мозаик по мотивима слике Винсента Ван Гога "Звездана ноћ". У изради "еко-мозаика" учествовали су матуранти и њихови наставници. Прикупљено је око пет хиљада затварача (око двадесетак килограма пластике).

У Првој техничкој школи током 2023. године започет је пројекат "Није компот него компост" у оквиру којег су учествовале ученице са подручја рада Хемија, неметали и графичарство (техничар за заштиту животне средине) и ученици са подручја рада Електротехника (техничари администрирања рачунарских мрежа и техничар информационих технологија). Ментори су били наставници Прве техничке школе: Ана Милинић Петровић, Александар Пантовић и Велимир Дуканац, који је послао кандидатуру.

Циљ пројекта је решавање проблема био-отпада у домаћинствима, већим пољопривредним газдинствима и градским депонијама, као и олакшана производња компоста путем ротокомпостера, таквог да се његов рад надгледа преко апликације на мобилном телефону. Аутоматизовано праћење и контрола чине ово решење иновативним: дигитални сензори и ИТ технологија омогућавају аутоматизовано мерење и праћење параметара компоста, као што су температура, влажност и пХ вредност. Ово чини процес контроле и оптимизације компостирања значајно ефикаснијим.

О Крагујевачком слезу

Признање "Крагујевачки слез" настало је на иницијативу удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ у партнерству са Природно-математичким факултетом, у оквиру пројекта "Екологија Крагујевац" којим се од 2022. представљају сви пројекти из области заштите животне средине које суфинансира Град Крагујевац. Признање је установљено прошле године, а пројекат је ове године на прелиминарној листи Града.

Циљ покретања признања "Крагујевачки слез" је подстицање заштите и унапређења животне средине на територији Крагујевца кроз истицање дела или активности које представљају најупечатљивији допринос у овој области током протекле године.

Покретачи су инспирацију пронашли у Крагујевачком слезу, ендемичној врсти коју је на територији Крагујевца - на Метином Брду и између Враћевшнице и Љуљака, пронашао великан Јосиф Панчић пре 150 година - 1874.

Прошле године повељу "Крагујевачки слез" добила је ОШ "Јован Поповић", а захвалнице: неформално удружење грађана "Виша сила", предшколска установа "Врабац" и новинар Мирослав Јовановић.

Након овогодишње доделе "Крагујевачког слеза", присутни су обишли Ботаничку башту, уз стручно вођење Иване Круљевић.

Кратак наговештај УГ ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

На Метином Брду од овог месеца до краја септембра спроводиће се пројекат који је у припреми, у завршици скупа најавио је Милошевић, указујући на мапу те локације као основ приче. Данашње дружење у Ботаничкој башти имаће својеврсни наставак, а преко портала ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ биће позива за више дешавања током лета којима се обележава 150 година од открића Крагујевачког слеза.

Фото: Ивана Круљевић/Ботаничка башта
Д. М. М.

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram