Препоручујемо

Употреба биљака у форензици

4. марта 2023.

Пример 1

Постоји много различитих примера у форензици где су фрагменти биљака или полен били корисни приликом допуне информација археолошким налазиштима и масовним гробницама. Неколико примера илуструје интересантну употребу биљног материјала у одређивању времена или сезоне смрти.

Године 1994. у Магдебургу, у Немачкој, откривена је масовна гробница са 32 мушка скелета. Идентитет убица и жртава је био непознат, као и време смрти. Постојале су две могуће хипотезе. Прва, да су то скелетни остаци из Другог светског рата где је Гестапо убио мушкарце у пролеће 1945. године. Друга хипотеза је била да је совјетска тајна полиција убила совјетске војнике након побуне у Немачкој Демократској Републици у јуну 1953. године. Било је познато да су се догађаји десили у различитим годишњим добима, при чему се очекивало да садржај полена међу остацима треба да одреди сезону смрти и сахрањивања. Установљен је спектар полена за свако годишње доба, како би се обезбедио независан индикатор за упоређивање са узорцима из масовне гробнице. Утврђено је да поједине се поједине биљне врсте претежно јављају у неко од следећих годишњих доба:

 • пролеће (преовлађују јова, лешник, врба и клека),
 • лето (преовладавају боквица и липа).

Неке анемофилне биљне врсте (чији се полен преноси ветром) ослобађају полен у различитим интервалима током целе године. Ове биљке укључују брезу, бор и лешник и нису добри сезонски индикатори и стога не би биле даље анализиране. Прегледана је 21 лобања из масовне гробнице, испране су носне шупљине и сакупљени раствори за прање за анализу полена. Седам од 21 лобање имало је висок ниво полена платана, врсте индикатора летње сезоне. Стога је анализа полена подржала хипотезу да су пронађени људски остаци били остаци совјетских војника које је убила совјетска тајна полиција након побуне у јуну 1953. године.

Пример 2

Природна биљна влакна имају велику улогу на археолошким налазиштима. ФТ-Раманова микроскопија се може применити као недеструктивни тип анализе за идентификацију. Може се конструисати референтна библиотека обојених и необојених биљних влакана за поређење са узорцима са места сахрањивања. Нека влакна која би могла бити корисна укључују влакна лана, памука, кокоса, рамије и др.

Полен је такође коришћен као пратећи доказ за Торински покров, за који се верује да је погребна тканина Исуса Христа. Макс Фреј, швајцарски ботаничар, сакупио је зрна полена са Покрова 1973. године од следећих врста:

Фото: Део лепљиве траке (извор: Shroud3d)

Ова посебна комбинација биљних врста је најчешћа као аутохтона у областима Блиског истока, укључујући и Јерусалим. Наведене врсте цветају у Израелу, у марту и априлу. Анализа полена је у супротности са студијом датирања угљеника из 1989. која је сугерисала да је покров био стар 700 година и да потиче из Европе.

  Фото: Торински покров - фотографија лица, позитив (лево) и дигитално обрађена слика (десно); извор: Википедија

  У наредној објави о форензичкој ботаници: Примена биљака у форензици…

  Аутор: Ненад Златић, асистент
  Обрадио: Дејан Милошевић

  Илустрације: Shroud3d; Википедија; Британика
  Извор: Coyle, H.M. (2005). Forensic botany: Principles and applications to criminal casework. CRC Press, New York, USA.

  БОТАНИЧКА БАШТА САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМ

  ПМФ КРАГУЈЕВАЦ САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМЈУТЈУБ
  ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ ПОРТАЛФБ СТРАНАТВИТЕРИНСТАГРАМЈУТЈУБ

  Добитници признања Зелени лист из Крагујевца, Ботаничка башта и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ јавности представљају заједничко стварање Еколумне на сајту Екологија Крагујевац и на порталу удружења.

  Досадашње објаве:

  УПОЗНАЈ ПРИРОДУ ДА БИ ЈЕ ВИШЕ ВОЛЕО

  Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

  Print Friendly, PDF & Email
  Taгови:

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  Повезани чланци

  Претражите сајт

  © Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram