Препоручујемо

Полен у форензици

2. септембра 2023.

Пример 1

Три стотине оваца украдено је са фарме на Новом Зеланду. Недељу дана касније, фармер који је живео северније ставио је 350 оваца на продају. Ово је био сумњив чин јер његова фарма није била довољно велика за узгајање толиког броја оваца. Фармер који је изгубио овце прегледао их је за продају и веровао да су пореклом са његове фарме, али нису имали идентификационе ознаке које би доказале његову тврдњу. Вуна је ошишана са врха леђа и главе неколико оваца и послата на анализу полена. Контролни узорци су прикупљени са земљишта фарме на којој су овце украдене, као и са земљишта друге фарме која припада лицу које продаје овце. Скуп полена из вуне одговара полену у контролним узорцима са прве фарме, а не са друге фарме на којој су држани за продају. Овај ботанички доказ је помогао да се подржи тврдња првог фармера о украденим овцама.

Пример 2

Амбијентални полен одакле могу да потичу сировине за дроге и са локација где су прерађене или упаковане, често се меша са самим лековима. Листови канабиса прекривени су ситним силицијумским (цистолитним) длачицама које делују као одличне замке за полен из вегетације која окружује њихово подручје раста. Састав полена из заплењеног канабиса се показао корисним у одређивању локација из истих усева, као и да ли је канабис узгајан у затвореном простору (хидропонски) или природно у спољашњем окружењу.

Канабис производи огромне количине полена, иако већина узгајивача уклања мушке биљке са својих усева, одређени полен често остаје у земљишту и/или у прашини у згради након што се биљке марихуане уклоне са тог подручја. Ово је корисно када се сумња да је зграда или простор коришћен за узгој, сушење или паковање канабиса. Занимљиво је да се ситне длачице са листова канабиса лепе за одећу или обућу и могу пружити доказ да је нека особа била умешана у размножавање или паковање недозвољеног материјала за дрогу. Пошто се длаке првенствено састоје од силицијум диоксида, припрема узорака за ове врсте узорака не би требало да укључује употребу флуороводоничне киселине.

Пример 3

Породица позната полицији по необичним активностима редовно је куповала и продавала имања на фармама широм Новог Зеланда. Између продаје некретнина, чинило се да породица није имала видних економских средстава. Сумњало се да су умешани у хидропонски узгој канабиса. Полиција је извршила рацију на њиховом имању и откривена је хидропонска операција узгоја канабиса. Анализа полена прашине са пољопривредног објекта у власништву породице током претходних пет година такође је показала доказе о узгајању канабиса. Власти су тада успеле да заплене имовину породице на основу процене њиховог укупног прихода од производње канабиса.

Такође је утврђено да кокаин садржи полен из географског региона у којем је узгајан или пакован. Ако су типови полена ретки или специфични за регион, они могу бити корисни за одређивање опште географске тачке порекла. Биљке коке се углавном суше на отвореном, тако да често сакупљају полен са вегетације која окружује подручје раста и сушења. Процес екстракције жељених алкалних једињења из листова коке обично се спроводи на отвореном где се на обрађене материјале може депоновати додатни амбијентални полен. Кокаин ће такође садржати полен из области у којој је обрађен и упакован, посебно зато што су луковице мака оштећене да би се извукла лепљива алкална једињења која се касније рафинишу у кокаин. Ове лепљиве површине формирају одличне „замке“ за полен и касније технике обраде нису дизајниране да уклоне било каква причвршћена зрна полена; тако, лекови задржавају неку биљну или географску историју.

Пример 4

У Њујорку је заплењена пошиљка од 500 грама кокаина. Спроведена је анализа полена са циљем добијања трагове о његовом географском пореклу и рути испоруке. У узорку су биле присутне три изразито различите групе полена. Једна група полена представљала је биљке које расту у Боливији и Колумбији, које су несумњиво помешане са узорком када су убирани листови коке, а затим обрађени да би се формирала кока паста. Друга група полена долази са дрвећа које расте само у неколико региона Северне Америке - кокаин је морао бити исечен и упакован на једној од ових локација. Последња група полена представљала је коровске биљке које обично расту на празним местима у Њујорку, где је вероватно поново посечен, упакован и дистрибуиран кокаин.

У наредној објави о форензичкој ботаници: Полен у форензици 2…

Аутор: Ненад Златић, асистент
Обрадио: Дејан Милошевић

БОТАНИЧКА БАШТА САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМ

ПМФ КРАГУЈЕВАЦ САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМЈУТЈУБ
ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ ПОРТАЛФБ СТРАНАТВИТЕРИНСТАГРАМЈУТЈУБ

Добитници признања Зелени лист из Крагујевца, Ботаничка башта и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ јавности представљају заједничко стварање Еколумне на сајту Екологија Крагујевац и на порталу удружења.

Досадашње објаве:

УПОЗНАЈ ПРИРОДУ ДА БИ ЈЕ ВИШЕ ВОЛЕО

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram