Препоручујемо

Заврни рукаве #11 - 24. март 2024.

11. марта 2024.

Велики национална акција "Заврни рукаве" одржава се 11. пут у недељу 24. марта од 12 до 14 часова. То је највећа акција чишћења Србије у континуитету. Покретач је УГ Еко стража из Београда.

Десета акција спроведена је у априлу 2023. године када се окупило 5.500 људи који су чистили 160 локација у 70 градова и општина.

Позивају се сви заинтересовани грађани да буду вође акције и пријаве своју локацију - до 19. марта, на сајту Заврни рукаве. На тој адреси видљиве су све пријављене локације.

ДЕТАЉИ ОРГАНИЗАТОРА

Како да учествујеш

У акцији Заврни рукаве можеш учествовати на два начина, као волонтер или као вођа локације. Вођа локације је јако битан фактор у целом ланцу масовног чишћења, јер је он “наш човек на терену”. Уколико желиш да будеш вођа локације и пријавиш себе и локацију да буде део Заврни рукаве, попуни контакт форму испод.

Одговорности вође локације можеш да видиш овде.

Шта је Заврни рукаве?

Заврни рукаве је национална кампања чишћења Србије која се одржава неколико пута годишње. Циљ је да се што више организација, група грађана и индивидуалаца окупи да за један дан, на више места по целој Србији, чисте у исто време. По узору на Lets do it Estonia 2008, када је цела Естонија за један дан очистила целу земљу, као Let’s Clean Slovenia 2012 када је 250.000 Словенаца (односно 13% популације) изашло и очистило Словенију од дивљих депонија.

Заврни рукаве не тежи чишћењу целе Србије од смећа јер то није могуће, али тежи омасовљењу свести са великим проблемом нерегулисаних депонија и смећа у природи који имамо, као и мобилизацију грађана која показује једну критичну масу жељну институционалних промена.

На највећој акцији заврни рукаве учествовало је 5.500 људи на 160 различитих локација, у 70 градова и села.

За сваку акцију желимо да буде најуспешнија до сад, зато било да си волонтер или вођа локације позови што више људи да се придружи!

Шта односно ко је вођа локације?

Заврни рукаве је акција са пуно учесника и представља одређени логистички и управљачки изазов. Није битно да се ЗР само одржи, већ да сви оду кући задовољни и пуни елана да се следећи пут одазову у још већем броју.

Из тог разлога потребно је да на свакој локацији буде једно "лице" задужено за организацију. Лидер локација има неколико обавеза пре саме акције, за време и неколико сати касније и представља везу између оранизатора и учесника акције.

Прва ствар која је потребна јесте да разумете да функционишете у тиму волонтера. Организатори нису корпорација већ су људи попут вас, они организују кампању на ширем спектру, али оно што ће се десити на конкретној локацији зависи од вас.

На претходном заврни рукаве је било 160 локација и 5.500 учесника. То је око 35 људи по локацији у просеку, али број може бити 2-3 особе па до 100.

Следи тачно упутство по данима шта је потребно урадити укололо сте се одлучили да будете вођа локације.

21 до 14 дана пред акцију

Тачно 21 дан пред акцију ми је најављујемо преко мрежа. Прво што треба урадити јесте да пронађите и одаберите тачну локацију.

Локација треба да буде приступачна и да нема опасног отпада нити лешина животиња, већ само отпад који може добровољом акцијом грађана да се уклони (значи не и тросед у Морави). Чистимо само јавне површине, не приватну својину. Што се тиче река чисти се само приобаље и приступачни део корита никако сама река. Локација може бити паркић испред ваше зграде, део шуме, јавни парк, мањи поток. Битно је проценити ризик, тачније да нема ризика од повређивања.

Када пронађете локацију попуните формулар за пријаву на Заврни рукаве. Уколико сте претходних година били организатор можете написати у вибер групи или се јавити директно координарору пројекта за тај догађај (уколико знате ко је). За формулар је потребно поред контакта да се унесе и ГПС локација коју сте креирали за одабрану локацију. На сајту се налази туроријал како то можете да урадите. ГПС координата је место окупљања.

Након пријаве бићете укључени у вибер групу свих домаћина и ту можете питати шта год вас занима и неко ће вам помоћи. Уколико се предомислите до пет дана пре акције можете да је откажете.

Такође пет дана је последњи рок за пријаву локација.

7 дана пред акцију

Покушајте да анимирате локалну заједницу и пријатеље. На самој локацији ће се свакако појавити људи, али доста ваших комшија и пријатеља би можда дошло на акцију, али нису и домету наших мрежа.

Покушајте да контактирате локалне медије, они могу позвати људе и врло су срећни да учествују у локалним акцијама.

1-2 дана пред чишћење

Контактирајте локално ЈКП које носи смеће и обавестите их о акцији. Уколико не желе да однесу смеће обиђите поново локацију и пронађите најближи контејнер поред кога ћете оставити смеће.

На дан чишћења

Дочекајте људе. Ако је акција планирана за 12 сати, дођите 10 минута раније и до 12:10 сачекајте људе да се појаве. Сликајте терен пред почетак акције.

Онда се поделите у групе или како већ, ваше је да организујете људе. Објасните им најосновније ствари и реците им да буду пажљиви, да се не мора све по сваку цену очистити. Свако одговара за себе, али није на одмет напоменути то јер се трудимо да нема повређивања на самим акцијама како се не би навукао негативан утисак целе кампање. Понесите довољно џакова за изабрану локацију. Људи обично понесу своје џакове јер замолимо у позиву пред акцију, али није на одмет имати вишка. Исто важи и за рукавице.

Уколико имате било какав проблем контактирајте координатора на делефон који вам је достављен.

Када се акција заврши

Пожељно је да направите једну тимску слику поред покупљеног смећа.

Пребројте оквирно, не и тачно у главу број људи и смећа и пошаљите информацију координатору. Ово нам је јако важно да бисмо знали брок учесника и генералан успех. Немојте се само искључити, имајте у виду да ми до краја дана пописујемо успех.

Свака акција почиње исти дан на истом месту, не само симболично, већ да се избегне забуна. Молимо да поштујете то.

Када се акција чишћења заврши позовите надлежни ЈКП и јавите им где сте оставили смеће. Они ће доћи и покупитии, уколико се то не деси или сте имали негативан одговор оставите поред најближег контејнера.

Поподне/увече

Поделите слике на друштвене мреже, на инстаграму урадите ментионс како би смо вас објавили.

Такође пошаљите интересантне клипове и слике јер ћемо то делити наредних дана.

ПРИЈАВЉЕНЕ ЛОКАЦИЈЕ - ОВДЕ.

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram