Препоручујемо

Лековито биље III

22. априла 2023.

Ако вам не одговара кафа, њен укус или мирис, до кофеина можете доћи користећи још један топли напитак – чај од биљке чајевац - Thea sinensis (L.) O.Ktze (Camellia thea Link.) (fam Theaceae).

Чајевац - Thea sinensis (L.) O.Ktze (Camellia thea Link.)

Самоникло зимзелено дрво висине 3-5 м (10м). У култури достиже висину до 1м (због лакшег брања). Листови су дугуљасто-јајасти (до 12цм дужине), без мириса. Цветови бели, пријатног мириса налик јасмину. Плод је чахура са три семена.

Порекла је вероватно из Бурме.

Неколико хиљада година се гаји у Кини, а много касније и у Јапану. Од XIX века гаји се у Индији, Јави, Суматри, Русији, Бразилу. Данас се гаји и у Африци, Америци па чак и у Средоземљу. Страда од суше, треба му најмање 1,5л воденог талога годишње. Успева и на Хималајима (н.в. 2000м где је Т испод 0°С), расте на песковитом, киселом земљишту (пХ=4,5), заштићен од ветра.

У лековите сврхе користи се лист. Уколико је лишће млађе утолико се чај више цени. А шта лист садржи? Лист садржи између осталог 1,5-5% кофеина, теофилин, теобромин и чак 30% танина (због кога се користи и код поремећаја органа за варење).

У Кини и Јапану листови се бере 3-4 пута годишње. Беру се вршни листови. Од 100кг свежих добија се 22кг сувих листова.

Дејство кофеина из чаја је слабије него из кафе, али је дуготрајније.

Постоје три врсте фитопрепарата од листова чајевца (Thea sinensis): бели, зелени и црни.

  • Бели чај се добија од младих листова који се беру док су у још увек прекривени белим паперјастим длакама, суше се уз минималну обраду одмах након брања. Има благу арому и најмању количину кофеина у односу на остале врсте чаја.
  • Зелени чај се добија тако што се свеже обрано лишће излаже високој температури која инактивира ензиме. Затим се машински завија, суши и сортира. Без ароме је, задржава природну боју. Највише се користи у Азији. Због технологије добијања садржи више полифенола у односу на црни чај и због тога је снажнији антиоксиданс. Бројне студије указују да снижава висок крвни притисак, холестерол, убрзава метаболизам, успорава апсорпцију масти, па га све више препоручују и као природно средство које помаже код регулације телесне тежине.
  • Црни чај се добија тако што се свеже обрано лишће остави да увене, затим се завија, гњечи и оставља да ферментише неколико сати, при чему добија арому, али губи природну боју. Затим се суши на топлом ваздуху да добије црну боју. Због ароме треба се чувати и паковати у станиол. Садржи више кофеина у односу на претходна два фитопрепарата, па има јачи ефекат на побољшање циркулације крви, функцију дисања, детоксикацију организма, на отклањање умора, на концентрацију, памћење.
  • Постоји велики број биљака које расту код нас (камилица, нана…) које користимо за фитопрепарат који зовемо чај, али оне не садрже кофеин већ друге физиолошки активне материје (танине, етарска уља…), а због којих их користимо у лековите сврхе.

Литература

Li Y, Ogita S, Keya CA, Ashihara H (March 2008). "Expression of caffeine biosynthesis genes in tea (Camellia sinensis)". Zeitschrift für Naturforschung C. 63 (3–4): 267–70
Preedy, V.R. (2013). Tea in Health and Disease Prevention. Elsevier Science. pp. 199–200

У наредној објави о лековитим биљкама - о биљкама са алкалоидима…

Аутор: проф. др Горица Ђелић
Обрадио: Дејан Милошевић

БОТАНИЧКА БАШТА САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМ

ПМФ КРАГУЈЕВАЦ САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМЈУТЈУБ
ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ ПОРТАЛФБ СТРАНАТВИТЕРИНСТАГРАМЈУТЈУБ

Добитници признања Зелени лист из Крагујевца, Ботаничка башта и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ јавности представљају заједничко стварање Еколумне на сајту Екологија Крагујевац и на порталу удружења.

Досадашње објаве:

УПОЗНАЈ ПРИРОДУ ДА БИ ЈЕ ВИШЕ ВОЛЕО

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram