Препоручујемо

Комбуха (чајна гљива)

18. новембра 2023.
+1

Завршна објава серијала од осам еколумни

Комбуха (Слика 1) представља традиционални напитак пореклом из источне Азије који се добија ферментацијом црног или зеленог чаја заслађеног сахарозом у највећем броју случајева, мада се као извор угљеника може применити и неки други шећер. Обзиром да је у народу позната као чајна гљива, треба разјаснити да не представља гљиву у правом смислу те речи, него симбиозу различитих врста бактерија сирћетног врења (родова Acetobacter и Gluconobacter) и аутохтоних врста квасаца (родова Saccharomyces, Zygosaccharomyces, Saccharomycodes, Torulaspora и др). Улога квасаца у овој заједници је да ензимом инвертазом хидролизују сахарозу у глукозу и фруктозу у подлози за култивацију чајне гљиве и тако је учине доступном бактеријама сирћетног врења а настали етанол бактерије сирћетног врења ензимски оксидују у сирћетну киселину. Глукоза и фруктоза се метаболишу у ћелијама бактерије сирћетног врења при чему се синтетише низ биолошки веома вредних једињења. Карактеристичан продукт физиолошке активности чајне гљиве је целулоза која се у виду „плашта“ (Слика 2) формира по површини течности за култивацију, на којој је одржава угљендиоксид настао ферментативном активношћу квасаца.

Ферметација траје 7-10 дана под аеробним условима, а инокулација се дешава на тај начин што се већ ферментисани напитак меша са црним чајем заслађеним сахарозом у односу 10:90 (В/В) или се у чај додаје "целулозни плашт".

Комбуха напитак; "Целулозни плашт" формиран на површини (извор: Википедија)

Ферментисани напитак је сложеног хемијског састава. У њему се налазе поменуте врсте бактерија сирћетног врења и квасаца, неферментисани угљени хидрати, супстанце екстраховане из чаја и супстанце добијене метаболичком активношћу чајне гљиве. Услед високог садржаја сирћетне киселине, напитак је киселог укуса и умерено газиран. Поред сирћетне, присутне су и друге органске киселине: глуконска, винска, ћилибарна, јабучна, лимунска, оксална, малонска. Постоји неслагање код истраживача о присуству глукуронске киселине, што је последица недовољно добрих аналитичких приступа. Садржај етанола у ферментисаном напитку не прелази 1%. Идентификовани су и витамини (Б1, Б2, Б6, Б12, Ц), ензими (инвертаза, амилаза, каталаза) и компоненте екстраховане из црног чаја (катехини, теафлавини, флавоноли).

Комбухи се традиционално приписују бројни терапеутски ефекти (неки потичу од састојака чаја, а неки од једињења која настају метаболичком активношћу чајне гљиве):

  • Побољшава имунитет и пробаву
  • Потпомаже губитак сувишних килограма
  • Смањује болове у зглобовима
  • Позитивно делује код артериосклерозе
  • Даје кожи природан сјај, затеже је и подмлађује, позитивно делује код псоријазе
  • Нормализује крвни притисак
  • Позитивно делује на ниво холестерола у крви, ниво шећера у крви и триглицериде
  • Позитивно делује на нервни систем
  • Има јака антимиробна својства
  • Има антиоксидативна својства
  • Испољава антиканцерогена својства
  • Ревитализује косу с обзиром да је богата витамином Б
  • Побољшава циркулацију
  • Има детоксикациона својства
  • Препоручује се пушачима јер чисти плућа и избацује секрет из дисајних путева
  • Одлична је превенција катаракте

Аутор: проф. др Маријана Косанић

Обрадио: Дејан Милошевић

БОТАНИЧКА БАШТА САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМ

ПМФ КРАГУЈЕВАЦ САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМЈУТЈУБ
ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ ПОРТАЛФБ СТРАНАТВИТЕРИНСТАГРАМЈУТЈУБ

Добитници признања Зелени лист из Крагујевца, Ботаничка башта и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ јавности представљају заједничко стварање Еколумне на сајту Екологија Крагујевац и на порталу удружења.

Досадашње објаве:

УПОЗНАЈ ПРИРОДУ ДА БИ ЈЕ ВИШЕ ВОЛЕО

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

Powered by the Tomorrow.io Weather API
© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram