Препоручујемо

Форензичка ботаника

21. јануара 2023.

Током последњих 100 година, наука има све већу улогу у истрази злочина. Форензика помаже у решавању злочина карактеризацијом физичких доказа пронађених на месту злочина. Другим речима, научно знање и технологија се користе као методе у решавању загонетке о томе ко је починио злочин. Форензика је наука која користи различите области као што су биологија, хемија, физика и геологија.

Једна од области форензичке биологије која се често занемарује је ботаника. Ботанички докази се користе у форензици деценијама. На жртвама и осумњиченима могу бити пронађени материјали који их повезују са местима злочина. На пример, полен који контаминира доказни материјал се користити за одређивање геолокације. Намирнице пронађене у стомаку дају увид о времену смрти. Неке отровне материје добијене из биљака, као што су кукута, рицин, абрин и никотин, су коришћене као оружје у многобројним злочинима.

Употреба биолошких и ботаничких доказа у кривичним истрагама

Физички докази су веома важни у кривичним истрагама. Прво, постоји место макро злочина, које се састоји од локације злочина, тела жртве, осумњиченог и околине. Друго, тело се само по себи може сматрати местом микро злочина и може садржати ботанички материјал одређених биљака, или материјал испод ноктију. Извори ботаничких доказа могу укључивати полен, лишће, петељке, корење, стабљике, плодове и семена. Биљна материја се може наћи као део садржаја желуца, дрвета као оружја, из аутомобила, фекалне материје, мрље на одећи, вегетације која покрива тело, токсичног материјала у смртоносном предозирању или у вези са трговином дрогом.

Уобичајени примери директног депоновања ботаничких доказа укључују семе које се преноси на одећу (посебно манжетне панталона и џепове), мрље од директног притиска (које се могу појавити током напада) или полен на ципелама након директног контакта са цветајућом биљком.

Код секундарног преноса, нема директног контакта између донора биолошког доказа и циљне површине. Секундарни трансфер може успоставити директну везу између појединца и кривичног дела. Секундарни пренос ботаничких доказа може бити могућ распршивањем полена и семена ветром, лепљивим деловима биљке, трњем и др.

На примарном месту злочина, ботанички докази могу бити лоцирани у телу, на њему или око њега. Најчешћи примери укључују лишће на леђима жртве, алге у устима жртве или зрна полена смештена у носној шупљини. На секундарном месту злочина, лишће, гране и полен повезани са телом, који се задржавају у доњем делу аутомобила или у украденој електронској опреми, могу да обезбеде везу са примарним местом догађаја. Ботанички докази могу бити корисни у одређивању или реконструкцији кључних аспеката злочина.

Идентификација тела кроз састав лишћа

У уторак 4. јуна 2002. године двојица инспектора из калифорнијског Министарства правде позвала су Одељење биолошких наука на Државном универзитету Калифорније у Чику, Калифорнија. Тражили су ботаничара са таксономском и еколошком експертизом у северној Калифорнији како би им помогао да реше случај несталог детета. Пронашли су оца детета преминулог од самонанете ране из ватреног оружја у свом камиону дуж планинског пута у округу Буте, Калифорнија. Отац и ћерка су последњи пут виђени у Лас Вегасу, а једини траг је била вегетација пронађена у камиону. Инспектори су доставили отпад од лишћа сакупљеног са одеће нестале девојчице. Одећа и материјал од листова били су прекривени крвљу. Узорак је садржао нетакнут свеж лист зеленолисног манзанита (Arctostaphylos patula) откинут са живог жбуна.

Фото: Википедија

Присутни су били и фрагменти других биљних врста: кањонски живи храст (Quercus chrysolepis), бела јела (Abies concolor), бор пондероса (Pinus ponderosa) и црни храст (Quercus kelloggii). Урађена је прелиминарна идентификација ових врста, а затим су упоређене са познатим референтним узорцима из хербаријума Државног универзитета Калифорније.

На основу распрострањености врста и њихове еколошке припадности, елиминисани су одређени региони као локације за нестало тело. Идентификоване врсте се не јављају заједно у Невади или на источној експозицији Сијера Неваде. Живи храст је посебно указивао да је узорак највероватније био на западној експозицији Сијера Неваде. Дистрибуције врста које се преклапају показале су да је надморска висина узорка од 980 до 1380 метара надморске висине. Релативна бројност присутних врста била је помало необична по томе што су доминантне биле живи храст и бела јела, што указује на то да локалитет мора имати и благо мезичне (бела јела) и благо ксеричне (живи храст) карактеристике. Мало је вероватно да је локалитет био на падини окренутој северу или истоку због присуства живог храста, а падина окренута према југу је била подједнако мало вероватна на основу присуства беле јеле. Предвиђено је да је узорак листова са локације на падини окренутој према западу са мало доступне влаге. Састав и тамна боја узорка листова указивали су на висок садржај органских материја, што је место тела ставило под прилично густу шумску крошњу. Значајна појава зеленолисног манзанита указује на то да на месту мора бити доступно светло, упркос густој крошњи.

Детектив Боргман из одељења шерифа округа Буте позвао је у среду 5. јуна 2002. године да се испитају потенцијални локалитети са сличном вегетацијом. Тек када се са истраживањем дошло до локације камиона, изгледало је да састав врста одговара оном пронађеном у узорку листова. Неколико километара поред локације камиона (подручје је већ темељно претражено), уочена су налазишта на којима су доминирали живи храст и бела јела, прилично затворена крошња, са нешто зеленолисног манзанита у близини. Пошто је вегетација испитивана на свакој локацији, детектив Боргман је извршио одређена очитавања локације помоћу система за географско позиционирање. На петој локацији и близу локације на којој је камион пронађен, узорци листова су испуњавали наведене критеријуме локације, где је примећен јак мирис распадања и ћебе у близини палих стабала. Детектив Боргман је даље истраживао и открио тело нестале девојчице испод ћебета. Положај тела између палих стабала је сакрио тело од ранијих претрага.

Колико су била блиска предвиђања локације на основу састава лишћа? Локација тела била је на падини окренутој према западу са кањонским живим храстом и белом јелом као доминантном врстом. Велики кањонски живи храст налазио се на споју скретнице за земљани аутопут, а падином окренутом 30% према западу доминирала је затворена крошња четинарске вегетације. Локација тела била је унутар три метра од малог дела изложеног чапарала са зеленолисним манзанитом као доминантном врстом. Врста дрвећа присутна на локацији која није идентификована у узорку листова била је дуглазија (Pseudotsuga menziesii).

Фото: Википедија

На основу количине крви која је пронађена у камиону на страни сувозача и извештаја лекара, чини се да је отац пуцао у главу својe ћерке. Скинуо јој је кошуљу да би спречио проток крви (није било крви на месту где је камион сигурно био паркиран) и однео тело низ падину у мраку да би га сакрио. Док је лутао низ падину, прешао је у чапарал где је лист зеленолисне манзаните уклоњен са жбуња. Положио је њено тело на шумско тло између два оборена стабла, извукао јој кошуљу испод главе где је покупио отпад од лишћа и однео одећу назад у камион. Нејасно је зашто је крваву одећу вратио у камион. Можда је као порука њеној мајци желео да јасно стави до знања да ју је убио, али није желео да тело буде откривено.

Насловне фотографије и илустрације: Springer Nature; Botany.org
Извор: Coyle, H.M. (2005). Forensic botany: Principles and applications to criminal casework. CRC Press, New York, USA.

У наредној објави о форензичкој ботаници: Употреба биљака у форензици…

Приредио: Ненад Златић, асистент
Обрадио: Дејан Милошевић

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Добитници признања Зелени лист из Крагујевца, Ботаничка башта и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ, јавности представљају заједничко стварање Еколумне на сајту Екологија Крагујевац и на порталу удружења.

БОТАНИЧКА БАШТА САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМ

ПМФ КРАГУЈЕВАЦ САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМЈУТЈУБ
ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ ПОРТАЛФБ СТРАНАТВИТЕРИНСТАГРАМЈУТЈУБ

Досадашње објаве:

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram