Препоручујемо

'Посебни' Пријатељи Ботаничке баште

24. децембра 2022.

Ботаничка башта у Крагујевцу је увек простор добрих вибрација и место где се окупе сви њени пријатељи. И ове године у Ботаничкој башти вредни и креативни сарадници су припремили мала и велика изненађења. Прошле године смо у Башти китили Панчићеве оморике "еколошким украсима" са чувеним "Варпчићима", дечицом из предшколске установе "Врабац". У Башти су подељени новогодишњи пакетићи другим пријатељима из Удружења за помоћ особама са аутизмом. Добро смо се дружили и уживали у чаролијама Баште.

Крајем ове 2022. године у Башти окупљамо драге пријатеље и све оне заљубљенике у Природу како бисмо поделили радост предстојећих празника. Настављамо са започетом прошлогодишњом причом кићења Панчићевих оморика "еколошким украсима" и приређујемо мали Новогодишњи базар 23. и 24. године.

На малом еколошком Базару излажемо уникатне рукотворине настале преобликовањем онога што нам је Башта прошле године даривала. Направили смо и кутке где се у природном амбијенту могу овековечити моменти године које остављамо за нама. Предложемо шетњу на реском, свежем и чистом Баштенском ваздуху. Ту су и медењаци и топли напици. Чекамо посетиоце са осмехом и добрим расположењем. Па, добродошли да се подружимо и заједничаримо.

Следе приче о нашим "посебним" Пријатељима.

Кутак Стреличарског клуба особа са инвалидитетом "Око соколово"

Стреличарски клуб особа са инвалидитетом "Око соколово" је ове године обележио 10 година постојања и рада.

Првенствено основан као клуб за особе са инвалидитетом, због великог интересовања и чињенице да је годинама једини стреличарски клуб на територији Града Крагујевца, данас је то клуб инклузивног карактера чији чланови равноправно тренирају и учествују на такмичењима са члановима из опште популације.

Стреличарство као грана спорта прилагођена је свим узрасним категоријама оба пола, па тако Клуб данас броји око 60 чланова (одраслих и деце), као и пријатеља и поклоника стреличарства. Као чланови Стреличарског савеза Србије и Парастреличарског Савеза Србије, такмичари Клуба редовно учествују на такмичењима у земљи и иностранству и остварују успехе у својим категоријама.

Специфичности самог спорта узрокује да се велика пажња посвети безбедности. Тренинзи се организују на пространим и безбедним теренима. Стреличарски клуб особа са инвалидитетом Око соколово је свој кутак добио на простору Ботаничке баште. Клуб своје активности у летњем периоду изводи у нашем природном, мирном и инспиративном амбијенту. Добри услови рада, упорност и истрајност рађају нове шампионе и и воде ка успеху.

Хвала вам драги пријатељи што сте градили успехе у нашој Башти!

Кутак Удружења глувих и наглувих Шумадијског округа Крагујевац

Удружење глувих и наглувих Шумадијског округа Крагујевац је основано априла далеке 1948. године са циљем да се окупе, школују и запосле глуве особе. Важан циљ Удружења је борба за унапређење положаја глувих и наглувих особа. Удружење тренутно броји 250 глувих чланова који се редовно окупљају и друже у просторијама Удружења.

Глуви и наглуве особе су увек биле активни чланови заједнице. Када је требало, учествовали су у Омладинским радним бригадама, чланови су прегорним радом освајали ударничка одликовања, доприносили су изградњи аутопутева, школа, постављали су и темеље великој фабрици Заводима Црвена застава где су касније активно радили.

Удружења је свестрано и његова интересовања и активности су бројне. У оквиру Удружења постоји секција Културно-уметничког друштва глувих која осваја прва места у фолклору и пантомими на Фестивалима глувих. Постоји и Спортско друштво које са поносом носи бројне пехаре у разним спортским дисциплинама. У Удружењу активно ради и креативна радионица која своје рукотворине излаже на различитим изложбама и добија вредна признања.

Удружење се поноси и првим местом у борби против дискриминације валоризованим од стране Националне организације Особа са инвалидитетом Србије и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и признањем организације Company Wall за најпоузданију организацију.

Удружење реализује бројне радионице и пројекте од значаја за свакодневни самостални живот глувих особа. Учествовало је у осмишљавању апликације за позиве полицији и хитној помоћи, поделило "помагала" које олакшавају свакодневни живот глувима. Оно је и лидер у афирмацији културних институција како би постале приступачне за све особе са инвалидитетом. Активностима и заслугом чланова Удружења, град Крагујевац је неколико година награђиван као најприступачнији град за особе са инвалидитетом.

Удружење негује сарадњу са различитим установама. Посебно место заузима сарадња са Ботаничком баштом. Чланови Удружења су даровали Башти садни материјал и књиге за библиотеке на отвореном. А Башта? Башта је Удружењу глувих и наглувих Шумадијског округа Крагујевац поклонила посебан Кутак.

Кутак Удружења за помоћ особама са аутизмом

Удружење за помоћ особама са аутизмом Крагујевац је основано 1994. године као подружница Републичког удружења, а од 2003. године оно делује као самостално правно лице. Оснивачи и чланови у органима руковођења Удружења су родитељи особа са аутизмом. Од свог оснивања па до данас Удружење ради на подизању свести јавности о особама са аутизмом и њиховом животу код нас, упознаје ширу заједницу са каквим се све проблемима суочавају они и њихове породице. Мисија Удружења је унапређење квалитета живота особа са аутизмом и њихових породица у свим сегментима друштвеног, културног и економског живота, као и проширивању услуга и делатности у циљу побољшања услова њиховог живота.

Особе са аутизмом често су невидљиве и пречесто дискриминисане у оквиру самих особа са инвалидитетом, због специфичности који носи сам аутизам, као и немогућности да се особе са аутизмом саме о себи брину. Лек за аутизам не постоји. Деца са аутизмом одрастају у одрасле особе са аутизмом. Многима од њих биће потребна брига и старање током целог живота. Стога је особама са аутизмом поред подршке породице битна и подршка шире друштвене заједнице.

Као друштво треба да тежимо стварању једне социјално кохезивне заједнице у којој ће се поштовати основна начела: слобода, једнакост и солидарност. Ове године на Светски дан аутизма водила се кампања на нивоу Србије под слоганом "Срећна будућност за аутизам". Срећнију будућност особе са аутизмом могу очекивати једино уз подршку заједнице.

Ботаничка баште је отворила своја врата и понудила свој простор особама са аутизмом. У пријатном природном амбијенту, у оази мира и зеленила, особе са аутизмом, њихове породице и пратиоци су пронашли спокој и сигурност. Удружење је у Башти обележавало своје важне датуме, садило своја стабла и даривало. Ботаничка башта је Удружењу посветила посебан Кутак као симбол пријатељства, Кутак који говори да природа припада свима и да свако сходно својим могућностима може да се о њој стара.

Кутак Предшколске установе "Врабац" - кутак шумске педагогије

"Врабац" је предшколска установа и школа језика која је почела са радом 2010. године као школа енглеског језика за најмлађе која се ослања на Монтесори педагогију.

Тим "Врапца" је као победник на такмичењу за писање бизнис планова своје прво уточиште пронашао на простору Бизнис иновационог центра. Од 2012. године "Врабац" почиње са организовањем четворочасовног чувања деце, а од 2013. године добија нови простор и проширује капацитете и усложњава делатности.

Мисија и визија тима "Врапца" базирају се на начелима Монтесори педагогије која је у пракси прилагођена нашој култури и националном курикулуму.

Тим "Врапца" активно је учествовао у резлизацији различитих локалних пројеката за децу предшколског и основношколског узраста, било као партнер или координатор активности. Такође, тим је реализовао Летње кампове за децу запослених у фабрици "Фијат", догађаје попут једнодневни "породични дани", различите едукативне радионице и летње кампове у Ботаничкој башти. У сарадњи са локалним огранком Црвеног крста "Врабац" је узео је учешће у прикупљању хуманитарне помоћи за децу из социјално угрожених породица и организовао дружења са њима. "Врабац" има активну сарадњу и са Планинарско-еколошким друштвом "Гора", као и са тимом Ботаничке баште.

Тим "Врапца" предводи успешна директорка Бојана Микарић која је у периоду од 2016. до 2020. године била члан Управног одбора удружења Монтесори Европе и тиме стекла значајно искуство у раду у мултинационалним тимовима.

Тим ове предшколске установе иде у корак са временом. Томе сведоче и релизација два Еразмус+ пројекта. Први, под називом "Наш пут знања" омогућио је члановима тима "Врапца" усавршавање и обуку у Италији и Норвешкој, посету Монтесори вртићу "Бамбини" у граду Хамару и стицање неопходних знања и вештина у примени Монтесори педагогије. Други пројекат, "Вртић под крошњама, развој курикулума шумске педагогије", спроведен је у партнерству са вртићем Белтинци из Словеније. Реализација пројекта подразумевала је 20 радионица у Србији и два догађаја за породице. Пројекат је започет првом радионицом на којој је подигнута здравица са песмом "Поздрав за палату здравља". Током пројекта радило се на концепту да деца што више времена проведу у природном окружењу.

Простор природног окружења и боравка у природи и са природом "Врапцу" је пружила Ботаничка баште где су "Врапчићи" добили Кутак за шумску педагогију. На том простору изграђена је шумска играоница са едукативним играчкама прилагођеним Монтесори концепту. Удружење "Еко фан камп" донирало је индијански шатор који су "Врапчићи" користили као летњу спаваоницу. Током релизације пројекта тим "Врапца" је простор Ботаничке баште користио на најделотворнији начин у спровођењу свих активности које су подразумевале примену шумске педагогије и Монтесори концепта рада са децом. Деца су у природном окружењу проводила време и споводила целодневне активности, играла се и учила у природи о Природи.

Сарадња Природно-математичког факултета, Ботаничке баште и предшколске установе "Врабац" показала је да се може радити и сарађивати на нов и другачији начин. Уз подршку ПМФ-а, "Врабац" је 2021. године покренуо Летњи дневни камп у Ботаничкој башти за децу узраста од пет до 12 година. Камп је са успехом реализован и у 2022. години, а водили су га васпитачи, учитељи, наставници и професори из различитих области. Пројектни тим "Врапца" је директно учествовао у осмишљавању плана рада и координисао свим активностима у кампу. Током три недеље кроз програм Летњег дневног кампа у Ботаничкој башти прошло је 70 деце. Простор Ботаничке баште је тако постао место креативног учења и боравка у природи, место где деца сазнају и спознају све чари природе, али и уче како да је чувају и штите.

Фото-прилози (17 страница)

Приредила проф. др Снежана Бранковић са колегама

Обрадио: Дејан Милошевић

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Добитници признања Зелени лист из Крагујевца, Ботаничка башта и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ, започели су сарадњу, најпре у интернет окружењу. Јавности ће представљати заједничко стварање Еколумне на сајту Екологија Крагујевац и на порталу удружења.

УПОЗНАЈ ПРИРОДУ ДА БИ ЈЕ ВИШЕ ВОЛЕО

БОТАНИЧКА БАШТА САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМ

ПМФ КРАГУЈЕВАЦ САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМЈУТЈУБ
ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ ПОРТАЛФБ СТРАНАТВИТЕРИНСТАГРАМЈУТЈУБ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram