Препоручујемо

Упознај Природу да би је више волео - почиње сарадња Ботаничке баште и удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

1. децембра 2022.

Добитници признања Зелени лист из Крагујевца, Ботаничка башта и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ, здружили су снаге и започињу сарадњу, најпре у интернет окружењу.

На матичној адреси, Природно-математичком факултету, стављени су потписи на Уговор о техничко-пословној сарадњи чији је циљ афирмација рада обе стране. Обављене су почетне припреме и ускоро ће јавности бити представљено заједничко стварање Еколумне на сајту Екологија Крагујевац и нa порталу удружења.

Коуредници садржаја, проф. др Снежана Бранковић, управница Ботаничке баште у Крагујевцу, и Дејан Милошевић, оснивач удружења и портала ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ, разговором нас уводе у садржаје које ће креирати тимски.

Представите нам концепт садржаја чији ће првенац бити објављен 3. децембра?

Прво желим да изразим велико задовољство што смо заједнички интерес у циљу промовисања екологије, као и подизања свести и савести људи о значају очувања животне средине, преточили у концепт Еколумне. С обзиром да је идеја о стварању Еколумне потекла од удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ и тима Ботаничке баште, сматрали смо да би најприкладније било да започнемо са причама о биљкама, тако да ће садржаји углавном бити везани за биљке, али и занимљиве чињенице и занимљивости из великог царства биљака и гљива. Искрено се надам да ће читав концепт заживети и да ће следеће године бити садржаја везаних и за царство животиња, као и других врло интересантних тема из области биологије.

Које теме ће бити обухваћене Еколумном?

У договору са заинтересованим колегама са Института за биологију и екологију Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу који се баве ботаником у ширем смислу, определили смо се за разноврстан садржај. Почећемо са причама везаним за Ботаничке баште, а затим ћемо писати о лековитим биљкама, занимљивостима из царства гљива и физиологије биљака. Бавићемо се и културом ткива, инвазивним врстама биљака. Дотаћи ћемо и врло занимљиво поље форензичке ботанике, али и активизам еколошких удружења и шумске педагогије. Мислим да ће за сваког бити по нешто занимљиво и корисно.

Ко ће све припремати садржаје, из редова Ботаничке баште?

Желим да нагласим да су колеге са Института за биологију и екологију прво са зебњом прихватили идеју о писању за Еколумну. Мислим да је за све нас то велики изазов, да наше академско знање прилагодимо писању које је прихватљиво широкој популацији. Из редова тима Ботаничке баште писање садржаја везаних за Ботаничке баште и шумску педагогију ћу преузети ја. Колумне ће, такође, припремати и писати професори и сарадници са Института: др Горица Ђелић, др Биљана Бојовић, др Маријана Косанић, др Драгана Јаковљевић, др Филип Грбовић и Ненад Златић. О томе ко и шта ће писати нека за сада буде мала тајна коју ћемо сви заједно током стварања Еколумне откривати.

Са којим циљем Ботаничка башта улази у ово партнерство?

Ботаничка башта и колеге са Института имају важну улогу у популаризацији биологије, екологије и уопште свести о заштити животне средине. Да бисмо нешто волели, да би нешто за све нас представљало вредност, потребно је да га прво упознамо и спознамо. Оно што је мото залагања тима Ботаничке баште је "Упознај Природу да би је више волео". Освешћавањем и упознавањем првенствено деце, али и широке популације, о значају екологије у данашњем тренутку када смо животну средину, природу довели до тачке сопственог уништења је животно важно. Партнерство са удружењем ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ свима нама пружа могућност да радимо на истом циљу, наравно удруженим снагама.

Које су циљне групе заједничке Еколумне?

Сматрам да су циљне групе пре свега они људи који већ имају интересовања за екологију. Такође, искрено се надам да ћемо интересантним и занимљивим садржајима покренути и заинтересовати и мало ширу популацију да промисли о темама о којима ћемо говорити и да сви заједно понешто научимо и забавимо се. Био би велики успех ако бисмо заинтересовали младу популацију јер њима припада Свет будућности, а тај Свет обликујемо у времену "сада".

Садржаје пишу стручна и одговорна лица, тако да пратиоци могу да очекују тачност, научну заснованост и стручну основу садржаја. Искрено, када сам започела са писањем своје колумне била сам потпуно збуњена, али су се теме шириле и продубљивале, тако и ја сама не знам где ће ме писање одвести. Надам се да ћемо пратиоце "мало еколошки раздрмати" и да ћемо и што-шта да сазнамо и научимо.

Уз припадност истој локалној заједници, стицање признања Зелени лист повезује ове партнере, препознати су као заштитници животне средине у акцији еколошког магазина Чекајући ветар Радио Београда 2. Како видите улогу Ботаничке баште као заштитника животне средине, а како удружења?

Ботаничка башта је признање „Зелени лист“, као иституција која доприноси промоцији еколошке културе и важности заштите животне, добила за креативност у осмишљавању природног амбијента и еколошких садржаја. Морам да нагласим да су многи допринели креирању природног амбијента и еколошких садржаја у Башти.

Проглашени највећи заштитници животне средине и загађивачи у 2021. години
Напомињем да је Центар за еколошко образовање и одрживи развој у оквиру својих пројеката формирао Школски биолошки центар са различитим едукативним садржајима. Многи други чиниоци су својим доприносом помогли тиму Ботаничке баште да простор Баште еколошки уобличи и уприличи. Ботаничка баште пре свега представља простор где наши студенти имају теоријску и практичну наставу, у изворном облику се упознају са природом, њеном разноликошћу, и важношћу њеног очувања. Дакле, на простору Баште школујемо кадар који ће даље преносити знања и искуства о заштитника животне средине. Такође, деца предшколског и школског узраста у Башти имају прилику да у оквиру едукативних радионица сазнају о значају заштите животне средине. Башта је велика лабораторија на отвореном, али и простор за све оне заљубљенике у природу који желе да прошире своја знања или просто уживају у њој. Улога Ботаничке баште је, стога, пре свега у враћању Човека Природи и спознаји значаја њене заштите и очувања.

Удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ је већ осведочени борац у изношењу еколошких чињеница и истина које доприносе да свако од нас добро промисли и запита се шта ми као појединци, шта као удружења, институције или друштво, можемо да учинимо да заштитимо и очувамо средину у којој бивствујемо и за коју смо сви одговорни.

Који су лични и професионални мотиви за прихватање новог изазова?

Сматрам да, као неко ко већ 20 година ради у просвети и бави се науком, имам дужност и обавезу да нека знања поделим на опште добро читаве заједнице. Такође, промишљам и о томе да смо сви ми одговорни за оно што чинимо, као и за оно за шта смо позвани, задужени и одговорни, али не чинимо. Овај пројекат је за мене и простор да учим, радим на себи и ухватим корак са надолазећим временом пуним нових изазова.

Садржаји ће бити доступни на порталу ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ, у одељку КГ водич: Ботаничка башта, као и на сајту Екологија Крагујевац, у одељку Еколумна. Премијерна објава биће у суботу 3. децембра.

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

БОТАНИЧКА БАШТА САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМ

ПМФ КРАГУЈЕВАЦ САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМЈУТЈУБ
ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ ПОРТАЛ, ФБ СТРАНА, ТВИТЕР, ИНСТАГРАМ, ЈУТЈУБ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram