Препоручујемо

Ботаничка башта у Крагујевцу

17. децембра 2022.

Кратак историјат Ботаничке баште у Крагујевцу

Влада СР Југославије, у оквиру програма заштите биодиверзитета, донела је 1993. године Резолуцију о очувању биодиверзитета у нашој земљи. Једна од важних мера ове Резолуције предвиђала је и формирање ботаничких башти. Као резултат сарадње ресорног министарства и локалне самоуправе, у Крагујевцу је основана Ботаничка башта.

Ботаничка башта је као посебна организациона целина Института за биологију и екологију Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу свечано отворена 8. септембра 1997. године. Подручје Ботаничке баште у Крагујевцу се налази у склопу Спомен-парка "Крагујевачки октобар", заузима простор од 18,4 хектара и представља највећу ботаничку башту на Балканском полуострву. Ботаничка башта представља и научно-наставну базу Природно-математичког факултета у Крагујевцу и велику лабораторију на отвореном.

  Значај Ботаничке баште у Крагујевцу

  Ботаничка башта у Крагујевцу има вишеструки значај. На простору Баште као научно-наставне базе одвијају се активности научних радника којима се омогућава континуирано очување биодиверзитета флоре и фауне Србије. Башта представља и простор за очување генофонда аутохтоних врста што има велики практични значај и у очувању угрожених биљних врста Србије и Балканског полуострава. Такође, Башта је и место активности едукације у области заштите биодиверзитета и животне средине, чиме се подиже степен еколошке културе најшире популације.

  Као научно-наставна база и велика лабораторија на отвореном, Башта пружа велике могућности за едукацију и истраживања. За студенте Природно-математичког факултета, Института за биологију и екологију, Башта је простор где се реализује теоријска и практична настава, као и научни радови из области попут морфологије, систематике и фитогеографије биљака, екологије биљних врста и заједница, таксономских истраживања биљака, флористичких истраживања Србије, заштите ретких и угрожених биљних врста флоре Србије, истраживања индикаторске улоге биљака, али и животиња у детекцији стања животне средине и друга фундаментална истраживања из области биологије (Аврамовић и др, 2007; Павловић-Муратспахић и др, 2010).

  У Ботаничкој башти, као центру за очување биљног генофонда и заштити угрожених биљних врста, примењују се ботаничка истраживања првенствено усмерена за конзервацији врста у „in-situ“ и „ex-situ“ условима. Заштита „in-situ“ подразумева очување климатогене заједнице храстовог појаса, односно шума сладуна и цера (Quercetum frainetto - cerris  Рудски 1949). Ова заједница покрива велике површине Србије, пре свега Шумадију, ширећи се према Босни, Црној Гори, Македонији и Бугарској. Интезивном антропогеном активношћу ареал поменутих храстова на подручју нарочито Шумадије је знатно смањен тако да је улога Ботаничке баште у очувању климатогене заједнице овог храстовог појаса добила на изузетном значају.

  Општа, важна улога ботаничких башти је и у очувању и заштити угрожених и заштићених биљних врста са одређеног подручја. Научни радници Института за биологију и екологију раде на „ex-situ“ заштити биодиверзитета флоре Србије умножавајући на терену Ботаничке баште поједине угрожене, реликтне и ендемичне врсте. Њиховом реинтродукцијом на природна станишта обезбеђује се опстанак врста на угроженим локалитетима. Истовремено се уносе и друге аутохтоне врсте (дрвенасте, жбунасте, зељасте, лековите, медоносне, јестиве, шумске воћкарице, декоративне и др), како би се обогатио фонд аутохтоних врста и оне сачувале за будуће генерације.

  У Ботаничкој башти у Крагујевцу посебна је пажња посвећена заштити ретких, ендемичних и угрожених таксона флоре Србије и Балканског полуострва. На простору Ботаничке баште гаје се и чувају реликтне и ендемичне врсте Балканског полуострава, као што су Picea omorika (Pančić) Purk, Pinus heldreichii H. Christ, Pinus peuce Griseb, Forsythia europaea Degen & Bald и др.

  На простору Баште у организационом смислу формирано је неколико целина:

  • Изложбена целина (прилазни декоративни део, Школски биолошки центар, дендраријум, алпинетум, специјалне колекције и др)
  • Административно-научна целина (адаптирана постојећа зграда – будућа Управна зграда и објекат у изградњи за смештај лабораторија, хербаријума, библиотеке)
  • Економско-производна целина (расадник, пластеници, стакленик, органске баште, топле леје)

  Највреднији део Ботаничке баште представља Изложбени део који обухвата већи број тематских целина и зона са различитим биљним врстама. Специфичне и посебне тематске целине су: флорне зоне Азије, Европе и Балкана; камењар са хазмофитним и сукултентним биљкама; зона шумских воћкарица (мукиња, јаребица, дивља трешња, дивља јабука и др); дендраријум; зелени лавиринт реликтним и ендемичним врстама (Панчићева оморика, калина, јоргован, ловор-вишња, форзиција, граб, хибискус), део са лековитим и зачинским биљкама; Школски биолошки центра са садржајима прилагођеним за децу предшколског и школског узраста; део са огледним баштама и топлим лејама; глистељак за производњу органског ђубрива; мини стакленик; кутак за шумску педагогију; кутак за животиње, мали водени екосистем и др.

  У Башти инсекти имају своје „хотеле“, а веверице своју улицу и „барове за веверице“. Такође, у Ботаничкој башти можете уживати у књигама јер су под трешњом и крај бунара библиотеке на отвореном са великим бројем књига посвећеним најмлађој популацији, али и за оне озбиљније са стручном литературом. А ако се још увек нисте венчали ту је и кутак за венчање. Рекли бисмо - за сваког по нешто. Па, добродошли!

  Литература:

  • Аврамовић, С., Павловић, Д., Бранковић, С. (2007): Structure and dynamics of bush woods vegetation in Šumarice (Central Serbia). Kragujevac Journal of Science 29, 121-130.
  • Павловић-Муратспахић, Д., Станковић, М., Бранковић, С. (2010): Taxonomical analysis of ruderal flora (sensu stricto) in area of the city of Kragujevac. Kragujevac Journal of Science, 32: 101-108.

  Фото-прилози (15 страница)

  • Кутак за венчање и одмарање
  • Лук за венчање
  • Пицеа оморика (Панчић) Пурк.
  • Библиотека на отвореном за најмлађе
  • Кутак за одмор
  • Улаз у „Лавиринт“
  • Камењар
  • Камењар са хазмофитним и сукулентним биљним врстама
  • Кутак за птице
  • Правимо органско ђубриво
  • Посадимо дрво за будућност– деца Предшколске установе „Врабац“
  • Пут ка улазу у „лавиринт“
  • Стазама Ботаничке баште
  • „Хотели за инсекте“ са полу и пуним пансионом
  • Школски биолошки центар у Ботаничкој башти
  • Дендраријум у Ботаничкој башти
  • Библиотека на отвореном у Ботаничкој башти (стручна литература)
  • Улаз у „лавиринт“ у Ботаничкој башти
  • Простор за стреличарство
  • Едукативне радионице
  • Рад на терену – истражујемо биљни и животињски свет

  У наредној објави представљамо Новогодишњи базар у Ботаничкој башти…

  Приредила проф. др Снежана Бранковић са колегама

  Обрадио: Дејан Милошевић

  Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

  Добитници признања Зелени лист из Крагујевца, Ботаничка башта и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ, започели су сарадњу, најпре у интернет окружењу. Јавности ће представљати заједничко стварање Еколумне на сајту Екологија Крагујевац и на порталу удружења.

  УПОЗНАЈ ПРИРОДУ ДА БИ ЈЕ ВИШЕ ВОЛЕО

  БОТАНИЧКА БАШТА САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМ

  ПМФ КРАГУЈЕВАЦ САЈТФБ СТРАНАИНСТАГРАМЈУТЈУБ
  ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ ПОРТАЛФБ СТРАНАТВИТЕРИНСТАГРАМЈУТЈУБ

  Print Friendly, PDF & Email
  Taгови:

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  Повезани чланци

  Претражите сајт

  © Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram