Као СТОМАХИК – средство за боље варење хране користи се и бибер. Сматра се да је бибер симбол брзине и снаге.
Бибер (лат. Piper nigrum) је вишегодишња, дрвенаста зимзелена лијана. Достиже висину од 15 метара. Може да живи и до 60 година (оптимално 25-30). Листови ове врсте су наизменично распоређени, прости на дугим дршкама. Цветови су једнополни, беле боје груписани у класолику цваст. Цвета у јулу, зрење плодова је у јануару или фебруару када се врши брање. Плодоноси од треће године, а максимум плодоношења је од 7-8 године.
Помиње се у списима од пре 3.000 година.
Данас се гаји у Малезији, Индонезији, Тајланду, Бразилу и Мадагаскару.
У исхрани (као зачин) и у лековите сврхе користи се плод. У плоду се налазе алкалоиди пиперин (5-9%) и кавицин (0,8%) – који дају дају љутину плоду; етарско уље (око 2%), манган, гвожђе, калијум, витамин Ц, витамин К…
Пиперин је откривен 1819. године радом данског апотекара Ханс Кристијан Ерстед (Hans Christian Oestedt, 1777-1851). Пиперин повећава апсорпцију селена, витамина Б12, каротена, куркумина…
Постоји “више” врста бибера: црни, бели, зелени, црвени. Боја, арома и степен љутине плода зависи од обраде и времена бербе, а све потичу од једне врсте биљке.
Црни бибер – беру се зелене (незреле) бобице које се суше на сунцу до црносмеђе боје када им површина постане храпава и наборана. Најљући је од свих врста. Најраспрострањенији и најпознатији зачин на свету садржи и највеће количине етарског уља у односу на остале бибере. Да би се сачувало етарско уље потребно је бибер млети непосредно пре употребе. Подстиче лучење серотонина и тиме поправља расположење, али и повећава ниво бета-ендорфина у мозгу, који делују као природни антидепресив.
Зелени бибер – бере се пре зрења, а онда потапа у слану воду, суши на високој температури или се замрзне да би се сачувала зелена боја.
Црвени бибер се добија од потпуно зрелог плода. Да би сачувао боју суши се на високој температури или замрзава после потапања у слану воду – као код зеленог бибера.
Бели бибер се добија од зрелог зрна које се неколико дана држи у проточној води, затим се љушти и остаје само семе беле боје. Блажег је укуса од црног и зеленог.
Бибер:
Облоге од бибера и свињске масти стављају се на убоде и болна места од реуме.
Литература: Перишић, М., Петковић, Б., Белојевић, Г., Христос, А (2011) Зачини – чаробна храна, Elit-Medica -Spelmen, K (2008) Флорографија -језик цвећа -митови и легенде из целог света, Editorial La Oveja Negra Lida, Bogota Colombia.
У наредној објави о лековитим биљкама: Јагорчевина
Аутор: проф. др Горица Ђелић
Обрадио: Дејан Милошевић
БОТАНИЧКА БАШТА САЈТ, ФБ СТРАНА, ИНСТАГРАМ
ПМФ КРАГУЈЕВАЦ САЈТ, ФБ СТРАНА, ИНСТАГРАМ, ЈУТЈУБ
ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ ПОРТАЛ, ФБ СТРАНА, ТВИТЕР, ИНСТАГРАМ, ЈУТЈУБ
Добитници признања Зелени лист из Крагујевца, Ботаничка башта и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ јавности представљају заједничко стварање Еколумне на сајту Екологија Крагујевац и на порталу удружења.
Досадашње објаве:
УПОЗНАЈ ПРИРОДУ ДА БИ ЈЕ ВИШЕ ВОЛЕО
Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ