Препоручујемо

Започето формирање Парка новогодишњих јелки

18. јануара 2024.

Сађењем првих јелки са бусеном, започето је формирање Парка новогодишњих јелки крај Старог војничког гробља у Шумарицама.

Ову зелену површину определили су Спомен-парк "Крагујевачки октобар", који се стара о простору, и ЈКП Шумадија, задужено у граду за садњу.

Садњи су присуствовали представници локалне самоуправе и ЈКП који су навели да је циљ акције да грађани након завршених новогодишњих празника засаде своје јелке са бусеном. То је вид развијања еколошке свести грађана и први корак у очувању шума, поручили су званичници, уз надање да ће акција постати традиционална.

- Овакве акције су веома значајне и свако посађено стабло нама је јако важно и драгоцено јер обогаћује наш шумски фонд. Саднице се добро одржавају и расту у својој природној средини. Идеја о формирању "Парка новогодишњих јелки настала је тако што су нам се грађани обраћали са проблемом: где након завршених новогодишњих празника засадити купљену јелку са бусеном, да ли постоји јавна површина за такву намену, рекла је Ана Танасијевић, стручни сарадник у Спомен-парку.

Детаљније о изабраној локацији читајте у КГ водичу портала ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ посвећеном Старом војничког гробљу - фељтону насталом из књиге Ненада Карамијалковића.

О истраживању екосистемског диверзитета у Спомен-парку чији је циљ припрема студије заштите подручја Шумарице, читајте у резимеу пројекта Еколошко истраживачког друштва "Младен Караман".

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram