Препоручујемо

Зелени мир Србија: Озелени Гледић

1. децембра 2023.

Подизање нивоа знања код деце о значају лековитог биља и органским баштама, њиховим опрашивачима и значају хумуса из компостера, али и глиста као разлагачима који имају веома посебну улогу у нашем земљишту. Општи циљ пројекта је подизање свест младих о значају заштите животне средине, унапређење квалитета живота младих, побољшање услова за квалитетно провођење слободног времена у природи кроз подстицање омладинског волонтеризма и активизма.

Кроз циљ желимо да будемо покретачка снага и да путем образовања, вођени научним сазнањима, допринесемо: заштити и унапређивању животне средине, промовишући принципе одрживог развоја, људским правима у смислу равноправности, инклузији, стваралаштву и активнијем деловању младих, развоју волонтеризма и промоцији његових вредности.

Из истраживања и вишегодишњих пројеката појединих организација односно удружења и даље је видна огромна маргинализација особа са инвалидитетом. Из поменутог разлога пажљиво смо бирали учеснике.

Специфични циљеви су:

  1. Едукација младих основаца и предшколаца (минимум 100) у најмање три основне школе и вртића у Крагујевцу, кроз реализацију минимум 3 едукативних радионица на тему заштите животне средине и провођења слободног времена у природи, током маја, јуна месеца 2020. године;
  2. Активно укључивање младих волонтера/ки (минимум 10) у промовисање једнаких могућности и равноправости особа са инвалидитетом, кроз спровођење еко кампана одабраној локацији у Крагујевцу током маја-јуна месеца 2020. године.

Поменута знања и вештине из области биологије, хортикултуре, ботанике, екологије требало би да стекне подједнак број дечака и девојчица.

Активности

Главна Активност је израда глистењака на поменутој локацији. Активности се изводе у три етапе, прва укључује припрему терена проналажење локације и обезбеђивање алата за израду глистењака. Након тога друге две етапе се односе на укључивање деце и младих са и без инвалидитета. Све три етапе прате едукативне радионице у првој етапи едуковани су волонтери и млади, а у наредним етапама деца и њихови ментори.

Прва етапа: обезбеђивање услова за рад на пројекту; куповина материјала, глиста и осталог алата; припрема земљишта за уношење глиста.
Друга етапа: рад са децом; успостављање контакта са одређеним основним школама, обдаништима и удружењима за особе са инвалидитетом; довођење деце у Дом, давање инструкција и праћење њиховог рада.
Трећа етапа: пресађивање; праћење раста и развоја биљака; вредновање рада деце и припреме за следећу сезону.

Напомена: Због недовољно средстава глистењак неће бити изграђен.

Период реализације: август-октобар.

Партнер: Планинарско друштви Жежељ Крагујевац
Сарадник: Центар за самостални живот особа са инвалидитетом

РЕЗИМЕ ПРОЈЕКТА
КОНТАКТИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram