Препоручујемо

Унија студената Природно-математичког факултета: Oзеленимо прву деценију

1. децембра 2023.

Постоји велики број разлога зашто дрвеће побољшава квалитет живота у градовима. Ипак, дуги низ година број крошњи у градским срединама је у опадању. Велико зрело дрвеће које дође до краја свог животног века често се замени са мањим врстама, а неретко потпуно нестане са површина намењеним за садњу. Укратко ћемо представити осам главних разлога због којих нам је неопходно дрвеће у нашем окружењу. Квалитет ваздуха - на свако повећање крошњи од 10% у градовима, приземни озон се смањује за 3-7%, али и уклања се вишак угљен-диоксида у значајној мери. Овај ефекат се даље испољава на опште здравље становништва. Визуелна привлачност града се побољшава естетским утицајем које дрвеће пружа градском окружења. Ту су и многи други разлози као што су контролисање поплава, ефекат хлађења, смањење брзине ветра и многи други.

Програм обухвата две фазе. Идеја је да се кроз ове две фазе пројекта подигне свест, подстакну и упуте грађани Крагујевца колико је битна одрживост зелене површине. Одрживост зелене површине у градовима неопходна је из мноштва разлога, пре свега ту је квалитет ваздуха које утиче на здравље становника, визуелна привлачност града, ефекта хлађења, смањења брзине ветра, глобалног загревања и многих других фактора.

Пројекат је предвиђено да има две фазе. Прва фаза предвиђа садњу дрвећа у оквиру пројекта. Други део пројекта предвиђа едукативне радионице на отвореном и израду дрвене табле организације, које би се одржале у Ботаничкој Башти.

РЕЗИМЕ ПРОЈЕКТА
КОНТАКТИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram