Препоручујемо

Светли хоризонти: Мали водени екосистем у Ботаничкој башти у Крагујевцу

1. децембра 2023.

Развој науке о заштити животне средине захтева разумевање и познавање, као и препознавање потенцијалних утицаја на природну средину.

У Ботаничкој башти Природно-математичког факултета у Крагујевцу, иако је прелиминарним пројектима развоја Баште планирано, не постоји уређени водени екосистем стајаћих вода. Идеја за формирање оваквог екосистема, у виду вештачке баре, настала је прошле године и започета је њена реализација, због недостатка средстава замисао није спроведена до краја.

У циљу одржавања воденог екосистема (како би се вода у бари одржавала чистом и прозирном) неопходно је поставити електричне пумпе са филтером. Потребно је и довести електричну енергију за рад пумпе.

Вештачке водене површине, стајаће или текуће, постоје у већини ботаничких башта и сличних институција чија је сврха, поред осталог, заштита животне средине, очување угрожених врста, као и успостављање еколошке равнотеже и утицаја на микроклиму. Тиме је и сама Ботаничка башта удаљена од повезивања са овим институцијама. Ботаничка башта би се, комплетним формирањем воденог екоситема, сврстала у ред организација и институција које овакве екосистеме поседују и мога би да успостави са њима приснију сарадњу.

Због непостојања вештачке баре у Ботаничкој башти Природно-математичког факултета у Крагујевцу студенти биологије и екологије, као и ученици средњих и основних школа, , као и бројни посетиоци ускраћени су за ближе упознавање са живим светом водених екосистема. Сви посетиоци Ботаничке баште, без обзира на узраст, пол и занимање би поред садржаја који већ постоје у Башти могли да упознају и живи свет водених екосистема. би волели да осим копнених станишта могу видети и биљке водених екосистема, као и животиње до чијег би насељења у међувремено дошло.
Оваквим пројектом биће унапређена туристичка понуда будућим посетиоцима, обезбеђен мониторинг воденог екосистема будућим студентима биологије и екологије Природно-математичког факултета у Крагујевцу, чије ће коришћење омогућити стицање новог знања и ефикасности у даљем развоју науке.

Ботаничка башта Природно-математичког факултета у Крагујевцу је одговарајуће место за изградњу малог воденог екосистема типа ,,баре“ јер представља саставни део и организациону целину Института за биологију и екологију Природно-математичког факултета. Формирање оваквог екосистема који не постоји у оквиру Ботаничке баште омогућиће активно учешће студената и у његовом мониторингу, одржавању и праћењу промена. Укључивањем студената у радионице о заштити животне средине и о мониторингу барских биљака створиће се нови приступ проучавању еколошких фактора у околини. На едукативним радионицама намењеним широј популацији које ће се спроводити током реализације Пројекта ће се указати на значај водених екоситема. Такође, формирање барског екосистема употпуниће садржаје у Ботаничкој башти и тиме допринети не само у истраживачко-едукацијском домену већ и у естетском преобликовању окружења.

Посетиоци Ботаничке баште ће уз стручно вођење од стране водича Баште моћи да сагледају значај водених екосистема, значај њиховог очувања и заштите, а такође ће моћи да уживају у кутку Баште која је естетски и концептуално уређен и прилагођен воденом екосистему.

РЕЗИМЕ ПРОЈЕКТА
КОНТАКТИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram