Препоручујемо

ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ: Десет година Декларације Крагујевац без ГМО

1. децембра 2023.

Град Крагујевац проглашен је за територију без производње, односно гајења и промета генетички модификованих организама (ГМО) и производа од ГМО, Декларацијом коју је Скупштина града усвојила једногласно 27. децембра 2013. ("Сл. лист града Крагујевца", бр. 34/2013). Од тада постоји потреба грађанства Крагујевца да се спроводи Декларација чијим се Чланом 2 обавезују «Градоначелник, Градско веће и Градска управа за послове локалне самоуправе и опште управе да у складу са својим овлашћењима допринесу спровођењу ове Декларације, посебно у делу старања о заштити животне средине; заштити, унапређењу и коришћењу пољопривредног земљишта; развоју и унапређењу туризма, угоститељства и трговине; здравственој заштити и планирању развоја». Битну улогу у спровођењу Декларације имају удружења грађана посвећена ЗЖС, а посебно она попут носиоца овој пројекта која указују на проблеме са ГМО, као што је кршење Закона о ГМО из 2009, најчешће Члана 2 којим «ниједан модификован живи организам као ни производ од ГМО не може да се стави у промет, односно гаји у комерцијалне сврхе на територији Републике Србије».

Разлози и значај пројекта за локалну заједницу

Право на здраву животну средину, право на благовремено и истинито обавештавање о питањима од јавног значаја и стању ЖС, као и обавеза и право да штите животну средину грађанима Србије гарантовано је Уставом. To право се нарушава сваким инцидентом „који доводи до неконтролисаног ослобађања ГМО у животну средину, а до кога долази приликом употребе у затвореним системима и намерног увођења у животну средину ГМО, који може представљати непосредну или одложену опасност за живот и здравље људи и животну средину“ – што препознаје предметни Закон. Наведено право грађанима гарантује и међународна Архуска конвенција коју је Србија потврдила 2009. Саставни део Конвенције је амандман о учешћу јавности у доношењу одлука о намерном испуштању у животну средину и стављању у промет ГМО – за шта је пример позитивне праксе Декларација Крагујевца (усвојена у још 135 од 169 градова и општина Србије). Значај овог пројекта је у конкретној примени стратешких докумената Града, Устава и више закона Србије, као и Архуске конвенције. Међу тим документима Града је и Програм заштите животне средине на територији Крагујевца (2023-2033), усвојен ове години.

Циљеве пројекта

Угрожавање животне средине и јавног здравља незаконитим узгојем и прометом ГМО од 2021. године захвата и територију Шумадијског округа, стога је неопходно даље ширење свести грађана о ГМО – информисањем и едукацијом. Пројекат ће и ове године да омогући упознавање са резултатима најновијих истраживања и анализа, даљим представљањем стручних радова, указивањем на последице које носи ГМ систем исхране и губитак прехрамбеног суверенитета, као и спровођењем медијске промоције.

РЕЗИМЕ ПРОЈЕКТА
КОНТАКТИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram