Препоручујемо

Отпадна вода-поток-језеро у Шумарицама!? (2020/2021)

1. августа 2022.

Хм, ово је објава од прошле године, на данашњи дан. Рекла бих, појавила се као подсећање у правом тренутку.

Ових дана се помиње уређење простора око језера у Шумарицама. Подржавам и радујем се томе, али се питам да ли је неко узео у обзир све ово што смо поменули прошле године и много пута после тога?

Ништа се није променило за последњих годину дана... Резултати једнократних испитивања воде на основу физичко-хемијских параметра су добри, а шта је са "цветањем цијанобактерија" које је индикатор правог стања? Да ли да спомињем Палић и правим паралелу?

Снежана Симић, редовни професор Природно-математичког факултета у Крагујевцу

15. октобра 2021. године

* * *

Удружење Екомар, 13. октобар 2020.

ОТПАДНА ВОДА-ПОТОК-ЈЕЗЕРО У ШУМАРИЦАМА!?

Ако помислите на авантура парк, дечје игралиште, зип лајн, терене за стони тенис, могућности једрења и кајакарења, фине ресторане са пријатном атмосфером, шетњу, вожњу бицикла, лепе фотографије…, онда крените на језеро у Шумарицама.

Да ли ћете баш моћи у потпуности да уживате у свим потенцијалима овог простора, то ћете сами да одлучите, у складу са оним што ћете чулима осетити и видети, када обиђете језеро.

Прво на шта наилазите Десанкиним венцем на скретању ка језеру је непријатан мирис канализационе воде – у питању је мирис "потока" (канала) који сакупља отпадне воде домаћинстава једног дела насеља Виногради и неких привредних субјеката који су лоцирани у том делу поменутог насеља(!?). "Поток" се не улива директно у језеро, али непријатан мирис свакодневно дочекује све бројније посетиоце и становнике насеља изнад језера.

Ако наставите обалом уз језеро, доћи ћете до улива Сушичког (Поскуричког) потока. Одмах ту, а посебно ако пођете узводно према насељу Шумариице, можете голим оком да видите (и чулом мириса да осетите) да потоком тече канализациона вода. Посебно се значајна количина те воде улива у језеро након великих падавина и запушавања колектора на једном делу канализационе мреже у насељу Шумарице!

Трећи "поток" тече кроз шуму са леве стране (гледано са бране). "Чиста" канализациона вода. Мање је доступан посетиоцима, већим делом протиче кроз предео густо обрастао вегетацијом. Може да се види (и осети) на делимично отвореном простору у близини једне од хумки у непосредној близини бране.

Ми за сада имамо следећа питања:

  • Да ли комунална инспекција зна за ова три "потока"-канала отпадних вода?
  • Да ли се зна ко испушта отпадне воде у ове "потоке"?
  • Да ли је могуће да се трајно реши проблем колектора изнад језера у Шумарицама?
  • Да ли привредни субјекти у насељу Виногради (углавном се ради о објектима из области прехрамбене индустрије и услужних делатности) имају адекватно решење за отпадне воде и да ли раде у складу са прописима?
  • Да ли управљач зна да отпадне фекалне воде у језеро уносе велику количину органских материја, да је то добра подлога за развој "цијанобактерија" у језеру и да то може да доведе до забране коришћења језера за спорт и рекреацију (купање, пливање и слично)?

Одговоре и решења грађани Крагујевца очекују од надлежних служби.

Фото: Снежана Симић

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram