Препоручујемо

Кромпир месечар, оштролисни пасуљ, крушка тамјаника и квалитетни сарадници

24. августа 2022.

Белешке из Локалне банке семена која се залаже за повратак старих, аутохтоних сорти на наше трпезе, пијаце и тањире

Кромпир месечар

Кромпир месечар је појам који изазива доста носталгије код старијих генерација: сећају се људи румених, укусних кромпира, који су се спремали у пепелу огњишта. У неком моменту је дошао до ових крајева и ту је постао део колективног памћења народа.

Кромпир месечар је сачуван захваљујући породици Капларевић из Горњег Драгачева и професору доктору Зорану Броћићу, који је препознао вредност ове одомаћене сорте. У Центру за кромпир у Гучи је започео мукотрпан процес оздрављења месечара од вирусне инфекције, да бисмо сада захваљујући тим напорима имали врхунски месечар на својој трпези. Центар за кромпир у Гучи заслужује сви могућу подршку, с обзиром да има неопходна знања да Србију стави на светску мапу произвођача семенског кромпира.

Оштролисни пасуљ или тепари пасуљ

Почела сезона бербе!

Некада у наше крајеве залутају егзотичне врсте, које нису толико честе у баштама Србије. Једна од њих јесте лаблаб, који смо више пута представљали, а друга је оштролисни пасуљ или тепари пасуљ (Phaseolus acutifolius).

Да упознамо сада овог знатижељног светског путника: оштролисни пасуљ се гаји у сушним пределима Мексика, Аризоне, Тексаса, Африке и Азије. Боље је прилагођен у односу на обичан пасуљ на услове високих температура и суше, у шта смо се уверили и ове године. Разлог велике отпорности на сушу јесте специфичан раст корена у дубину, због чега има способност да дође до воде која је недоступна обичном пасуљу.

Узгајање и културни значај тепари пасуља су највидљивији у Сонорској пустињи у Аризони. Легенда племена Тохоно О’одхам, које насељава пустињу, каже да је Млечни пут заправо - расути бели тепари пасуљ.

Крушка тамјаника

Крушка тамјаника - само име говори да је реч о плодовима изузетног мириса. Зри крајем јула/у првој половини августа, неуједначено, тако да таман када се поједе оно што је опало, дође наредна тура. Нисмо пробали крушковачу од тамјанике, али по ароматичним карактеристикама и количини шећера у плоду обећава и као перспективна ракијска сорта.

Квалитетни сарадници

Без квалитетних сарадника и добрих људи који нам помажу - банка семена не би постојала, не бисмо успели да све умножимо, сакупимо, одржавамо. Желимо да у пар постова посветимо пажњу оним људима који су постали део ове иницијативе и допринели да имамо колекцију достојну наше земље.

Посебно се овом приликом захваљујемо брачном пару Јустини и Раду Радовановићу из Краљева, чије семенке су знатно обогатиле нашу колекцију. На фотографијама видите само мали део онога што овај вредни брачни пар узгаја.

Посебно се у њиховој башти издваја паприка "таванкутска дебела", коју је очувала Јустинина породица. Нјени родитељи, Марко и Стана Козма, толико су били познати на пијаци у Суботици по квалитетним паприкама, да је паприка називана и Козмина паприка. Ова паприка је покупила бројне награде, па ћемо неки од наредних постова посветити баш овој аутохтоној паприци.

Велико хвала Јустини и Радету на дивној сарадњи, надамо се да ћемо још дуго година размењивати семенке и знања.

Еколошки покрет "Оквир живота" је нестраначко и непрофитно удружење грађана основано 2013. године.

Циљеви удружења су: унапређивање научних сазнања о биолошкој и геолошкој разноврсности, популаризација научно-истраживачког рада, промоција биодиверзитета и геолошких ресурса наше земље, унапређивање заштите животне средине, промоција живота у руралним срединама и односа локалног становништва према природним ресурсима, едукација становништва, а посебно деце и младих, о одрживом начину коришћења ресурса, као и јавно залагање за промену навика у погледу експлоатације природних ресурса.

Извор/фото: Еколошки покрет "Оквир живота"
Обрада: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram