Препоручујемо

Клуб акцијаша и волонтера Крагујевца: Еколошка заштита и ревитализација Лужничке бање

1. децембра 2023.

Локалитет Лужничка бања у селу Лужнице, атар Крагујевац, је већ годинама у стању запуштености и еколошке угрожености. Извориште минералне воде је загађено пестицидима са околних њива, а извориште воде за пиће није условно, хигијенска исправност воде се не контролише редовно. Околина изворишта пуна је отпада. Упркос томе, мештани Лужница и околних села, а и многи Крагујевчани, долазе ту по воду.

Предлагачи пројекта, у сарадњи са МЗ ЛУжнице, желе да створе услове за стручну еколошку заштиту и ревитализацију ових изворишта и самог локалитета.

Неопходни радови: крчење и чишћење терена око изворишта од растиња и отпада, уклањање дела полусрушеног дрвеног објекта некадашње амбуланте (рушевина је ризична по безбедност посетилаца), зидање чесме за пијаћу воду.

У договору са Месном заједницом, радови на уређењу и санацији локалитета Лужничка бања биће изведени у три фазе: мај-јун, јул и октобар-новембар 2023, класичним методама за крчење терена од растиња (сеча, орезивање дрвећа, кошење, грабуљање) и ручног прикупљања и уклањања отпада, као и ручно делимично рушења и уклањање оштећеног дрвеног објекта. На изворишту пијаће воде биће озидана чесма, а изворишту минералне воде омогућен приступ и одвођење вишка воде прокопавањем одводног канала. Сви радови биће обављени волонтерским радом чланова КАВК-а и делимично волонтерским учешћем мештана села Лужнице.

Партнерско уружење на овом пројекту је УГ "Др Ђорђе Хаџић" из Крагујевца. У плану пројектних активности задужено је за видљивост пројекта, тј. медијску и маркетиншку промоцију у свим фазама. Медијски спонзор пројекта је Зелени портал, интернет медиј специјализован за екологију, чије је партнерско удружење оснивач и издавач.

РЕЗИМЕ ПРОЈЕКТА
КОНТАКТИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram