Препоручујемо

Клуб акцијаша и волонтера Крагујевца: Добровољним радом уредимо јавне површине

1. децембра 2023.

Формирање еколошке културе је веома сложен, захтеван и дугорочан задатак. Поред примене закона неопходно је спроводити и сталне програме еколошке едукације на свим нивоима и охрабрити људе да се укључе у активности усмерене на заштиту околине. Да би се додатно утицало на еколошку свест ученика и студената, васпитно-образовни процес треба допунити практичним радом. Најефикаснији начин да се однос према заштитној средини промени је да се са ученицима/студентима и свим категоријама младих, организују едукативне интерактивне радионице са емитовањем документарног филма, разоговором о значају и ефектима добровољног рада и са практичним акцијама на уређењу простора и дворишта школа које похађају, у коме уче и друже се, као и јавних површина у граду.

Велики број младих остао је необухваћен друштвено корисним активностима, није им у довољној мери усађена еколошка свест и немају адекватну представу о сврсисходности добровољног рада и очувања животне околине. То води погрешном васпитању, усвајању погрешних вредности, стварању лоших животних навика и нездравом начину живота. У околностима у којима су образовне установе функционисалле претходних три године, њихова једина преокупација била је како да организују елементарни образовни процес, а васпитна функција нашла се у сасвим другом плану.

Због недовољних материјалних и кадровских капацитета Спомен-парка "Крагујевачки октобар" и градских комуналних предузећа, простор парка је делом запуштен, на појединим деловима зарастао у шибље и дивље дрвеће, а покушај ревитализације пошумљеног дела не успева у потпуности јер се саднице суше или их неодговорни појединци намерно оштећују. Зато је Клуб акцијаша и волонтера Крагујевца добровољне радне акције на уређењу Спомен-парка ставио у свој стални и приоритетни задатак и у претходних пет година реализовао 20 добровољних радних акција управо на том простору. Такође, простор око Средње стручне школе, посебно двориште бивше Друге техничке школе, зарастао је у коров и запуштен, па је 2022. године изведена заједничка радна акција припадника Клуба акцијаша и запослених у школи, у оквиру које је уређен део простора. Планирана акција у овој години била би наставак акција из 2021. и 2022. године.

Реализација локалних еколошких радних акција на уређењу објеката и простора од јавног значаја за Град Крагујевац, као и подизање степена свести код младих и грађана о сврсисходности добровољног рада и очувања животне околине, искуствено за протеклих пет година, довешће и до уштеде буџетских средстава у текућој и наредним годинама, која могу бити преусмерена на друге привредне и инфраструктурне активности предвиђене стратешким документима о развоју Града.

Користећи већ стечено искуство и резултате који су снажно афирмисали Клуб у граду и на територији целе Републике у претходном петогодишњем периоду, примениће се разноврсне мотивационе методе, пре свега: јавност рада, информисаност ширих популација, логистика, едукативност, транспарентност, промоција правих вредности и здравих стилова живота, здрав такмичарски дух, афирмација постигнутих резултата и јавно истицање заслужних учесника.

Постављени циљеви би се реализовали кроз организацију и реализацију едукативних радионица у школама и на факултетима са пројекцијом документарно-промотивног филма "Крагујевчани у акцији", предавања о облицима и значају добровољно организованог рада, а затим на реализацији практичне акције на чишћењу дворишта школе, озелењавању, поправци и фарбању заштитне ограде.
Клуб акцијаша, на основу већ до сада утврђене праксе, позивима и сарадњом са ученицима основних и средњих школа, студентима факултета Универзитета у Крагујевцу, члановима преко десет удружења, грађанима и запосленима у Спомен-парку, уз подршку града Крагујевца, локалног јавног комуналног предузећа и средстава информисања, реализовао би еколошку радну акцију, чиме би наставио ангажовање на уређењу Спомен-парка. Улога Спомен-парка била би да одреди подручје и врсту радова, стручна лица која би руководила извођењем радова, да ангажује део стручне радне снаге и обезбеди део радне опреме и заштитних средстава.

Родна равноправност учесника у потпуности је заступљена, имајући у виду да се радне акције реализују на добровољном принципу, а структура радова је таква да их могу реализовати припадници оба пола. Досадашња искуства и резултати реализованих радних еколошких радних акција су веома повољна код свих узраста грађана. Планирани садржај, обухват и интезитет пројектних активности потпуно је конзистентан са полном структуром, генерацијским узрастом и здравственим способностима акцијаша и др. волонтера.

У фази је припрема организовања и једне радне бригаде у Средњој стручној школи и формирање радних секција од грађана и ученика по општинама Шумадијског управног округа. Те волонтерске организације биле би активно и организовано укључене у реализацију планираних пројектних активности. Идеја ширења духа и вредности добровољно организованог рада веома позитивно је примљена од стране свих јединица локалне самоуправе на подручју Шумадијског управног округа.

РЕЗИМЕ ПРОЈЕКТА
КОНТАКТИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram