Препоручујемо

Екомар: Чувари вода

1. децембра 2023.

Грађани града Крагујевца водене екосистеме у граду доживљавају као неповратно уништене што су показала истраживања јавности које је удружење Екомар спроводило током претходних година. Ово се посебно односи на текуће воде, реку Лепеницу и реку Угљешницу. Ипак резултати истраживања ових вода показују да уколико би се смањио или идеално елиминисао негативни антропогени утицај на ове воде оне би у релативно кратком року могле да поврате бољи еколошки статус. Ово је посебно од значаја за језеро у Шумарицама које осим конкретног антропогеног утицаја (улив канализационих вода) нема друге факторе угрожавања. Како је процес ревитализације водених екосистема града Крагујевца дуг и веома финасисијски захтеван процес, сматрамо да је веома важно изградити одговоран однос млађих генерација према водама града Крагујевца у циљу постепеног и дугорочног побољшања односа грађана према водама, стицању одговорних навика и елиминисању штетних навика које утичу на загађење вода.

Званична настава у основним школама нажалост не посвећује довољно пажње практичном раду и едукацији ученика у области заштите животне средине, а и ваннаставне активности које се организују на територији града ретко фокус стављају на очување вода. Зато су програми који се односе конкретно на очување водених екосистема веома значајни за формирање одговорних генерација и унапређење стања вода у Крагујевцу.

Добре праксе из земља које су на знатно вишем нивоу очувања заштите животне средине показују да је најбољи начин за едукацију млађих генерација кроз интерактивну наставу, практично укључивање и подстицање стваралаштва. Из тих разлога овај пројекат претпоставља креирање интерактивних едукативних активности за ученике основних школа до четвртог разреда кроз подстицање креативног стваралаштва (ликовни и литерални конкурс), интерактивне радионице (школа "Еко шампиони") и промоцију резултата и активности кроз "Фестивал вода" - интерактивни едукативно забавни догађај који би промовисао очување вода, дечије креативно стваралаштво и међугенерацијску сарадњу.

РЕЗИМЕ ПРОЈЕКТА
КОНТАКТИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram