Препоручујемо

EИД Младен Караман: Екосистеми и станишта Спомен-парка "Крагујевачки октобар"

1. децембра 2023.

Спомен-парка "Крагујевачки октобар" (СПКО) који заузима простор од 352 хектара, поред великог историјског, националног и културног значаја поседује и изузетне природне вредности. На подручју меморилајног комплекса до сада није било присутно систематско истраживање екосистемског биодиверзитета, а сви покушаји били су рађени спорадично, обично у сврху добијања података за научне (дипломске, мастер, магистарске и докторске радове) и специфичне стручне радове. Из тог разлога би од посебног значаја били подаци који ће се добити након реализације овог пројекта, а који имају везе како са екосистемима и стаништима, тако и са квалитетом самог испитиваног подручја и начинима очувања и побољшања истог. На основу добијених резултата, а у сагласности са законима Републике Србије и међународним правним актима из области заштите природе, утврдиће се и предложити могуће мере заштит овог подручја.

Подаци о разноврсности испитиваних екосистема омогућили би граду и грађанима упознавање са основним типовима станишта и еколошким условима у овом делу града; могућност реализације излета у природи, радионице са еколошком тематиком на овом простору, могућност развоја туризма итд. Подаци о разноврсности испитиваних екосистема омогућили би реализацију квалитетне наставе у природи, радионице са еколошком тематиком на овом простору, теренску наставу студената итд. Добијени пдоаци ће се користити као полазна основа за предавање СПКО као прво заштићено подручје у граду Крагујевцу.

РЕЗИМЕ ПРОЈЕКТА
КОНТАКТИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram