Препоручујемо

Злогласни Монсантов (Бајеров) пестицид још годину дана у Европи

23. новембра 2022.

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ПРОДУЖИЛА ДОЗВОЛУ ЗЛОГЛАСНОМ МОНСАНТОВОМ (БАЈЕР) ПЕСТИЦИДУ: ГЛИФОСАТ ЈОШ ГОДИНУ ДАНА У ЕВРОПИ

Ова одлука Европске комисије враћа сећања на аферу из 2016. године када је у Француској откривено да је Монсанто имао тајне досијее о политичким личностима, научницима, активистима удружења потрошача, новинарима и другима који су били укључени у дебату о глифосату и генетској манипулацији.

Европска унија је за годину дана продужила дозволу за употребу глифосата – злогласне супстнаце коју садржи „раундап“, Монсантов (Бајеров) пестицид за уништавање корова. Одобрење је требало да истекне крајем 2022. године, али је Комисија одлучила да га продужи до 15. децембра 2023. упркос противљењу многих држава чланица.

Глифосат, који је критикован као канцероген производ и због штетног утицаја на здравље и животну средину, „може да се користи у Европској унији годину дана дуже него што се очекивало“, јавља немачки Шпигл. „Европска комисија одлучила је да продужи привремену дозволу за пестицид до 15. децембра 2023. године“, како би се наставила евалуација производа „са потпуном правном сигурношћу“, наводи немачки недељник - а преноси француски Kurie Enternasional у свом прегледу штампе.

Одлагање забране због "испитивања свих потребних информација"

Одлука ц́е бити званично објављена 15. децембра, „иако многе земље чланице нису одобриле ово продужење”. То би требало да омогући европским властима да "испитају све потребне информације" како би донеле "дугорочну одлуку" о употреби глифосата, најавио је портпарол Комисије.

Европска комисија донела је ову одлуку на основу мишљења панела стручњака. Бројне афере до сада су показале да је панел стручњака који ангажује Комисија, састављен углавном од стручњака који имају уговоре о сарадњи са индустријом, а деценијама су производи Монсанта добијали дозволе на основу експертизе самог Монсанта.

Производ америчке компаније за семе Монсанто из 1970-их година, глифосат је и даље „једно од најчешће коришћених средстава за уништавање корова“ на свету. Немачки хемијски гигант Бајер - купио је Монсанто је 2018. године - и даље „снажно пориче“ да његов производ има било какво „канцерогено дејство“.

Године 2017, подсећа немачки недељник, глифосату је продужена дозвола у ЕУ „за још пет година након вишемесечне контроверзе“. Ова одлука је „изазвала масовне протесте, посебно у Немачкој“.

Америчка група Монсанто је од јуна 2018. власништво немачке групе Бајер, једне од компанија ДАКС-а (тридесет компанија које се котирају на Франкфуртској берзи).

Медијски линч због указивања на отрован препарат

Када је француски професор Сералини 2018. године објавио резултате свог вишегодишњег експеримента са глифосатом и показао да је реч о канцерогеној супстанци, доживео је медијски линч. Извесна штампа је чак писала о његовом приватном животу. Ова афера само је потврдила открића о својеврсној обавештајној служби Монсанта.

У Француској је, наиме, 2016. године откривено да је Монсанто имао тајне досијее о политичким личностима, научницима, активистима удружења потрошача, новинарима и другима који су били укључени у дебату о глифосату и генетској манипулацији. За прикупљање ових података била је задужена агенција за односе с јавношћу FleishmanHillard са њеним партнерима.

Записивали су све што су нашли: име, радну адресу, али и личне податке попут бројева телефона и хобије заинтересованих… Дневник Монд и јавна телевизија Франс 2 објавили су информацију након што су добили документацију о томе. Имена су у досијеу била класификована према степену утицаја. Утицај, на пример, бивше социјалистичке министарке за животну средину Сеголен Ројал је оцењен као „нула“.

Монсантови руководиоци су сматрали да су ови подаци били потребни да би се развила и персонализовала стратегија за „праћење“ противника групе Монсанто.

Поткупљивање политичара, научника, новинара…

Најновије продужавање дозволе за глифосат подсећа на ову аферу и још једном доказују колико агресивно Монсанто ради на свом тржишту, како третира своје критичаре и како покушава да утиче на јавно мњење с циљем да повећа свој профит.

Ирска комуникацијска агенција Red flag покренула је кампању „Слобода фарми“. Између осталог, нуђено је пољопривредницима да рекламирају глифосат, под лажним идентитетом, на друштвеним мрежама, укључујући Твитер и Фејсбук. Бајер је обуставио ову рекламну кампању 2019. године.

Претпоставља се да Монсантови досијеи постоје за све земље ЕУ.

У Сједињеним Државама против глифосата је до 2019. године поднето 13.400 жалби. Монсанту је у САД 13. маја 2019. наложено да плати две милијарде долара (1,8 милијарди евра) брачном пару у седамдесетим годинама који болује од рака због изложености „раундапу“. Додатне тужбе су могуће због кршења прописа о заштити података, а казне би теоретски могле Бајер да коштају милионе, ако не и милијарде евра. Процеси би могли да трају годинама.

У новембру 2016. Међународни суд грађана, који има једино косултативну моћ да упозори јавно мнење, осудио је Монсанто због тровања, фалсификовања, обмана, ухођења итд. Потресне исповести изнело је 30 сведока из целог света о томе како фирма Монсанто с предумишљајем убија људе и природу и поткупљује државе инфилтрирајући се у институције и на универзитете (детаљније: Суђење Монсанту).

„Шта је још увек експлозивно у Монсантовим досијеима? Да ли је америчка група успела ту и тамо да поткупи политичке личности, научнике или новинаре новцем и интимним информацијама?“ питао је 2019. године немачки Зидојче цајтунг, извештавајући о скандалу прислушкивања. Да ли је најновија одлука Европске комисије да продужи дозволу за глифосат – одговор на ово питање?

Наташа Јокић
Фото: PAN Europe

Извор: Балкан магазин, 17. 11. 2022.

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram