Препоручујемо

Укида се гарантована цена великим произвођачима струје из ОИЕ у Републици Српској

6. августа 2022.

Влада Републике Српске донела је Решење о давању сагласности на Одлуку Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске (РЕРС) о висини гарантованих откупних цена и премија за електричну енергију произведену из обновљивих извора.

РЕРС је, у складу са новим Законом о обновљивим изворима енергије, усвојила Одлуку о висини гарантованих откупних цена и премија за струју из ОИЕ.

Нови Закон о обновљивим изворима енергије, који је ступио на снагу у марту 2022. године, увео је значајне измене у систему подстицања производње електричне енергије из обновљивих извора у односу на претходна законска решења која су била у примени од 2012. године и којим је било омогућено да гарантовану откупну цену или право на премију могу остварити постројења инсталисане снаге до 10 МW.

По новом законском решењу право на гарантовану откупну цену имају само мала постројења инсталисане снаге до 150 кW, те соларне електране на објектима и постројења на биомасу и биогас инсталисане снаге до 500 кW (док постројења веће инсталисане снаге морају електричну енергију продавати самостално на тржишту, уз могућност остваривања премије у случају када буду изабрани као најповољнији понуђачи у поступку аукције).

У складу са наведеним, у одлуци Регулаторне комисије утврђене су само цене за постројења која имају право на гарантовану откупну цену.

Гарантоване откупне цене утврђене новом одлуком су веће од цена које су биле утврђене тренутно важећом одлуком, али су и знатно ниже од тржишне референтне цене, што је резултат евидентних економских поремећаја због економске и енергетске кризе у свету.

Премија за електричну енергију утрошену за властите потребе и продату на тржишту је промењива и утврђује се као разлика између гарантоване откупне цене која је на снази у моменту закључења првог уговора о подстицању и референтне тржишне цене, при чему се премија исплаћује у случају када је разлика позитивна. (Висину референтне тржишне цене квартално утврђује Регулаторна комисија, посебном одлуком).

Наведена одлука почеће се примењивати од 1. јануара 2023. године, када престаје да важи тренутно важећа Одлука о висини гарантованих откупних цена и премија.

Фото: Shuttestock; извор: Екапија

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram