Препоручујемо

Суша открила бројна европска "закопана блага"

25. августа 2022.

Европом је недељама владала суша, уз јаке топлотне таласе који су за исход имали и смртне случајеве. Реке и језера су пресушили, што је изазвало велике проблеме за бродарство и транспорт. Веома ниски нивои воде такође су открили нека „закопана блага“.

Најзлокобније откриће вероватно је „камење глади”, које је и током претходних суша било упозорење будућим генерацијама да када је камење изнад воде, предстоје невоље.

Већина камења поново се појавила на обалама реке Лабе, која тече из Чешке кроз Немачку.

Један камен, исклесан још у 15. веку, изронио је и 1616. године, када су мештани у њега уписали речи „Ако ме видиш, плачи”.

Низак водостај у Дунаву у нашој земљи, открио је потопљене остатке бродова из Другог светског рата, који су натоварени експлозивом.

Бродови, пронађени у близини града Прахова, били су део нацистичке флоте потопљене 1944.

Неексплодирана убојна средства пронађена су и у реци По у Италији.

Око 3.000 људи евакуисано је у јулу из села у близини града Мантове, док су стручњаци уклонили претходно потопљену бомбу из Другог светског рата.

Баржа коју су користили Немци и која је потопљена 1943. године такође је изронила из реке По.

Низак ниво Тибра у Риму открио је рушевине древног моста који је вероватно саградио Нерон око 50. године нове ере.

Одувек је било могуће видети мали део рушевина при ниском водостају, али се сада види много више него обично.

У Шпанији се „шпански Стоунхенџ" појавио у резервоару Валдеканас у централној провинцији Касерес. Верује се да комплекс камења Долмен Гвадалперала, датира из 5000. године пре нове ере.

Открио их је археолог 1926. године, али је подручје поплављено у оквиру пројекта руралног развоја 1963. године. Од тада су били видљиви само четири пута.

У Галицији, на граници са Португалијом, „Село духова” појавило се раније током године, када је суша драматично испразнила једно вештачко језеро.

Акередо је потопљен 1992. године да би се направио пут за резервоар. Неки од његових бивших становника вратили су се да разгледају сада порушене зграде.

Изгубљена блага откривена су и у Великој Британији. Изложене су рушевине за које се сматра да припадају цркви у селу Дервент у Дербиширу. Село је поплављено четрдесетих година прошлог века да би се направило место за акумулацију Лејдибауер.

Остаци старог дрвећа откривени су у резервоару језера Колифорд у Корнволу, а трагови неких вртова из 17. века појавили су се у Лидијард парку у Свиндону, у југозападној Енглеској, након што је сушно време уништило траву и тако оголило изглед ранијих вртова.

Извор: РТС

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram