Препоручујемо

Растући трошкови енергије угрожавају будућност електричних аутомобила

12. септембра 2022.

Зашто електрични аутомобили више нису возила будућности

Будућност електричних аутомобила, од којих је аутомобилска индустрија имала велика очекивања, угрожена је због енергетске кризе и раста цене струје. На то упозоравају челници немачке ауто индустрије, који додају да производњу угрожава не само цена струје, него и поскупљење и несташица делова, као и пад расположивих примања. Ако се такав тренд настави, сматрају они, то ће утицати и на потенцијалне инвеститоре да одустану од улагања.

Кад је цена бензина почела да расте, електрични аутомобили су постали још привлачнији, али са растом цена струје, која је у Немачкој за годину дана порасла за трећину, та предност се истопила. Трошкови пуњења електричних аутомобила порасли су најмање за 10 одсто, а очекује се да ће и даље да расту, преноси Гардијан.

Један од највећих немачких оператера за пуњење електричних возила подигао је почетком овог месеца цену киловат-сата са 43 евро центи на 47 евро центи. Цена супер брзог пуњења такође је порасла са 68 евроценти за киловат, на 75. Чак су и поједини ланци супермаркета, који су до сада нудили бесплатно пуњење, сада увели плаћање за ову услугу.

Све мањој атрактивности овог типа возила у Немачкој допринело је и смањење државних субвенција за њихову куповину, које би од следеће године требало да се преполове на 4.500 евра, док се укида садашња помоћ од 6.750 евра за хибридна возила.

Један од предлога који би подстакао куповину електричних аутомобила јесте повећање пореза за возила на бензин, али и се електричним дозволи да у саобраћају користе траку за аутобусе, као и да могу да паркирају на одређеним паркинг местима на којима остали аутомобили не могу.

У Норвешкој, која је међу првима увела субвенције за електрична возила и широку мрежу места за пуњење, две трећине свих нових аутомобила током прошле године били су на струју. То је ову земљу поставило на прво место по броју нових електричних возила, док је Немачка на шестом месту, са 13,6 одсто.

А. М.
Фото: Pixabay
Извор: Политика, 12. 9. 2022.

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram