Препоручујемо

Планета се суочава са троструком кризом

30. јуна 2022.

Планета се тренутно суочава са три главна еколошка проблема, који су међусобно повезани, а које чине климатске промене, губитак биодиверзитета и загађење.

Климатске промене представљају најхитнији проблем за чије је решавање неопходна међународна сарадња. Према извештају Међувладиног панела за климатске промене (ИПЦЦ), климатска криза је углавном настала као последица људског деловања.

Човек својим активностима свакодневно испушта емисије са ефектом стаклене баште, међу којима је најутицајнији угљен-диоксид. Заједно са другим гасовима, угљен-диоксид ствара слој око површине Земље, услед чега сунчеви зраци не могу у потпуности да се рефлектују назад у свемир, већ се задржавају у оквиру Земљине атмосфере и загревају је.

Једна од промена на планети која указује на глобално загревање јесте топљење ледених плоча на Антарктику и Арктику. Међутим, на овим деловима планете, загревање је скоро двоструко веће у односу на просечно глобално загревање. Процењује се да ће услед пораста температуре за око 2 до 3оЦ, ледени покривач Антарктика бити у потпуности разорен.

Такође, у извештају ИПЦЦ-а стоји да, уколико се емисије са ефектом стаклене баште не буду значајно смањиле, ниво мора ће у просеку порасти за 0,3 до 0,6 метара до 2100. године.

Поред наведеног, климатске промене узрокују и промену у количини падавина, где са једне стране долази до обимних падавина које даље узрокују поплаве, док са друге стране долази до сушних периода који, услед високих температура, све чешће проузрокују пожаре.

Foto: Pexels/Pixabay

Извор: Енергетски портал

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram