Препоручујемо

Глобални сведок: За 10 година убијено више од 1.700 еколошких активиста

30. септембра 2022.

Више од 1.700 еколошких активиста убијено је током последње деценије, што значи да је у просеку сваки други дан страдала једна особа због борбе за очување природе, саопштила је невладина организација Глобални сведок.

У извештају "Деценија пркоса" објављеном 29. септембра наводи се да су од 2012. до 2021. убијена најмање 1.733 борца за очување земље и животне средине.

За убиства су одговорне плаћене убице, организоване криминалне групе и њихове владе, а највише активиста је убијено у Бразилу, Колумбији, Филипинима и Мексику.

Само 2021. забележено је 200 убистава, од чега је више од три четвртине почињено у Латинској Америци.

Од европских земаља, по једно убиство је забележено у Француској и Ирској, по два у Румунији и Шпанији, по четири у Украјини и Русији.

Европска унија, наводи се у извештају, као велики трговински блок са глобалним утицајем има одговорност и прилику да предводи пут ка већој корпоративној одговорности.

"ЕУ је дужна да допринесе заштити људских права и животне средине, посебно тамо где њено деловање има међународни утицај", наводе аутори.

У извештају се указује да је хитно потребно заштитити оне који бране земљу и животну средину у време погоршања климатске кризе и угроженог биодиверзитета.

Велики број убистава, насиља и репресије повезано је са територијалним сукобима и тежњом за економским растом који је заснован на екстракцији природних ресурса.

Аутори извештаја напомињу да подаци о убиствима не показују праве размере проблема јер је у неким земљама тешко проценити ситуацију у којој се налазе активисти због ограничене слободе медија и непостојања независног мониторина. Такође, тешко је пратити спорове око земљишта и еколошке проблеме у земљама у којима се воде сукоби.

Истраживање је показало и да се мали број починилаца икада приведе правди због пропуста власти да правилно истражи те злочине.

Многе власти игноришу или активно ометају истраге тих убистава често због наводнг дослуха корпоративних и државних интереса", саопштио је Глобални сведок.

Портпарол организације је рекао да староседеоци, еколошки активисти и други браниоци земље и животне средине имају кључну улогу као "прва линија одбране од еколошког колапса" и да ризикују своје животе борећи се против климатских промена и губитка биодиверзитета.

"Они су суочени с насиљем, криминализацијом и узнемиравањем које одржавају репресивне владе и компаније које приоритет дају профиту над штетом која се наноси људима и животној средини", рекао је портпарол.

У истраживању се истиче и да се аутохтоне заједнице суочавају с несразмерним бројем напада. Припадници тих заједница су били жртва у готово 40% случајева, иако чине само 5% светске популације.

Глобални сведок је позвао на одговорност компаније и владе за насиље над браниоцима земље и животне средине, "људе који су на првој линији фронта" у борби против климатске кризе.

"Хитна акција је потребна на регионалном, националном и међународном нивоу да би се окончало насиље и неправда с којим се суочавају", наводи се у саопштењу.

ПРИЛОГ (48 СТРАНА): DECADE OF DEFIANCE - TEN YEARS OF REPORTING LAND AND ENVIRONMENTAL ACTIVISM WORLDWIDE (SEPTEMBER 29, 2022)

Извор: Бета

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram