Препоручујемо

Козе и овце чувају Барселону од пожара

18. августа 2022.

Док се власти широм Европе боре против екстремних суша и пожара, Барселона је почела да примењује вековну стратегију – извођење коза и оваца на испашу.

Стадо од 290 коза и оваца у највећем градском јавном парку каталонске престонице има само један задатак: да поједе што више растиња.

Газећи по сувој вегетацији која би иначе могла лако да се запали и брзо прошири пожар, животиње за собом остављају предео ишаран рашчишћеним просторима који служе као одбрана од пожара.

Гиљем Каналета из непрофитне Фондације Пау Коста, која ту стратегију примењује у покрајини Ђирона још од 2016, истиче да то није ништа ново нити нешто што су они измислили.

"Ми обнављамо нешто што је већ постојало и што је почело да нестаје", рекао је Каналета.

Барселона је у априлу покренула пилот пројекат у парку Кољсерола, који се простире на 8.000 хектара изнад града и у којем годишње у просеку избије 50 пожара.

Градски саветник за климатске ванредне ситуације Елои Бадиа каже да када би избио велики пожар последице би би биле огромне, с обзиром да је парк окружен густо насељеним општинама.

Слична метода у борби против пожара примењивана је и другим земљама.

У суседном Португалу угрожена врста коња Гарано помогла је да се природни резерват Фаиа Брава на северу земље сачува од пожара 2017. године.

У Калифорнији, где је прошле године у пожару изгорело 850.000 хектара, десетак компанија је купило козе за циљану испашу.

У канадској провинцији Британска Колумбија коришћене су краве за рашчишћавање подручја подложних пожарима.

У неким деловима Шпаније стратегија је усвојена пре две деценије, када су у јужном региону Андалузији почели да плаћају пастирима да са својим животињама прелазе преко обраслих равница. Регионални пројекат сада укључује више од 100.000 животиња, а процењује се да власти тиме уштеде 75% новца који би потрошили на механичко уништавање вегетације.

Испаша доноси и друге користи, од преноса семена и ђубрења, до очувања биодиверзитета, пошто животиње једу готово све врсте биљака.

Заједно са другим методама као што су механичко чишћење и контролисани пожари, циљана испаша може бити ефикасна у спречавању пожара.

Посебно успешна може бити у условима суша изазваних климатским променама и вишедеценијског напуштања сеоских подручја.

"Има много жбунасте, дрвенасте вегетације која расте на бившим пашњацима или пољопривредном земљишту и која ствара много горива за пожаре", изјавила је Џулија Рует-Ледук из центра за истраживање биодиверзитета на Универзитету Лајпциг. А када пожар избије у таквим пределима већи је и теже га је контролисати.

Фото: Ajuntament de Barcelona
Извор: Гардијан

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram