Препоручујемо

ЕК због суша саветује коришћење третираних отпадних вода у пољопривреди

4. августа 2022.

Европска комисија објавила је смернице за безбедно коришћење третираних градских отпадних вода за наводњавање пољопривредног земљишта, услед екстремних суша с којима се овог лета суочава велики део Европе.

"С обзиром да је неколико чланица све више погођено сушама, поновна употреба воде из потројења за пречишћавање градских отпадних вода може постати кључно средство да се обезбеди додатан сигуран и предвидив извор воде, истовремено повећавајући способност ЕУ да се прилагоди климатским променама", саопштила је Европска комисија 3. августа.

Европски комесар за животну средину, океане и рибарство Виргинијус Синкевичиус изјавио је да су ресурси слатке воде оскудни и све више угрожени и да смернице Комисије могу да допринесу сигурном промету прехрамбених производа узгајаних помоћу коришћене воде широм ЕУ.

"У време незапамћено високих температура, морамо да престанемо да трошимо воду и да ефикасније користимо тај ресурс како би се прилагодили климатским променама и обезбедили сигурност и одрживост нашег пољопривредног снабдевања", рекао је Синкевичиус.

Екстремне суше узроковане климатским променама изазивају све већи страх да ће угрозити приносе усева, отежати услове за производњу и повећати цене хране.

У Француској и деловима Енглеске у јулу су забележене рекордне суше.

У Француској, која је због великих суша увела ограничења употребе слатке воде, у јулу је пало само 9,7 милиметара кише, према подацима националне метеоролошке службе.

То је за 84% мање од просечних нивоа за тај месец у периоду од 1991. до 2022, па је овај јул био најсушнији месец од марта 1961. године. Министар за животну средину Кристоф Бешу изјавио је да је у јулу било само 12% потребних падавина.

Фармери имају потешкоће да нахране стоку због исушених травњака, а наводњавање је забрањено у великим областима на северозападу и југоистоку због несташица слатке воде.

Француска је четврти извозник пшенице и у првих пет извозника кукуруза у свету, а слаба жетва због суша може додатно оптеретити снабдевање житом које је тешко погођено после руског напада на Украјину.

У јужним и источним деловима Енглеске прошли месец је такође био најсушнији јул до сада забележен.

Неки снабдевачи водом су већ најавили рестрикције које погађају милионе људи, а произвођачи воћа и поврћа су упозорили да ће имати мању количину неких производа, на пример пасуља и бобичастог воћа.

Због поскупљења горива и хране инфлација у јуну у Великој Британији је достигла 40-годишњи максимум.

За неколико подручја Шпаније се за ову седмицу најављују температуре до 40 степени. Дуготрајне врућине погоршавају проблем несташице воде у пољопривреди, који траје још од прошле зиме, па су уведена ограничења коришћења воде у најпогођенијим областима.

Влада је саопштила ове седмице да је попуњено само 40% капацитета резервоара воде.

Берба маслина са ненаводњаване земље ће износити мање од 20% просека током протеклих пет година. Шпанија испоручује готово половину светског маслиновог уља.

И Португал се суочава с "највећом сушом овог века", упозорио је министар за животну средину Хосе Дуарте Кордеиро.

Португал је, као и Пољска, апеловала на грађане да штеде воду.

Европска комисија је у процени ажурираној прошлог месеца навела да се 44% ЕУ и Велике Британије тренутно суочава са "упозоравајућим" нивоом суше.

Комисија је упозорила да ће због ниске влажности земљишта неколико земаља, укључујући Француску, Румунију, Шпанију, Португал и Италију, имати смањене приносе усева ове године.

Фото: Pixabay
Извор: Еуроактив, 4. август 2022.

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram