Препоручујемо

Кишница више нигде није безбедна за пиће - закључак студије научника

7. септембра 2022.

ПЛАСТИЧНЕ ЧЕСТИЦЕ „ОКУПИРАЛЕ” ПЛАНЕТУ

"Вечне хемикалије" налазе се у тлу, у ваздуху, подземним и надземним водама, а у капима кише има их далеко изнад од дозвољених граница

Можда памтите да сте се у детињству играли на киши и отварали уста нагнуте главе како бисте осетили свежину кишних капи. То више никако не бисте смели да радите. Наиме, кишница која се сакупља током падавина и касније користи као вода за пиће више није безбедна нигде на планети. Ово је закључак студије научника, објављене недавно у часопису Environmental Science and Technology.

АРХИВА ППНС ПЛАСТИКА У АЛАРМАНТНИМ БРОЈКАМА

Кишница, вековима употребљавана у периодима суше као вода за пиће, данас садржи перфлуоралкилне и полифлуороалкилне супстанце (ПФАС), пластичне честице које се, с обзиром на деценијску употребу пластике широм Земље, сада налазе свуда око нас. Хемикалије из поменутих супстанци омогућавају пластици да буде отпорна на разградњу при употреби али и после одлагања на отпадима. Већина хемикалија из групе ПФАС лако се преноси и прелази велике удаљености у односу на извор испуштања, а због чињенице да се не разграђују прозване су и „вечним хемикалијама”, преносе светски медији. Настају искључиво у процесима које спроводе људи, а најчешће се могу наћи у разним бојама, премазима, производима за заштиту површина од прљавштине као и средствима за полирање.

Ове неуништиве пластичне честице проналазе се у подземним и површинским водама, на тлу и у ваздуху, а најновије истраживање научника са универзитета у Стокхолму показало је да се опасне хемикалије могу пронаћи у кишници и снегу свуда у свету. Откривене су чак и у пределима који су сматрани незагађеним, попут планинских врхова у Тибету и на залеђеним пространствима Антарктика.

Поменуте хемикалије могу бити узрочници многих тешких обољења, а у недавно објављеној студији изнети су подаци да се све више налазе у водама и тлу широм планете. Због тога је закључено да кишница више нигде у свету није безбедна за пиће, односно да њено узимање као воде за пиће може озбиљно да угрози здравље.

АРХИВА ППНС ЗАГАЂЕЊЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ПЛАСТИКОМ НЕГАТИВНО УТИЧЕ НА ЗДРАВЉЕ ЉУДИ УНОШЕЊЕМ ПУТЕМ ВАЗДУХА, ХРАНЕ И ВОДЕ

„Иако се у индустријски развијеним земљама кишница не пије често, многи људи широм света очекују да она буде сигурна за пиће и да осигурава извор питке воде”, каже вођа истраживања Ијан Кузинс.

Студија је показала и да се ниво штетних ПФАС група у атмосфери не смањује. Оне тамо остају и круже природом, из атмосфере долазе у воду и океане, потом се преко аеросола враћају у атмосферу. Уклањање ових једињења из природног окружења врло је скупо, а научници поручују да би тај трошак требало да сносе они који су генерисањем тих хемикалија профитирали: тачније произвођачи који су их и „пустили” у природу.

ПРИЛОГ OUTSIDE THE SAFE OPERATING SPACE OF A NEW PLANETARY BOUNDARY FOR PER AND POLYFLUOROALKYL SUBSTANCES (PFAS)

Д. И.
Извор: Политика

Обрада: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram