Препоручујемо

Град Крагујевац: Организовано сакупљање опасног отпада

10. августа 2022.

На платоу испред зграде Градске управе одржана је пилот акција прикупљања и рециклаже батерија и сијалица коју у оквиру пројекта "Повећање стопе рециклаже за батерије и сијалице" у Крагујевцу спроводе Налед и ГИЗ са приватним партнерима. Уз симболичне награде, грађани су могли да предају истрошене батерије и сијалице и на тај начин безбедно уклоне опасан отпад из својих домаћинстава.

- Циљ акције је да подигнемо свест наших грађана, али и млађим генерацијама колико је важно безбедно и на правилан начин одлагање истрошених батерија и сијалица из наших домаћинстава. Батерије спадају у опасан отпад и зато није добро бацати их са комуналним отпадом у обичне контејнере, казао је Стефан Никезић, члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине. Ово је и начин да водимо рачуна и стварамо здравију животну средину. Правилно одлагање токсичног отпада је један у низу поступака. У оквиру овог пројекта, крајем прошле године у Крагујевцу су на седам локација постављене посуде за безбедно одлагање ове врсте отпада. Локације су: зграда Градске управе, зграда Градске пореске управе, Јавно стамбено предузеће, наплатна места у Дому самоуправљача, на Аеродрому, Пивари, Станову и у згради ЈКП "Водовод и канализација", подсетио је Никезић. Он је позвао све суграђана да приликом месечних плаћања рачуна и комуналија понесу овај отпад и одложе их у предвиђене канте.

За грађане је на промотивном штанду било мноштво промотивног и креативног садржаја. Циљ је ширења свести о значају рециклаже батерија и сијалица и њиховог негативног дејства, уколико се одлажу заједно са комуналним отпадом и заврше на депонијама. Циљ је и да се прикаже како би модел одрживог сакупљања могао да функционише у пракси, као и да се повећа стопа рециклаже батерија и сијалица за 20% у граду.

Веома је важно да се одвојено од комуналног отпада одлажу батерије и сијалице јер спадају у опасан отпад.

- Уколико се такав отпад нађе у природи или депонији ослобађа олово, кадмијум и живу који одлазе у земљу и воду, а тако и у наш ланац исхране. Уколико се на депонијама запале те опасне материје, одлазе у ваздух и ми их удишемо, каже Сања Кнежевић Митровић, менаџер за регулаторну реформу у Наледу. Зарад очувања и животне средине и нашег здравља важно је одлагати их правилно. То можемо да постигнемо уколико обезбедимо инфраструктуру за њихово одлагање. Овим пројектом и акцијом које заједнички Налед и ГИЗ спроводе са приватним партнерима, то и спроводимо.

У нашој земљи постоје капацитети и постројења за третман искоришћених сијалица. Међутим, за правилно збрињавање килограма истрошених батерија потребно издвојити нешто преко 400 динара јер у нашој земљи не постоји рециклажни центар и тај отпад се извози, објаснила је менаџер Наледа.

Она је подсетила да се са градом Крагујевцем реализује и пројекат рециклаже стаклене амбалаже. Закључила је да за грађане, осим подизања свести, важно и обезбеђивање услова за правилно одлагање, као и раздвајање, а тек онда информисање зашто је то важно. Једно без другог не даје пун ефекат.

Извор: Град Крагујевацобрада: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram