Препоручујемо

Град Крагујевац: Јавна расправа о Нацрту одлуке о буџету за 2024. годину од 4. до 11. марта

6. марта 2024.

Град Крагујевац објавио је на званичном сајту 6. марта да је на основу закључка Привременог органа града Крагујевца Јавна расправа о Нацрту одлуке о буџету за 2024. годину започета два дана раније - 4. марта, а да траје практично свега пет радних дана - до 11. марта у 9 часова. С обзиром да су три радна дана већ протекла, заинтересована јавност има још само два радна дана да одреагује.

Наведено дје а је овај нацрт истакнут на званичном сајту града Крагујевца - постављена је адреса www.крагујевац.лс.гов.рс, као и на огласној табли Градске управе града Крагујевца. Међутим, до документа од 43 стране могуће је доћи тек дубљом претрагом градског сајта, налази се у одељку Документи - Буџет и завршни рачун - Јавна расправа о будежту - 2024. година, где се налази "НАЦРТ ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ ГРАДА КРАГУЈЕВЦА ЗА 2024. ГОДИНУ" - линк.

Град позива заинтересоване институције, организације и појединци да узму учешће у јавној расправи о Нацрту, као и да своје примедбе и предлоге доставе на један од следећих начина:

  • на е-маил javnaraspravabudzet@kg.org.rs,
  • убацивањем у кутију за предлоге која се налази у холу приземља Градске управе града Крагујевца, Трг слободе број 3, 34000 Крагујевац,
  • у писаној форми упућивањем на адресу Градске управе за финансије и јавне набавке, Трг слободе број 3, 34000 Крагујевац.

Напоменуто је да ће се сматрати благовременим сви предлози и сугестије које стигну до 11. марта (до 9 часова).

Извештај о спроведеној јавној расправи биће објављен на веб презентацији Града, пре подношења Предлога одлуке о буџету града Крагујевца за 2024. годину, Скупштини града на разматрање и усвајање, написано је на крају овог обавештења.

Заштита животне средине и Нацрт

Заштита животне средине налази се у неколико тачака Нацрта, а један је Програм 6 "дотација невладиним организацијама" којим се предвиђа издвајање 3.000.000 динара, колико је било одређено и прошле године.

Удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ доставиће предлог за увећање тих средстава, као и прошле године када је предлог прихваћен, па је уместо 2.500.000 у Нацрту, из усвојеног буџета издвојено тих 3.000.000 динара.

Тим усвајањем, у Годишњим плановима јавних конкурса града Крагујевца за 2020, 2021, 2022. и 2023. годину увећавана су средства за по 500.000 динара: са 1.500.000 на 2.000.000, затим 2.500.000 и прошле године 3.000.000 динара. Сматрали смо да би увећањем средстава већи број удружења био мотивисан да конкурише, а такође би комисија могла да увећа предложена средства за пројекте и програме који испуњавају критеријуме конкурса.

Ово прво се и догодило. Прошле године је 3.000.000 динара прерасподељено је на 23 пројекта, спрам 2.500.000 динара 2022. године на 15 пројеката.

Тада смо истакли да је Планом развоја Града Крагујевца за период 2021-2031 заштита животне средине један од приоритета (ИВ), да је у СWОТ анализи као снага наведен ојачан невладин сектор у области ЗЖС, а као једна од слабости недостатак финансијских средстава за реализацију пројеката. У том стратешком документу пише да "становништву није довољно развијена свест о јавном здрављу и ЗЖС, тј. о последицама по здравље појединца и јавно здравље услед неадекватног понашања према животној средини и радној околини".

Били су то додатни мотиви да упутимо предлог.

Околности се нису промениле, па ћемо и ове године предложити увећање суфинансирања удружења грађана, како их закон препознаје, у области ЗЖС.

Без обзира што је рок прекратак за подробнију анализу нацрта, позивамо и остале колеге из овог делокруга да доставе своје предлоге, као и све заинтересоване суграђане за ову област или друге сегменте буџета за 2024. годину.

Подсећамо, Град још није објавио Годишњи план јавних конкурса (један од осам односи се за ЗЖС), то ће се дoгодити након усвајања буџета за текућу годину.

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram