Препоручујемо

Град Крагујевац: Акција прикупљања и рециклаже батерије и сијалица 10. августа

9. августа 2022.

У оквиру пројекта "Повећање стопе рециклаже за батерије и сијалице", грађани Крагујевца моћи ће безбедно да уклоне из свог домаћинства искоришћене батерије и сијалице, у акцији која се организује на платоу испред зграде Градске управе у среду 10. августа од 11 до 13 часова.

Предајом тог опасног отпада на промотивном штанду испред Градске управе Крагујевчани ће добити симболичне награде уз креативне и едукативне садржаје. Циљ акције је ширење свести о значају рециклаже батерија и сијалица и њиховог негативног дејства, уколико се одлажу заједно са комуналним отпадом и заврше на депонијама, истиче град у саопштењу.

У оквиру прошлогодишњег пројекта у Крагујевцу су постављене посуде за безбедно одлагање ове врсте отпада на седам локација: у згради Градске управе, згради Градске пореске управе, у Јавно стамбеном предузећу Крагујевац на наплатним местима у Дому самоуправљача, на Аеродрому, у улици Лјубише Богдановића, ул. Стојана Протића и у згради ЈКП "Водовод и канализација" Крагујевац.

Крагујевац је прва пилот локална самоуправа која се прикључила пројекту.

Пројекат спроводи Налед од фебруара 2020. до фебруара 2023. године, у оквиру програма "ДевелоППП" који финансира Немачко савезно министарство за економску сарадњу и развој преко развојне агенције (ГИЗ), са циљем да се унапреди стопа сакупљања и рециклаже конкретних посебних токова отпада – батерија и сијалица, да се креирају регулаторна решења и уведу подстицаји за сакупљање батерија.

Батерије представљају опасан отпад по животну средину због олова, кадмијума и осталих токсичних материја које неправилним одлагањем доспевају у земљиште, а испарења у ваздух. Подаци Агенције за заштиту животне средине говоре да се отприлике 100 тона сијалица годишње рециклира у Србији, што је 10% од укупне количине увезених сијалица. Сијалице се обично одлажу са осталим комуналним отпадом, што доводи до тога да токсичне материје доспевају у земљисте и воду, а затим у ланац исхране.

ПРИЛОЗИ

АНАЛИЗА САКУПЉАЊА И УПРАВЉАЊА БАТЕРИЈАМА И СИЈАЛИЦАМА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

ПОВЕЋАЊЕ СТОПЕ РЕЦИКЛАЖЕ ЗА БАТЕРИЈЕ И СИЈАЛИЦЕ - ТРЕНУТНО СТАЊЕ И ПРЕДЛОЗИ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ

Извори: Град Крагујевац; Налед
Обрада: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram