Препоручујемо

Европске владе, корпорације и инвеститори затварају очи пред ризицима од несташице воде

27. августа 2022.

Нова анализа Светске организације за заштиту природе (WWF) даје јасну слику подручја која су у највећем ризику од несташице воде. Иако земље у нашем региону спадају у категорију ниског ризика, свака драстична промена на континенту, на крају крајева, може утицати на економију и владе у свим земљама.

Док се Европа мучи с историјски рекордним топлотним таласима, сушама и рекордно ниским водостајима река, нова анализа WWF процењује да би 17% становништва континента и 13% његовог БДП-а могло да се суочи са високим до екстремним ризицима несташице воде до 2050. године - осим ако владе и организације за јачање отпорности друштава и влада не предузму хитне мере, нарочито користећи се решењима заснованим на природи.

Европске реке тренутно осећају врућину, а четири најважније реке на континенту - Дунав, По, Рајна и Висла - суочавају се са рекордно ниским водостајем, те тиме прете пословању, индустрији, пољопривреди, па чак и обезбеђивању заједница пијаћом водом.

Користећи се климатским и социо-економским сценаријима у WWF Water Risk филтер алату, нова анализа показује да ће Европа бити још склонија сушама и недостатку воде и тако даје јасну слику региона у највећем ризику.

- Суше у Европи не би требале никога да шокирају: мапе ризика за воду већ дуго указују на погоршање несташице воде широм континента. Оно што би све требало да шокира јесте да европске владе, корпорације и инвеститори и даље затварају очи пред ризицима везаним уз воду као да ће се сами решити, а неће, истиче извршна директорка WWF Адриа Наташа Калауз.

"Потребне су нам хитне мере за ублажавање ових ризика за воду, посебно улагањем у решења заснована на природи за побољшање здравља европских река, језера и мочвара".

Анализа WWF Water Risk филтера покрива цео континент, али истиче земље које ће се вероватно суочити с највећим ризицима до 2050., попут Грчке (у којој би 82% становништва и БДП-а могло доћи из подручја високог или екстремног ризика). У међувремену, три четвртине становништва Шпаније и БДП-а могло би се суочити са високим ризиком, док се очекује да ће градови у оквиру слива реке Гвадалкивир (нпр. Севиља, Мурсија, Гранада и Кордоба) претрпети највећи ризик од несташице до 2050. године. Земље у нашем региону у категорији су врло ниског или ниског ризика.

Ипак, свака драстична промена на континенту на крају крајева може утицати на економије и владе у свим земљама.

Здраве реке биће кључне за изградњу отпорности и прилагођавање утицајима климатских промена. Али, 60% европских река тренутно је нездраво, упркос законској обавези Оквирне директиве о водама ЕУ да заштити и обнови европске слатке воде и осигура да све постигну добар статус до 2027. године.

ПРИЛОГ: ОКВИРНА ДИРЕКТИВА О ВОДАМА ЕУ

Ризици везани уз воду већ се дуго сматрају једним од највећих ризика са којима се суочавају предузећа, сврставајући се међу пет највећих глобалних ризика већ десетинама векова. Ова анализа показује како би ризици од несташице воде могли бити повећани, претећи још већим губицима за фабрике и инвеститоре, али и заједнице.

Локалне власти за воду у Немачкој известиле су да ће Теслина фабрика изван Берлина исцрпити залихе воде у том подручју, спречавајући даљи развој у том подручју. Региони северне Италије ризикују губитак и до половине своје пољопривредне производње због суше која је у току, а штета би већ премашила милијарду евра.

"Овогодишње суше и ове алармантне прогнозе повећаног ризика од несташице воде још су један позив на буђење - још једно хитно упозорење о потреби деловања у вези с водом", истиче Калауз. "Све фабрике и инвеститори морају проценити своје тренутне и будуће ризике везане уз воду и заједнички реаговати како би изградили отпорнија предузећа – смањујући ризике за свој рад и имовину, као и за заједнице широм континента."

Најбоље место за фабрике и инвеститоре да почну да процењују своје ризике везане за воду је WWF Water Risk филтер - бесплатан, онлајн алат за процену ризика за воде, коме верује на хиљаде актера из приватног сектора широм света, укључујући Х&М групу, трговачке ланце Едека и Мигрос фабрику за производњу хране и пића Алпро и Карлсберг, фармацеутску компанију АстраЗенеца, биотехнолошку компанију Новозyмес и многе друге, као и Немачку развојну банку ДЕГ КфW и Британску развојну банку БИИ.

Филтер ризика за воде омогућава компанијама и инвеститорима да приоритетно делују у сегментима најважнијим за решавање ризика од воде и изградњу отпорности.

Извор: WWF, 24. 8. 2022.

Обрада: Екологија Крагујевац

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram