Препоручујемо

Док свету прети глад и цене лудују, највећи трговци житарицама имају рекордну добит

31. августа 2022.

Светски трговци житарицама уживају рекордан профит усред глобалног скока цена хране, што подстиче страх од шпекулација које би могле да изазову то да храна постане недоступна најсиромашнијима. Због тога јачају позиви да се натерају да плате порез на екстра добит, пише британски Гардијан.

Четири највећа светска трговца житарицама, који су деценијама доминирали глобалним тржиштем, бележе рекордну добит. Четири компаније - АДМ (Archer-Daniels-Midland Company), Банџ (Bunge), Каргил (Cargill) и ЛД (Louis Dreyfus), познати под заједничким именом АБЦД - контролишу процењених 70-90 одсто светске трговине житарицама. Предвиђају да ће потражња да премаши понуду барем до 2024. године, што ће вероватно да доведе до још веће продаје и добити у следеће две године.

Према подацима Уједињених нација (УН), цене хране ове године су порасле више од 20 одсто. Према Светском програму за храну (ФАО), око 345 милиона људи суочава се с акутним недостатком хране, док их је пре пандемије било 135 милиона.

Очита неправда

- Чињеница да глобални дивови остварују рекордне профите у исто време када глад расте очито је неправедна, то је ужасна оптужба против наших система. Што је још горе, те су корпорације могле да учине више да спрече кризу глади, упозорио је Оливије де Шутер, специјални известилац УН за за екстремно сиромаштво и људска права.

Са храном се догађа исто што и с енергијом, цене расту захваљујући монополима, а не зато што је енергија недоступна.

- Светско тржиште житарица још је више концентрисано од енергетског и још мање транспарентно, па је велики ризик од нелегалног профитерства, истиче де Шутер. Рекао је да је дошло до великог пораста цена хране, упркос постојању великих светских залиха житарица.

Од великих трговаца храном, Каргил је известио о повећању прихода од 23 посто, на рекордних 165 милијарди долара, док је АДМ у другом кварталу остварио највећу добит у историји. Продаја компаније Банџ порасла је 17 одсто на годишњем нивоу у другом тромесечју, ЛД је известио да је добит за 2021. порасла више од 80 одсто, а приходи су им порасли готово за четвртину, на 1,62 милијарде долара.

Де Шутер истиче да је нужна промена глобалног тржишта хране.

- Коначно, морамо да разбијемо монополе који држе ланац исхране. Шачица компанија контролише глобална тржишта семена и ђубрива, генетику животиња, глобалну трговину житарицама и малопродају хране. Они остварују огромне профите на штету пољопривредника, потрошача и животне средине, упозорио је известилац УН.

О корпорацијама "АБЦД"

АДМ корпорација је основана у америчкој пореској оази Делаверу са седиштем у Илиноису, а седиште му је у Чикагу. Прошле године компанија је приходовала 85 милијарди долара, а запошљава више од 38.000 људи. Порекло АДМ-а сеже у време дробљења семена 1902. године. Управља са више од 270 култура и 420 објеката за набаву усева широм света. Житарице и семе уљарица прерађују се у производе који се користе на тржиштима хране, пића, нутријената, индустрије и хране за животиње широм света.

Банџ корпорација је започела са радом крајем 19. века као трговац житом у Јужној Америци. Данас је водећи светски произвођач уљарица и кључни играч на глобалном тржишту ђубрива, као и највећи продавач (флашираног) биљног уља. Приходи компаније процењују се на више од 45 милијарди долара годишње. Према подацима из 2017. године, имали су више од 32.000 запослених у 40 земаља. Седиште је у Сент Луису у Мисурију.

Каргил је највећа америчка приватна компанија чије је седиште у Вејзати, граду у Минесоти у САД. Основана је 1865. у псеудобарокном дворцу на Средњем западу САД, у Минетонки. Основали су је трговци житом чији потомци и даље држе већинско власништво. Већину пословних операција обављају у Швајцарској, а лидер су у трговини, преради и транспорту најважнијих пољопривредних производа, ђубрива и меса. Уз то, функционишу као један од највећих светских инвестицијских фондова, а годишњи приходи износе око 114 милијарди долара. Запошљавају више од 166.000 људи у више од 66 држава и чине 25 одсто америчког извоза жита.

Компанија производи око половине свих Мекдоналдсових пилећих производа широм Европе и највећи је снабдевач глобалних прехрамбених лидера, као што су Нестле и Унилевер. У Кини су пре 20 година с америчком хемијском компанијом Монсанто едуковали више од два милиона локалних фармера.

Луис Дрејфус је приватна породична компанија са седиштем у Ротердаму основана је 1851. године. Од почетка су фокусирани на трговину житом, шећером и енергентима широм света. Имају подружнице у више од 100 земаља, са 72 канцеларија.

Запошљавају више од 22.000 људи широм света, приходи им се процењују на 120 милијарди америчких долара. Компанија чини око десет одсто светских трговинских токова пољопривредних производа и највећи је светски трговац памуком и пиринчем. Многи је такође сматрају другим највећим играчем на светском тржишту шећера.

Процењује се да споменуте компаније данас контролишу 80 одсто кинеских капацитета за прераду соје, као и целокупну производњу те житарице.

Извори: Јутарњи лист; Бонитет/Т-портал

Из архиве ППНС

…Чак је и Светска банка закључила да рапидно повећање производње хране не значи и аутоматски смањење броја гладних. Њихов закључак је да се проблем глади може ублажити "редистрибуцијом куповне моћи и ресурса у корист оних који су потхрањени". Укратко, ако најсиромашнији немају новаца да купе храну, повећана производња им доиста ништа неће значити. Увођење нових технологија ће при садашњој дистрибуцији ресурса доприносити све већој концентрацији моћи и новца у развијеним и богатим земљама, са сасвим могуће још негативнијим последицама по земље у развоју и сиромаштво у њима. Трагична последица свега ће бити још више произведене хране у свету и још више гладних!

Детаљно: КОНТРОВЕРЗЕ ОКО ГМ ИЛИ ТРАНСГЕНИХ ОРГАНИЗАМА
…Летисија Гонсалвес је председница АДМ и чланица управе компаније. Са те позиције надгледа пословање са житарицама, семенима и специјалним протеинима, поред осталог је наведено на сајту ове корпорације.

Пре него што се придружила АДМ-у 2020. у циљу даљег раста компаније и профитабилности, Гонсалвес је више од 20 година радила за Монсанту, који је сада део Бајера…

Детаљно: СОЈАПРОТЕИН ПРЕУЗИМА АМЕРИЧКИ АДМ ЧИЈА ЈЕ ПРЕДСЕДНИЦА РАДИЛА 20 ГОДИНА ЗА МОНСАНТО

…Када је постало јасно да је тржиште органских прехрамбених производа профитабилно, мултинационе компаније су се укључиле и у овај сегмент производње, све више потискујући мале произвођаче. На тржиште органске хране укључиле су се мултинационалне компаније попут: WhiteWave FoodsHain Celestial GroupGeneral MillsCoca-ColaPerdueKelloggM&M MarsCargillConAgra итд, које су од тренутка усвајања законских регулатива везаних за сертификацију органске производње почеле да откупљују мале компаније из овог сектора…

Детаљно: КОРПОРАТИВНО ОЗЕЛЕЊАВАЊЕ

Обрада: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram