Препоручујемо

Зелених 50 за здрав град

30. јула 2022.

Носилац и назив пројекта

Унија студената ПМФ: Зелених 50 за здрав град

Партнер: Асоцијација студената ПМФ

Значај за локалну заједницу; Циљеви пројекта

Пројекат има циљ да окупи што већи број студената око пројекта, како би они даље кроз низ осмишљених активности подстакли, мотивисали становнике града Крагујевца на озелењавање Града. Такође, кроз активности циљ је да едукујемо становништво о важности зелене површине и симболично посадимо 50 стабала подсећајући на 50 година Природно-математичког факултета у Крагујевцу. У трећој фази пројекта предвиђено је да се поред мотивације становништва, имплементира градски план садње кроз веб и мобилну апликацију како би Град на тај начин и визуелно ушао у корак са европским градовима.

Неопходност пројекта

Постоји велики број разлога зашто дрвеће побољшава квалитет живота у градовима. Ипак, дуги низ година број крошњи у градским срединама је у опадању. Велико зрело дрвеће које дође до краја свог животног века често се замени мањим врстама, а неретко потпуно нестане са површина намењених за садњу. Укратко ћемо представити осам главних разлога због којих нам је неопходно дрвеће у нашем окружењу. На свако повећање крошњи од 10% у градовима приземни озон се смањује за 3-7%, али и уклања се вишак угљен-диоксида у значајној мери. Овај ефекат се даље испољава на опште здравље становништва. Визуелна привлачност града се побољшава естетским утицајем које дрвеће пружа градском окружењу. Ту су и многи други разлози као што су контролисање поплава, ефекат хлађења, смањење брзине ветра и многи други.

Активности

Програм обухвата две фазе.

Идеја је да се кроз ове две фазе подигне свест, подстакну и упуте грађани Крагујевца колико је битна одрживост зелене површине.

Одрживост зелене површине у градовима неопходна је из много разлога, пре свега ту је квалитет ваздуха који утиче на здравље становника, визуелна привлачност града, ефекат хлађења, смањење брзине ветра, глобалног загревања и многих других фактора.

Прва фаза предвиђа садњу дрвећа. Други део пројекта предвиђа едукативне радионице на отвореном које би се одржавале у Ботаничкој башти.

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram